Vähärasvaista, sika-nautaa vai broileria? Näin valitset oikean jauhelihan oikeaan ruokaan
Ruoka
Vähärasvaista, sika-nautaa vai broileria? Näin valitset oikean jauhelihan oikeaan ruokaan
Millainen jauheliha sopii parhaiten lihapulliin tai makaronilaatikkoon? Oikeanlaisen jauhelihan valintaan vaikuttaa rasvapitoisuus: kun valitset tarpeeksi rasvaisen lihan, lopputuloksesta ei tule liian kuiva.
19.1.2018
 |
Maku

Kaikki jauhelihat sopivat kaikenlaiseen ruoanlaittoon, joten periaatteessa jauhelihan voi valita ruokaan omien mieltymyksen mukaan. Joku suosii rasvaisempaa sika-nautajauhelihaa, kun taas toinen hakee hyllystä aina vähärasvaisimman jauhelihan. Parhaan lopputuloksen saat kuitenkin valitsemalla ruokalajiin rasvapitoisuudeltaan parhaiten sopivan jauhelihan.

Vähärasvainen jauheliha

Vähän eli 5–7 % rasvaa sisältävä naudan jauheliha on painoaan tarkkailevien suosikki.

Koska rasvaa on niukasti, jauhelihasta ei tule kovin pehmeitä lihapullia. Sen sijaan vähärasvaisesta jauhelihasta syntyy hyvä jauhelihakastike, ja se on paras valinta tacojen ja tortillojen täytteeksi.

Kevyestä naudan jauhelihasta tulee loistava mureke, kunhan muistaa käyttää taikinaan riittävästi nestettä ja esimerkiksi leipää murekemassan kuohkeuttajaksi. Mikä parasta, murekkeesta ei valu uunipellille lainkaan rasvaa.

Porsaan jauheliha

Pelkästään porsaanlihasta tehty jauheliha on vastoin yleistä luuloa varsin vähärasvaista. Valmistajasta riippuen rasvaprosentti vaihtelee 6–12 välillä.

Possunjauhelihaa voi käyttää kaikenlaisiin jauheliharuokiin, mutta etenkin etnisiin kokkailuihin se on erinomainen valinta. Kuohkea ja itsessään miedon makuinen porsaanliha imee itseensä hyvin makuja.

Paistijauheliha

Nimensä mukaisesti paistijauhelihaan saa jauhaa vain naudan paistiksi nimettyjä osia, kuten ulko-, sisä-, kulma- ja paahtopaistia.

Maukkaasta paistijauhelihasta on perinteisesti tehty vähän juhlavampia ruokia, onhan se tavallista jauhelihaa laadukkaampaa ja kalliimpaakin. Rasvaa paistijauhelihassa on yleensä alle 10 %.

Paistijauhelihasta valmistuu meheviä pihvejä, kun ne jättää sisältä vaaleanpunaisiksi.

Tavallinen jauheliha

Rasvaista eli 17-prosenttista naudanjauhelihaa kutsuttiin ennen tavalliseksi jauhelihaksi, koska sitä käytettiin ja käytetään edelleen tuttuihin arkiklassikoihin, kuten makaronilaatikkoon.

Rasvaisin jauhettu naudanliha sopiikin hyvin uuniruokiin, joille se antaa mehevyyttä. Kun paistat tavallista jauhelihaa, älä turhaan lisää paistinpannulle rasvaa, jauhelihan oma rasva riittää.

Sika-nauta vai nauta-sika?

Sika-nautajauheliha on suomalaisten ehdoton suosikki. Se on edullista ja maukasta arkijauhelihaa, josta syntyvät mehevät lihapullat ja uuniruoat.

Rasvaprosentti vaihtelee 10–23 % välillä. Nauta-sikajauhelihassa on rasvaa 20 %, eli se on yhtä rasvaista tai jopa rasvaisempaa kuin sika-nauta. Rasvaprosentin ja jauhelihaan käytettyjen lihojen suhteen näet pakkauksesta.

Sika-naudan paistamiseen ei kannata käyttää lainkaan rasvaa, se paahtuu pannulla kauniiksi omassa rasvassaan.

Luomujauheliha

Luomujauheliha on yleensä luomutuotetun naudan jauhelihaa, jonka rasvapitoisuus vaihtelee 12–17 % välillä. Käytä sitä rasvaisen jauhelihan tapaan.

Mieto broilerinjauheliha

Vähärasvainen eli 4–8 % rasvaa sisältävä broilerinjauheliha kuivuu helposti pannulla. Pikapaistettuna ja runsaasti maustettuna se on loistovalinta keittoihin ja tortillojen täytteeksi.

Karitsan ja lampaan jauheliha

Vähärasvainen karitsan jauheliha ja sitä rasvaisempi ja voimakkaamman makuinen lampaanjauheliha ovat herkullisimmillaan maustetuissa ruoissa. Teetpä sitten Lähi-idän kepakoita tai kotoista kaalipataa, älä säästele yrttejä, pippureita ja sipuleita.

Katso täältä kaikki herkulliset jauhelihareseptimme!

Kommentoi »