Ohje rosmariinin istutukseen ja hoitoon – näillä vinkeillä saat rosmariinin menestymään ruukussa ja kohopenkissä
Piha ja puutarha
Ohje rosmariinin istutukseen ja hoitoon – näillä vinkeillä saat rosmariinin menestymään ruukussa ja kohopenkissä
Rosmariini on klassinen Välimeren yrtti. Saat sen menestymään ruukussa tai kohopenkissä. Voit yrittää myös talvetusta sisällä valoisassa paikassa.
1.3.2016
 |
Viherpiha

Näin saat rosmariinin menestymään – 5 vinkkiä istutukseen ja hoitoon

1. Rosmariini viihtyy parhaiten ikkunalla, kasvihuoneessa tai ulkona. Sumuta sisällä kasvavaa tainta, sillä alhainen ilmankosteus kuivattaa yrtin versot ja altistaa kasvuston kehrääjäpunkeille. Sisällä kituva kasvi piristyy usein, kun se pääsee ulkoilmaan. Istuta rosmariinia ulkoruukkuihin kukkien ja vihannesten seuraksi. Totuta taimi ulkoilmaan hallaharson avulla ja suojaa se, jos lämpötila laskee nollan alapuolelle.

2. Lisää rosmariinia taivukkaista, siemenistä ja pistokkaista. Rosmariini taimettuu ja kasvaa hitaasti. Sekoita kylvömultaan hiekkaa ja kalkkia tai tuhkaa. Paras idätyslämpötila on +18 astetta. Myös pistokaslisäys vaatii kärsivällisyyttä, sillä juurtumiseen kuluu viikkoja.

3. Istuta rosmariini tilavaan ruukkuun ja läpäisevään multaan. Rosmariini viihtyy parhaiten aurinkoisessa paikassa.

4. Korjaa rosmariinin satoa vähän kerrallaan. Leikkaa versojen kärjistä 5–10 sentin pätkä. Vältä rosmariinin voimakasta leikkaamista, sillä rosmariini kasvaa hitaasti muihin yrtteihin verrattuna. Käytä mausteeksi ja koristeeksi myös kukkia.

5. Toisin kuin keväällä, syyspuolella karaistunut rosmariini kestää muutamia miinusasteita. Talveta taimi valoisassa ja viileässä paikassa. Sumuttele kasvustoa ja kastele niukasti. Anna taimelle lisävaloa, jos haluat saada tuoretta satoa koko talven. Vaihda taimi keväällä isompaan ruukkuun. Rosmariini pitää kalkitusta maasta. Sekoita siksi mullan joukkoon murskattuja kananmunan kuoria. Ne nostavat maan pH-lukua vähitellen.

1 kommentti