Lasihuone lounaille ja kasvikokeiluille! Puutarhuri-floristi Pernilla Lindvallin viherhuoneessa on vanha tiililattia ja tummalehtisiä kasveja
Piha ja puutarha
Lasihuone lounaille ja kasvikokeiluille! Puutarhuri-floristi Pernilla Lindvallin viherhuoneessa on vanha tiililattia ja tummalehtisiä kasveja
Viherhuone pidentää Pernilla ja Ari Lindvallin kesän Kokkolassa. Rakennelma on tehty kierrättämällä vanhaa ja hyödytöntä. Kauniit varjostusverhot tekevät tilasta täydellisen.
11.7.2019
 |
Avotakka

Metalliportaat kumahtelevat vienosti, kun puutarhuri, floristi Pernilla Lindvall kipaisee hakemaan kahvipannun keittiöstä. Kello lähenee puoltapäivää ja auringon säteet kurottelevat kohti lasihuoneen päätyseinää ja nurkassa kasvavaa mantsurianjalopähkinää.

Viherhuone on eristämätön eikä siksi aivan kirjaimellisesti viherhuone. Perhe kutsuukin 30 neliön tilaa lasihuoneeksi. Lindvallit rakensivat sen viime keväänä.

– Mietimme puolisoni Arin kanssa pitkään viherhuoneen rakentamista talon kylkeen. Poikamme ylioppilasjuhlat saivat meidät toimimaan, Lindvall kertoo.

Runsaus jatkuu terassin ruukkupuutarhassa. Pernilla ei mieti etukäteen kevään ja kesän istuksia, vaan ne syntyvät mielitekojen mukaan. Nyt innostavat heinät ja tummalehtiset kasvit.
Singer-ompelukoneen jalkaosa löytyi talon piharakennuksesta. Sillä on kantena uusi puulevy. Pernilla on koonnut pulloihin pienen koosteen pihan kukka-aarteista, kuten daalioista.
Lattia on päällystetty vanhoilla tiilillä. Osa on pihasaunan puretusta muurista, osa naapurilta. Asentaminen oli haastavaa, koska tiilet ovat erikokoisia.

Viherhuoneen mitat ovat 5 × 6 metriä. Rakennelma on sijoitettu aiemman terassin kohdalle, ja sisään pääsee suoraan kodin puolelta.

– Halusimme viherhuoneen keittiön lähelle. Myös ilmansuuntia ja valon kulkua ajatellen sijainti lounaisseinustalla on hyvä.

Suunnittelun lähtökohdaksi tulivat naapurin taloremontissa turhaksi jääneet ikkunanpokat. Samasta paikasta saatiin kierrätettynä lasiovet. Rakennuksen runko on puuta, ja uudelleen maalatut pokat asennettiin lekaharkoista muuratun ja rapatun matalan seinämän jatkeeksi.

Nata Golden Toupee -heinä on keväällä keltainen ja vaihtaa vähitellen harmaanvihreään.
Kulunut tiililattia on kaunis tausta kasveille ja kalusteille.
Puutarhurin vihreä ja viileä lekottelupaikka. Korituoli on IB Laursenin. Pariovista pääsee lasihuoneen edustan terassille.

Katon kurkihirsi on liimapuuta. Puolet katosta on 8 mm:n paksuista karkaistua turvalasia. Huoneen lattiaan Pernilla halusi vanhat tiilet. Ne puhdistettiin teräsharjalla ja asennettiin paikoilleen.

Rakennuksen tärkein funktio on jatkaa ulkoilmakautta molemmista päistä.

– Voimme nauttia ulkoilmaelämästä pidempään, koska Suomen kesä on arvaamaton, Pernilla sanoo.

Kausi alkaa jo maaliskuussa ja jatkuu lokakuuhun.

– Hyödynnän lasihuonetta, kun kokeilen uusien arkojen kasvien talvettamista. Näin saan arvokasta käytännön tietoa siitä, mitkä kasvit menestyvät Kokkolan korkeudella.

Onnistuneiden ylioppilasjuhlien jälkeen lasihuoneessa on juhlittu syntymäpäiviä, juhannusta ja elokuisia venetsialaisia.

Ari totesi viime syksynä, että perhe ei ollut syönyt sitten alkukesän yhtään ateriaa keittiössä.

Pernilla kokeilee lasihuoneessa puutarhakasvien talvettamista.
Mehikasvit viihtyvät istutuspöydällä ja ikkunalaudoilla. Pernilla kerää niitä näyttävien lehtimuotojen ansiosta.
Juuttikankaasta ommeltujen varjostusverhojen ja katon pohjoislappeelle asennettujen avattavien tuuletusluukkujen ansiosta tila pysyy viileänä. Antiikkinen puupenkki on Kokkolasta VR:n tiloista, ja metallituolit ovat IB Laursenin.
1 kommentti