Uunijuurekset – perinteinen ja maukas lisuke tuo väriä ruokapöytään
1 h 5 min
{
Aktiivinen
20 minPassiivinen
45 minUunijuurekset ovat helppo lisäke niin arki- kuin viikonloppuruoalle. Tällä ohjeella valmistuvat perinteiset, klassiset uunijuurekset. Suosittelemme!
GL
KA
LA
MA
MU
3.8
Kuvat
Julkaistu 5.9.2018

Uunijuurekset – perinteinen ja maukas lisuke tuo väriä ruokapöytään
Reseptin ainekset (6 annosta)
Uunijuurekset
- 400 glanttua
- 300 gpalsternakkaa
- 2sipulia
- 3porkkanaa
- 2 rklrypsiöljyä
- 1 rkljuoksevaa hunajaa
- 2 tlyrttimaustesekoitusta (suolatonta, esim. Provence)
- 1 tlsuolaa
Ravintosisältö / 100g — 62 kcal
Uunijuurekset valmistuvat näin:
- Kuori juurekset. Kuutioi lanttu. Lohko palsternakat ja sipulit. Paloittele porkkanat.
- Kumoa juurekset kulhoon ja sekoita joukkoon öljy, hunaja ja mausteet.
- Kumoa juurekset leivinpaperin päälle pellille tasaiseksi kerrokseksi.
- Paista uunijuureksia 200-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 45 min. Tarkista uunijuuresten kypsyys.
Uunijuurekset ovat monipuolisuudessaan vertaansa vailla, poimi vinkit!
Uunijuurekset ovat mainiota ruokaa niin arkeen kuin viikonloppuunkin. Kun näet pilkkomisen vaivan, juurekset paahtuvat uunissa mahtavan makuisiksi kuin itsestään. Kokeile rohkeasti erilaisia juureksia ja kasviksia, kuten juuriselleriä ja -persiljaa, palsternakkaa, kyssäkaalia sekä puna- ja raitajuuria.
Uunijuureksia kannattaa tehdä kerralla iso satsi ja syödä useampana päivänä eri muodoissaan. Uunijuurekset toimivat erinomaisesti paitsi lisäkkeenä myös erilaisissa salaateissa ja keitoissa. Poimi ohjeet erilaisiin uunijuureksiin ja ideat uunijuuresten käyttöön!
Erilaisia uunijuuresreseptejä:
- Valkosipuli ja timjami maustaa uunissa paahdetut punajuuret. Kokeile upeanväristä herkkua paitsi lisäkkeenä lihalle ja kalalle myös salaateissa ja erityisesti vuohenjuuston kera.
- Paahdettu juuripersilja on elegantti mutta rento lisäke, kuin paremmat ranskalaiset! Juuripersiljan lempeän aromikkaassa maussa on häivähdys persiljaa ja mukulaselleriä. Paahtaminen ja tilkka hunajaa syventävät makua, macadamiapähkinät tuovat rapsakkuutta.
- Kokeile paahtaa lohkottuja palsternakkoja kahvipapupedillä. Kahvipapupeti varaa lämpöä, ja juurekset paahtuvat tasaisesti.
- Itämaiset uunijuurekset ovat kaunis ja herkullinen lisuke, joka viimeistellään fetalla, pistaaseilla ja granaattiomenan siemenillä.
- Porkkanasta ja palsternakasta syntyy veikeä herkku hasselbackan perunoiden tyyliin. Ylleen hasselbackan uunijuurekset saavat rapean muruseoksen muun muassa kuivahtaneesta leivästä.
Ideoita uunijuuresten käyttöön:
- Soseuta aterialta yli jääneet uunijuurekset keittoon. Paahdetut kasvikset tekevät kasvissosekeitosta astetta paremman. Katso paahdetun kasvissosekeiton resepti.
- Rikasta salaatti uunijuureksilla. Testaa esimerkiksi kana-avokadosalaattia ja linssi-halloumisalaattia.
- Paahda samalla pellillä uunijuuresten kanssa myös aterian proteiininlähde. Appelsiinimarinadi antaa makua soijaproteiinipaloille ja uunijuureksille, kokki Patrik Lindströmin reseptissä uunijuurekset herkutellaan yhdessä mehukkaan rosmariinikanan kanssa.

Selleriranskikset
Maku

Paahdetut yrttiperunat
Maku

Hunajaiset uunijuurekset – helppo syksyinen lisuke
Kotivinkki

Uuniperunat ja 4 erilaista täytettä – onko valintasi savulohi, katkarapu, sinihomejuusto vai feta?
Kotivinkki

Mikä herkullinen väripaletti! Makeat juurestacot saavat kaverikseen suolaista fetaa ja tulista chiliä
Kotivinkki

Meksiko kohtasi ryytimaan! Texmex-juurespelti on arki-iltojen rapea sankari
Maku

Lanttu-pataleipä – juuresraasteen mehevyys ja pitkä kohotusaika tekevät hittileivälle taikoja
Kotivinkki

Koko pellillinen herkkua! Punajuuriröstipelti on täynnä ihania makuja – mehevä juures saa kaverikseen itämaisia mausteita ja murennettua fetajuustoa
Meillä kotona