Jauhelihasta valmistuvat kotiruokien rakastetuimmat klassikot, kuten jauhelihakastike, jauhelihakeitto ja lihapullat. Oikeastaan lempiruokien listan voisi täyttää erilaisilla jauheliharuoilla. Tästä teemasta löydät parhaat jauhelihareseptit aina bolognesekastikkeesta lindströminpihveihin. Lue myös vinkit jauhelihan valintaan.
Perinteinen jauhelihakastike suurustetaan vehnäjauhoilla, mutta jauhelihakastikkeesta voi tehdä myös maukkaan tomaattisen version. Jotkut pitävät tuhdista jauhelihakastikkeesta, toisten mielestä keveämpi on maukkaampi. Löydä ohjeistamme oma suosikkisi!
Paras jauhelihakeitto valmistuu vähärasvaisesta tai paistijauhelihasta, jolloin keiton pinnalle ei jää rasvakalvoa. Mehevä meksikolainen lihapullakeitto saa uutta twistiä bataatista, avokadosta ja yrteistä. Pikainen jauheliha-nuudelikeitto pelastaa kiireisenä arkipäivänä.
Rasvainen jauheliha antaa jauhelihapataan herkullisen maun, ellet halua tehdä pataa erityisen kevyesti. Kaali sopii jauhelihan pariksi sekä keittoihin että patoihin.
Parhaiden lihapullien salaisuus on sopivasti vaivatussa taikinassa. Kun taikinaa ei vaivaa turhaan, rasva pysyy taikinassa eikä valu paistettaessa pannulle. Kokeile perinteisiä lihapullia kastikkeessa, ihastuta joukkosi puolukkaisilla lihapullilla tai pyöräytä vaihteeksi intialaiset possupyörykät. Italialaisen ruoan ystävä kypsentää lihapullat maukkaassa tomaattikastikkeessa.
Jauhelihapihvit valmistetaan lihapullien tapaan yleensä murekemassasta, mutta ne onnistuvat myös maustetusta jauhelihasta ilman kananmunaa ja korppujauhoja. Tällaiset pihvit sopivat hyvin hampurilaisten väliin. Perinteiset jauhelihapihvit voit paistaa joko pannulla tai uunissa. Kokeile myös herkullisia lindströminpihvejä, jossa murekemassaan lisätään mausteeksi punajuurta.
Lihamureke on hyvä ruokalaji isolle joukolle. Valmista perinteinen mureke, kääri se rullalle täytteiden kanssa tai mausta murekemassa punajuurella lindströminpihvien tapaan. Lihamurekkeen kanssa yhdessä valmistuvat uunijuurekset.
Pastaruokien ehdoton klassikko on spagetti bolognese, joka tunnetaan ympäri maailman. Tomaattisesta jauhelihakastikkeesta on useita versioita. Myös lasagnen kerroksissa maistuu bolognese-kastike, juustokastikkeella höystettynä. Arkipastoista ehdoton ykkönen on makaronilaatikko, jonka helpompi muoto on hauska pääkallopata.
Valitse vuokaruokiin rasvainen jauheliha, niin saat sen mukana makua ja mehevyyttä. Perinteinen kaalilaatikko on suosituin ohjeemme, joka on käytössä ympäri vuoden. Kokeile myös kaalikääryleitä tai täytettyjä kesäkurpitsoja.
Jauhelihapizza, peltilihis ja tortillat kuuluvat virallisiin viikonloppuherkkuihin. Jos kaipaat helppoa herkkua jauhelihasta, kokeile nachopaistosta, joka valmistuu uskomattoman nopeasti.