Maku

Perinteiset kaalikääryleet

2 h 20 min
GL
4.13
64

Perinteiset kaalikääryleet valmistuvat helposti porukalla tehden. Nämä mehevän makeat kaalikääryleet onnistuvat takuuvarmasti!
Tulosta
Teksti Sonja Blåberg
Kuvat Sanna Peurakoski

Ainekset (18 kpl)

  • 1500 gkeräkaalia
  • 2 tlsuolaa
  • 2 lvettä

Täyte

  • 1sipuli
  • 1 rklvoita
  • 400 gsika-nautajauhelihaa
  • 2munaa
  • 1 dlruokakermaa
  • 1 tlsuolaa
  • 1/2 tlvalkopippuria
  • 1 tlmeiramia
  • 2 dltäysjyväriisiä (keitettynä)

Pinnalle

  • 3 rklsiirappia

Tee näin

2 h 20 min
{
AKTIIVINEN20 min
PASSIIVINEN2 h

Perinteiset kaalikääryleet valmistuvat näin:

  1. Koverra kaalista kanta pois. Nosta kaali kattilaan kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Irrota kaalista lehtiä sitä mukaan, kun ne pehmenevät. Jäähdytä lehdet kylmässä vedessä ja nosta ne keittiöpyyhkeen päälle kuivumaan. Säästä keitinliemi. Valuta loput kypsästä kaalista.
  2. Hienonna 3 desiä kaalin pieniä sisälehtiä täytteeksi. Kuori ja silppua sipuli ja kuullota silppua pannulla voissa. Sekoita yhteen täytteen aineet. Täyte saa olla löysähköä ja hyvin maustettua.
  3. Ohenna pehmitettyjen kaalinlehtien lehtiruotia ja levitä lehdet työlaudalle. Jaa täyte kaalinlehdille, taita lehtien reunat ylös ja kääri paketiksi.
  4. Asettele kaalikääryleet uunipannulle vieri viereen ja valuta päälle siirappia. Vuole pinnalle halutessasi vielä muutama voinokare.
  5. Kypsennä kaalikääryleitä uunissa 200 asteessa, kunnes ne ovat ruskistuneet. Voit halutessasi kääntää kääryleet välillä. Valele kypsymisen aikana kaalin keitinliemellä.
  6. Kun kaalikääryleet ovat hiukan ruskistuneet, alenna uunilämpö 150 asteeseen ja hauduta vielä 1 1/2 tuntia.
  7. Pannulle jääneestä liemestä voit suurustaa kaalikääryleille kastikkeen.

Näin muunnat kaalikääryleiden reseptiä

  • Kevennetty: Jos haluat kevyemmät kaalikääryleet, jätä voinokareet lisäämättä ja kuullota sipuli pinnoitetulla pannulla ilman voita tai mikrossa. Käytä nesteenä kaalin keitinlientä.
  • Karsittu: Kaalikääryleet ovat gluteenittomia, kun täytteenä on riisiä (eikä ohraa). Maidottoman version saat korvaamalla voin öljyllä ja ruokakerman soija- tai kaurakermalla. Munan voit halutessasi jättää kokonaan pois täytteestä.
  • Uudistettu: Myös mangoldin, kiinan- ja kurttukaalin lehdet taipuvat herkullisiksi kääreiksi täytteille. Täytevaihtoehtoja on lukuisia, esimerkiksi sienistä syntyy maukas kasvistäyte. Kreikkalaisia makuja täytteeseen saat lampaanjauhelihasta, fetajuustosta ja mintusta.
MITÄ PIDIT?
4.13