Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Hitaasti haudutettu

Paras kaalilaatikko valmistuu ruokatoimittajan luottoreseptillä ja vinkeillä – ”En koskaan tee vähempää kuin kaksi vuoallista kerralla”

2 h 15 min
{
Aktiivinen 45 min
Passiivinen 1 h 30 min

Paras kaalilaatikko on makean mausteista ja kermaisen pehmeää. Sitä kannattaa tehdä kerralla isompi satsi, koska toisen vuoallisen voi mainiosti pakastaa.

15.10.2025

”Kaalilaatikko on minulle syksyn odotetuin klassikkoruoka. Olen valmistanut sen aina samalla tavalla, enkä koskaan tee vähempää kuin kaksi vuoallista kerralla. Kahden kilon kaalista syntyy juuri sopivasti kahteen vuokaan herkullista laatikkoa.

Leikkaan kaalin ensin halki ja sitten ohuiksi suikaleiksi, myös kantaosa päätyy mukaan. Sen voi raastaa kätevästi raastimen isolla terällä, kuten porkkanatkin. Kaalin kaveriksi tulee sipulia, valkosipulia, porkkanaa, jauhelihaa ja vaihtelevasti riisiä, ohraa tai kauraa – mitä kaapista sattuu löytymään.

Kaalin hauduttaminen onnistuu parhaiten isossa 10 litran kattilassa. Paistinpannulla siihen menisi mielestäni liikaa aikaa, joten haudutan kaiken rauhassa yhdessä kattilassa. Usein lisään myös riisit suoraan kattilan pohjalle kypsymään ennen kaalia – näin säästyy sekä aikaa että tiskiä.

Tärkein vaihe on kuitenkin maustaminen. Siirapin ja suolan suhde ratkaisee, ja pippuri sekä meiramikin ansaitsevat omat maistelunsa. Koska timjami on lempiyrttini, ripautan sitäkin mukaan. Lopuksi vain kerma ja voinokareet, sillä ilman niitä kaalilaatikko ei olisi se lämmin, pehmeä ja täyteläinen syysruoka, jota rakastan.”

Annika Elomaa; ruokatoimittaja

Reseptin ainekset
12 annosta
3 dl
tummaa puuroriisiä (tai rikottuja ohrasuurimoita tai ruokakauraa)
6 dl
vettä
2 rkl
liha- tai kasvisfondia
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
porkkanaa
2 kg
keräkaalia
800 g
naudanjauhelihaa
2 rkl
rypsiöljyä
2 tl
suolaa
1 tl
mustapippuria
1 dl
tummaa siirappia
2 tl
meiramia
1 tl
timjamia
4 dl
kuohukermaa (tai ruokakermaa)
Pinnalle
2 rkl
korppujauhoja
25 g
voita

Paras kaalilaatikko – ohje:

  1. Keitä riisiä fondilla maustetussa vedessä kannen alla 10 minuuttia, kunnes neste on osittain imeytynyt. Siirrä sivuun. Älä valuta riisiä. Riisi saa jäädä vähän raa’aksi, sillä se kypsyy vielä uunissa.
  2. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta porkkanat raastimen isolla terällä. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Kovan kannan voi raastaa tai hienontaa aivan pieneksi. Hauduta kaalia isossa kattilassa ilman kantta noin 15 minuuttia, kunnes se on pehmentynyt ja enin neste haihtunut. Sekoittele ja vahdi, ettei kaali pala pohjaan. Mausta kaali siirapilla, meiramilla ja timjamilla.
  3. Paista jauheliha ja sipuli öljyssä paistinpannulla kypsäksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  4. Sekoita jauheliha, porkkanaraaste ja riisi liemineen kaalin joukkoon.
  5. Levitä seos kahteen uunivuokaan (noin 2,5 l).
  6. Kaada kerma tasaisesti päälle. Ripottele korppujauhoja ja vuole muutama voinokare vuokien pinnalle.
  7. Paista 175-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia. Tarjoa kaalilaatikon kanssa puolukkasurvosta.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt