Viherpiha

Tuoksuva keittiötarha parvekkeella! Kokin ruukkupuutarhasta riittää satoa pitkälle syksyyn

Tuoksuva keittiötarha parvekkeella! Kokin ruukkupuutarhasta riittää satoa pitkälle syksyyn
Kokki Elie Chanteloupin ja puoliso Hanna Kivikosken parvekkeella kasvaa vehreä keittiöpuutarha. Parveke on valjastettu seiniä myöten tuoksuvien yrttien, tomaattien ja muiden herkkujen käyttöön.
Julkaistu: 29.5.2019

Parvekkeelle pölähtää voimakas yrtin tuoksu, kun Elie Chanteloup pöyhii timjamilaatikkoa. Etelään antavalla parvekkeella kasvaa kaikkea, mitä keittiön puolella kaivataan: yrttien lisäksi härkäpapua, lehtikaalia, pinaattia, tomaatteja ja jopa perunaa.

− Kasvatamme täällä vain sitä, mitä haluamme syödä, kertoo ranskalaissyntyinen, jo pitkään Suomessa asunut kokki Elie.

Kasvipaljoudesta huolimatta Elien ja hänen avopuolisonsa Hanna Kivikosken parveke on tyylikäs ja jopa avara. Yrtit ja muut herkut kasvavat parvekkeen perällä yhtenäisillä hyllyillä ja pöytätasoilla, osa suurissa lattiaruukuissa. Kaikelle on oma paikkansa vajaan kahdeksan neliön kokoisella parvekkeella.

− Yhdessä tutun rakennusmiehen kanssa mietimme muun muassa sitä, kuinka paljon painoa hyllyille ja pöytätasolle saattaisi tulla ja millaiset tuet ne tarvitsisivat, Elie kertoo.

Basilikat, rosmariini ja tomaatit ovat päässeet parvekkeen valoisimpaan paikkaan. Osan taimista Elie ja Hanna ovat hankkineet valmiina luomutaimina. Sellaisia ovat valkoisissa ruukuissa kasvavat keltainen kirsikkatomaatti ja liilahtava ’Indigo Rose’, joka vielä kypsyttelee hedelmiään.
Pöytätason alla on tilaa multapusseille, ruukuille, työkaluille ja kastelukannulle. Etureunaan kiinnitetty verho piilottaa tarvikkeet.

Rakennusmateriaalin Elie ja Hanna saivat edellisen asuntonsa terassilaudoista, jotka he hioivat ennen uutta käyttöä. Kasvulaatikoina on erikokoisia puulaatikoita. Niistä syntyy seinälle kiva porrastus, ja näin osa kasveista saa tarvitsemansa syvän multatilan.

Lopuksi Elie käsitteli kaikki osat ruskealla puuöljyllä, joka suojaa kosteudelta. Samalla sävyllä sudittiin vielä jakkarakin.

Kun puitteet olivat kunnossa, Hanna tarttui kasvatuspuuhiin. Ensi töikseen hän vuorasi laatikot tummalla muovilla.

− Pohjalle laitoin hyvän kerroksen ruukkusoraa, sitten hiekkaa sekä yrtti-­ ja puutarhamullan sekoitusta, Hanna kertoo.

Mansikka viihtyy peltisangossa parvekkeen aurinkoisimmassa nurkassa. Se tarjoaa makeaa satoa läpi kesän.

Suurimman osan kasveista Hanna on kasvattanut siemenistä, osan hän on hankkinut luomutaimina. Maaliskuussa olohuoneen ikkunanvierusta täyttyi kylvöistä. Huhtikuun lopulla koulitut taimet pääsivät päiväsaikaan parvekelasien taakse, kunnes kesäkuun puolella kaikki kasvit siirtyvät jo viettämään täyttä ulkoilmaelämää.

Hanna tekee kylvöjä pitkin kesää sitä mukaa, kun satoa korjataan ja laatikoihin tulee tilaa. Meren läheisyys pitää ilman kostean lämpimänä pitkälle syksyyn. Hanna ja Elie saavat korjata satoa usein vielä loka–marraskuussa.

Heinäkuussa tomaatit vielä odottelevat aurinkoisia päiviä kypsyäkseen kunnolla.

Elien ja Hannan suosikkikasvit parvekkeelle

Kirsikka- ja miniluumutomaatit. Parvekkeelta juuri ennen syömistä poimittuina ne maistuvat sokerisen makeilta ja täyteläisiltä.

Parvekekurkku ja kesäkurpitsa. Ne ovat itse kasvatettuina maukkaampia kuin kaupasta ostetut.

Erilaiset basilikat. Ihanan monikäyttöisiä: sopivat ruoanlaittoon, salaatteihin ja pestoon.

Timjami. Elien ja Hannan suosikki on hyväksi ruoansulatukselle. Sitruunatimjami sopii erinomaisesti kana- ja kalaruokiin.

Lipstikka. Upea, vähän unohdettukin yrtti, jolla voi korvata vaikkapa lihaliemen.

Rosmariini ja salvia. Helppohoitoiset yrtit kuuluvat ranskalaiseen maustekimppuun.

Elien ja Hannan parvekkeen ilme pysyy hallittuna, sillä kaikki puupinnat on käsitelty tummanruskeiksi. Valkoiset, isot lattiaruukut keventävät ja raikastavat kokonaisuutta.
1 kommentti