Näin kasvatat sitruunaverbenaa
Piha ja puutarha
Näin kasvatat sitruunaverbenaa
Sitruunaverbena on omiaan ruukkupuutarhan tuoksukasviksi. Lehden alapinnalla on öljyrauhasia, joista leviää ilmaan suloinen tuoksu kasvia hipaistaessa. Itsekasvatetusta yrtistä riittää satoa koko kesäksi.
8.4.2016
 |
Viherpiha

Verbena- eli rautayrttikasveihin kuuluvaa sitruunaverbenaa (Aloysia triphylla) kutsutaan toisinaan myös lippiaksi vanhan tieteellisen nimen mukaan.

Sitruunaverbena on huumaavan tuoksuinen ihanuus. Lehtien maun ja tuoksun kuvaamiseen riittää yksi sana: sitruuna. Kaupan ruukkuyrttinä verbenan lehdet tummuvat ja karisevat herkästi. Kun yrttiä kasvattaa itse, tuoksuvia lehtiä saa korjata koko kesän. Samalla voit testata uskomusta, jonka mukaan kasvin tuoksu rentouttaa kehoa ja mieltä. Se on ainakin varmaa, että kasvi tuottaa iloa ja ihania teehetkiä.

Näin onnistut sitruunaverbenan kasvatuksessa

Kasvupaikka

Kasvata sitruunaverbenaa penkissä, lavassa tai vaikkapa ruukussa. Valitse suojaisa ja aurinkoinen kasvupaikka. Puolivarjokin tulee kyseeseen.

Lisäys

Lisääminen onnistuu ainoastaan kasvullisesti. Osta taimi tai leikkaa talvehtineesta taimesta pistokkaita.

Latvominen

Latvo taimi 20 sentin mittaisena, jotta se haaroittuu. Yrtti voi kasvaa kesän aikana lähes metrin korkuiseksi.

Istutus

Totuta kasvi vähitellen ulkoilmaan. Kanna aluksi ulos vain muutamaksi tunniksi.

Istuta taimi kohopenkkiin, kun yöhallat ovat ohi. Kasvuharso edistää juurtumista ja ulkoilmaan sopeutumista.

Lannoitus

Lannoita lantavedellä, nokkosvedellä tai kastelulannoitteella. Kastele runsaasti ja anna mullan kuivahtaa kastelujen välillä vain kevyesti. Etenkin ruukussa kasvava taimi vaatii säännöllistä lannoitusta ja kastelua.

Sadonkorjuu

Typistä latvoja, kun keräät satoa. Versokasvu jatkuu syksyyn saakka ilman kukintaa. Talvehtineidenkin kasvien kukkiminen on meillä harvinaista.

Käytä versoja ja lehtiä keväästä syksyyn tuoreena, jolloin lehtien sitruunainen maku on parhaimmillaan. Runsas ja pitkäaikainen käyttö saattaa ärsyttää vatsaa.

Kuivaa versoja teesekoituksia ja tuoksupusseja varten. Jääkuutioissa pakastetut lehdet sopivat kylmiin juomiin.

Talvetus

Kokeile talvetusta, jos omistat viileän paikan tai maakellarin. Versot kuivuvat helposti.

Lue lisää:

Kommentoi »