Ota varaslähtö sadonkorjuuseen! Näin kasvatat versoja helposti ja nopeasti ruokakaupan antimista
Piha ja puutarha
Ota varaslähtö sadonkorjuuseen! Näin kasvatat versoja helposti ja nopeasti ruokakaupan antimista
Tuo kevät kotiisi etuajassa kylvämällä ja versottamalla siemenistä minikokoista superruokaa. Mikä parasta, siemenhakuun ei tarvitse lähteä omaa keittiötäsi tai lähikauppaasi kauemmas ja sadonkorjuuseen pääset jo muutamassa päivässä.
1.2.2019
 |
Viherpiha

Kevätkylvöihin ja nopeaan sadonkorjuuseen saat varaslähdön kasvattamalla versoja. Tarvittavat siemenet löytyvät keittiön kaapeista tai ruokakaupan hyllyltä. Esimerkiksi vihanneskrassi, sinappi, herne, linssi, papu ja maissi sopivat mainiosti ikkunalaudan kylvöksiin.

Versoja voi kasvattaa monenlaisista siemenistä. Kokeile esimerkiksi sinappia, mustaa linssiä, auringonkukkaa, härkäpapua, mangoldia, ’Sango’-retiisiä ja vihanneskrassia.
Versojen kasvatukseen et tarvitse paljon tilaa etkä aikaa. Muutama lautasellinen satoa syntyy keittiön ikkunan äärellä pienellä siemenmäärällä. Edessä pienellä vadilla kasvaa mizuna ja sen vieressä mungpapu. Taustalla sinisessä ruukussa on musta linssi.

Versokasvatukseen tarvitset vain lautasia tai muita laakeita astioita, talouspaperia, kylvömultaa, sumupullon, talouskelmua ja tietenkin siemeniä. Lautaset sopivat kylvöastioiksi hyvin, sillä versotuksessa siemenet eivät kaipaa syvää multatilaa.

Siemeniä kannattaa liottaa ennen kylvöä. Erityisesti kookkaat, kovat siemenet itävät helpommin, kun siemenet saavat olla vedessä muutaman tunnin tai yön yli. Sinapin, rukolan, vihanneskrassin ja muut pienet siemenet voit kylvää suoraan pussista.

Liota ruokahernettä, mungpapua ja muita kovia ja kookkaita siemeniä vedessä muutama tunti tai yön yli. Sinapin voit kylvää suoraan pussistakin, kunhan kastelet kylvöksen kunnolla.

Versojen kasvatus sopii mainiosti kärsimättömälle tarhurille. Sadonkorjuuseen pääsee jo muutamassa päivässä, korkeintaan viikossa tai parissa. Nopein sato syntyy voimakkaan pippurisilta maistuvista vihanneskrassista ja sinapista, jotka voit kylvää ohuen multakerroksen pinnalle tai pelkälle kostealle talouspaperille. Myös musta linssi ja versotukseen sopiva ’Sango’-retiisi itävät ja kasvavat komeaksi kasvustoksi joutuisasti. Satoa pääset saksimaan heti, kun sirkkalehdet ovat kasvaneet.

’Sango’-retiisistä saa satoa jo viikossa. Versot ovat sekä heleänvihreitä että punavioletteja. ’Sangon’ siemeniä myy muun muassa Hyötykasviyhdistys.

Ruokaherne, auringonkukka ja härkäpapu tarjoavat miedompaa makua ja rapeutta. Tutut popcornin jyvät eli maissin siemenet kannattaa kasvattaa valolta suojassa, esimerkiksi laatikon sisällä. Näin niistä kehittyy vaaleita ja maultaan makeita. Valossa kasvaessaan maissin versot muuttuvat puiseviksi ja ruohomaisiksi. Retiisi, mangoldi, rukola ja mungpapu tuovat lisää rapeutta, vitamiineja ja hivenaineita lautaselle. Ruokakaupan kuivatut mungpavut kasvavat myös ilahduttavan nopeasti ja sopivat salaatin sekaan, leivän päälle tai nopeisiin wokkiruokiin.

Herne on helppo kasvatettava. Liota siemenet ja kylvä ne mullan päälle. Peitä kylvös rei’itetyllä tuorekelmulla ja anna siementen itää. Itäminen vauhdittuu lämpimässä, esimerkiksi kylpyhuoneen lattialämmityksen hoivassa. Siirrä kylvös valoisalle kasvupaikalle, kun vihreää pilkistää.
Pienet kylvökset ja versot on helpointa kastella sumuttamalla. Talouspaperille kylvetyt tatsoi ja sareptansinappi ovat jo hyvässä kasvussa.
1 kommentti