4 erilaista (ja niin ihanaa!) parvekepuutarhaa: kukkakeidas, yrttitaivas, vehreä viidakko & keittiötarha täynnä kesän makuja

4 erilaista (ja niin ihanaa!) parvekepuutarhaa: kukkakeidas, yrttitaivas, vehreä viidakko & keittiötarha täynnä kesän makuja
Sykkiikö rinnassasi puutarhurin sydän mutta oma piha puuttuu? Usko pois, myös parvekkeesta voi luoda ihanan vehreän ruukkuistutusten avulla. Innostuitpa sitten hyötykasveista, kaikesta kukkivasta tai kenties rehevästä viidakkotunnelmasta, nämä viherpeukaloiden parvekkeet takuulla inspiroivat!
Julkaistu: 21.4.2020

1. Tuoksuva yrttitaivas

Aromikkaasti tuoksuvat yrtit ovat vallanneet Annabelle Antaksen perheen parvekkeen. Ruukkutarhaan mahtuu myös muita ihanuuksia, kuten chiliä.
Kesällä parvekkeelle pääsevät myös viherkasvit, kuten Annabellen uusin kokeilu viikuna.
Annabelle Antaksen perheen parveke pursuaa basilikaa ja muita yrttejä. Rakkain kasvatti on laventeli.
– Olen esteetikko ja haluan, että kotona on kaunis ja levollinen ympäristö. Yrtit tuovat hyvää oloa ja tuoksua, ja on ihanaa voida hakea niitä ruoanlaiton lomassa kätevästi parvekkeelta, Annabelle sanoo.

2. Sievä kukkaunelma

Minikasvihuone antaa keväällä suojaa arimmille kasveille – ja näyttää supersöpöltä!
Kompaktissa hyllyssä säteilevät muun muassa kaunokaiset, koristeheinät, orvokit, esikot, muratit ja näyttävälehtiset keijunkukat.
Annika Christersenin pieni parveke on tilaihme, jolta löytyy keväisiä sipulikukkia, kesäkukkia ja pieniä puitakin! Nurkkaan mahtuu jopa kätevä istutuspöytä.
– Ruukkujen vieressä oleva tuoli on minulle erityisen tärkeä – siinä istuskelen pitkään kevään ensimmäisinä lämpiminä päivinä, Annika kertoo.

3. Vehreä viidakko

Katsuroita, kuunliljoja, maksaruohoja... Tiinan ja Iston parveke on rehevä ja vehreä kuin puutarhat maan pinnalla!
Pikkusyreeni kukkii näyttävästi toukokuussa. Pieni vesiaihe tuo 30 neliön parvekkeelle rentouttavaa solinaa.
Tiina Huuskon ja Isto Riihelän lasitetulla parvekkeella kerrostalon viidennessä kerroksessa lyö ällikällä. Rehevässä keitaassa kasvaa tilavissa kasvusäkeissä vaikka mitä syreenistä alppiruusuun ja kuunliljoista karhunvattuihin.
– Alusta asti oli selvää, että parvekkeelle istutetaan pääosin monivuotisia kasveja ja enemmän vihreää kuin kukkivaa, Tiina kertoo.

4. Rehevä keittiötarha

Yrtit ja vihannekset kasvavat hyvässä järjestyksessä puisilla hyllyillä ja ruukuissa lattialla. Pöytätason alla on tilaa muun muassa multapusseille ja työkaluille.
Herkulliset tomaatit kypsyvät loppukesällä.
Kokkina työskentelevän Elie Chanteloupin ja hänen puolisonsa Hanna Kivikosken parvekkeella versoaa vehreä keittiöpuutarha. Tila on valjastettu seiniä myöten maukkaiden yrttien, tomaattien ja muiden herkkujen käyttöön.
– Kasvatamme täällä vain sitä, mitä haluamme syödä, Elie kertoo.
Kommentoi »