Viherpiha

”Kevät alkaa, kun siirrän kasvit ulos” – Annika Christensen esittelee hurmaavan parvekepuutarhansa parhaat palat!

”Kevät alkaa, kun siirrän kasvit ulos” – Annika Christensen esittelee hurmaavan parvekepuutarhansa parhaat palat!
Valokuvaaja Annika Christensenin kasveja pursuava parveke on kuin puutarha minikoossa. Kompaktin viherkeitaan helmiä ovat esimerkiksi istuskelunurkkaus ja taimien ruukutuspöytä.
Julkaistu: 14.4.2019
Kuva: Görgen Persson

Istuskelunurkkaus bambun katveessa

Kaikista talvettamistani kasveista suosikkejani ovat bambu, matala tuija sekä rungolliset laakeripuu ja välimerenmyrtti. Saan niiden avulla parvekkeelleni keväällä nopeasti vihreää moneen eri kerrokseen. Ruukussa kasvavat tulppaanit tuovat niiden edustalle mukavasti väriä, kun ne aloittavat kukintansa. Ruukkujen vieressä oleva tuoli on minulle erityisen tärkeä – siinä istuskelen pitkään kevään ensimmäisinä lämpiminä päivinä.

Orvokki ja hyasintti kuuluvat kevääseen

’Frizzle Sizzle’ -tarhaorvokit koristeellisine terälehtineen ovat varhaiskevään onnentuojia. Ne kukkivat usein jo ennen narsisseja. Etenkin viininpunaiset lajikkeet ovat ihastuttavia.

Ei kevättä ilman orvokkeja! Niitä saa olla useita, sillä ne ovat edullisia ja kukkivat pitkään. Orvokin kukkia voi syödä, ja käytän niitä leivonnaisten koristeluun. Minulle myös hyasintti on tärkeä kevätkasvi. Heti joulun jälkeen ostan niitä runsaasti puoleen hintaan ja säilytän viileässä ja valoisassa paikassa, kunnes on aika istuttaa ne ulos ruukkuihin. Ulkona hyasintin tuoksu tuntuu paljon miedommalta kuin sisällä.

Silmäniloa täynnä oleva kukkahylly vie vain vähän tilaa

Hyllyssä riittää tilaa ja valoa koristeheinille, orvokeille, kaunokaisille, esikolle, muratille ja keijunkukille. Kylmänarat kasvit on helppo nostaa suojaan tai peitellä kylmien pakkasöiden ajaksi.

Kukkahyllyn avulla saan paljon tilaa pienille ruukuille. Ostan hyllylle keväisin aina erilaisia koristeheinien taimia, jotka kesällä istutan suurempiin ruukkuihin jatkamaan kasvuaan. Keijunkukka ja muratti ovat erinomaisia peruskasveja ruukkuihin, ja vaihtelen niitä eri asetelmissa aina sesonkien mukaan.

Minikasvihuone antaa suojaa herkkiksille

Karaisen eli totutan ulkoilmaan kaikki uudet taimet keväällä, jotta ne varmasti selviävät kylmistä öistä. Lähes joka vuosi tulee jokunen yllättävä pakkasjakso, kun jo kuvittelee talven olevan takanapäin. Varaan minikasvihuoneen lajeille, jotka eivät kestä kylmää. Kaupasta keväällä ostetut kaunokainen ja lemmikki ovat yleensä herkkiä – sen sijaan sipulikasvit selviävät mainiosti muutaman asteen pakkasista.

Ruukutuspöytä on verraton apu ja tilaihme

Pienikin ruukutuspöytä säilytystiloineen tuo parvekkeelle järjestystä ja houkuttaa istuttamaan erilaisia ruukkuasetelmia pitkin kesää.

Minulle on tärkeää, että parvekkeellani on toimiva ruukutuspöytä, jossa voin hääriä mullan kanssa ja istuttaa taimet uusiin astioihin. Olen löytänyt juuri sopivan mallin kirpputorilta. Pöydän alla olevalle tasolle mahtuu kolme muovikoria: yhdessä on multaa, toisessa muoviruukkuja ja kolmannessa pieniä työkaluja.

Kommentoi »