Chilin kasvatus: näin se onnistuu vaikka ikkunalaudalla!
Piha ja puutarha
Chilin kasvatus: näin se onnistuu vaikka ikkunalaudalla!
Chilin kasvatus onnistuu ikkunalaudalla tai parvekkeella. Mutta millainen multa niille pitäisi valita? Entä milloin esikasvatus pitäisi aloittaa?
4.1.2016
 |
Viherpiha

Chilin kasvatus onnistuu ikkunalaudalla vaikka ympäri vuoden, jos kasvi saa talvella riittävästi lisävaloa. Monet pensasmaisesti kasvavat chilit sopivat parvekeviljelyyn. Chilejä voi kasvattaa suuressa ruukussa, kasvusäkissä tai ämpärissä.

Kasvitieteellisesti chilin hedelmä on marja, mutta chileistä puhutaan yleisesti palkoina ainakin ruuanlaitossa.

Näin chilin kasvatus onnistuu

Kasvualusta

Esikasvatusvaiheessa mieto, lannoittamaton kylvö- ja taimimulta. Myöhemmin tavallinen kalkittu ja lannoitettu puutarhamulta tai valmiiksi lannoitettu kasvusäkki. Sopiva pH 6–7.

Valo ja paikka

Lämmin, valoisa, tuulensuojainen paikka.

Chilin esikasvatus

Aloita tammi– maaliskuussa, jotta ehdit saada satoakin. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta esikasvatukseen, taimia on myynnissä puutarhamyymälöissä myöhemmin keväällä.

Chilin latvominen

Katkaise chilistä latvaverso saksilla tai veitsellä, jos haluat kasvin haaroittuvan ja tuuheutuvan. Voit päättää ajankohdan itse. Latvominen ei ole välttämätöntä.

Tukikeppi

Korkeimmat chililajikkeet on hyvä tukea etenkin satovaiheessa. Sato voi aiheuttaa versojen katkeilua.

Chilin hoito

Säännöllinen kastelu ja lannoitus tuottavat lämpimällä paikalla parhaan chilisadon. Paras kasvatuslämpö on 21–30 astetta. Lannoitteen voi antaa kastelun yhteydessä parin viikon välein. Jotkut laittavat istutusvaiheessa multaan varastolannoitteen.

Nyt chiliä kasvamaan! Matalat ja pystykasvuiset chililajikkeet voi laittaa myös ruukkuun kasvamaan.
Kommentoi »