Avotakka

Näin kasvatat versojaNäin kasvatat versoja

Saat keittiöön raikasta vihreää, kun kylvät vadeille ja kahvikuppeihin krassin, basilikan ja sangon siemeniä. Napsi versoja suoraan vadilta leivän päälle ja ruokien koristukseksi.
Teksti Johanna Vireaho
Kuvat Hanna Marttinen

Kasvata herneenversoja suuressa, laakeassa hedelmävadissa. Liota siemenet muutaman tunnin ajan ennen kylvöä, levitä mullalle ja levitä suojaksi rei’itetty tuorekelmu. Kun versot nousevat esiin, on vihreä asetelma ruokapöydän keskipiste.

Käytä versotukseen puhdasta yrtti-, kylvö- tai luomupuutarhamultaa, jota tarvitset vain sentin parin paksuudelta. Versoja voikin kasvattaa missä tahansa astiassa, mutta laakeat vadit ja lautaset ovat siihen omiaan. Marketit ja puutarhamyymälät myyvät myös versojen kasvattamiseen erilaisia kylvöastioita.

Liotus nopeuttaa itämistä, joten laita ainakin kovat siemenet, kuten herneen- ja sangon siemenet, ensin muutamaksi tunniksi pieneen vesitilkkaan. Levitä astiaan muutaman sentin kerros multaa, kylvä siemenet mullan pintaan ja kastele sumuttamalla. Kylvömullan on hyvä olla valmiiksi kosteaa. Sinapinsiemenet ja vihanneskrassin voi kylvää myös kostealle talouspaperille, mutta paperi kuivahtaa nopeasti, joten tarkkaile kosteutta muutaman kerran päivässä. Levitä kylvösten suojaksi rei’itetty tuorekelmu, jonka alla kylvös pysyy kosteana.

Itämispaikan ei tarvitse olla valoisa, vaan siemenet voi idättää esimerkiksi kylpyhuoneen lattialämmityksen lämmössä. Kun siemenen sisältä alkaa orastaa, siirrä kylvös ikkunan läheisyyteen ja valoon. Sadonkorjuuseen pääsee viikossa parissa. Nopeimmin syötäväksi kehittyvät vihanneskrassi, sinappi ja sango eli retiisi.

Lue lisää:

Kasvata itse valkosipulin versoja

Siementen idätys maitopurkeissa

Tee versoille kasvatustorni

Julkaistu: 27.1.2016