
Mikä ihmeen cowboy-keitto? Nappaa kotikokki Ollen sopparesepti – ”Ihanteellinen talvipakkasilla”
Kotikokki Olle Jakobssonin ruotsalaisesta ruokaryhmästä alun perin bongaama jauhelihakeittoresepti on mitä mainioin talvipäivän lämmittäjä. Höyryääkö teilläkin pian lautasella kuuma cowboy-keitto?
Mikä ihmeen cowboy-keitto? Kotikokki Olle Jakobssonin sosiaalisen median ruokaryhmään jakama soppakuva on saanut monet kokkaamaan herkulliselta näyttävää keittoa. "Taisi tulla uusi suosikki" ja "uusi lempikeitto", ihastelevat soppaa testanneet ihmiset. Ollen kehutun cowboy-keittoreseptin löydät tämän jutun lopusta.
Olle, mikä on cowboy-keitto?
"Minä törmäsin cowboy-keiton ohjeeseen ruotsalaisessa vähähiilihydraattisessa ruokaryhmässä, kun noudatin kyseistä ruokavaliota. Ruotsissa cowboy-keiton ohjeita on pilvin pimein. Osassa on papuja, osassa ei. Alkuperäistä ruotsalaisohjetta oli ryhmässä modifioitu vähähiilihydraattiseen dieettiin sopivaksi, joten siinä ei ollut perunaa eikä papuja, vaan lanttua ja retikkaa – oikein hyvältä keitto maistui niinkin. Sittemmin muutin ohjetta niin, että vaihdoin lantun ja retikan takaisin perunaan."
Cowboy-keitto on texmex-tyylinen tomaattinen jauhelihakeitto, josta on olemassa lukuisia eri variaatioita. Usein keittoon lisätään myös papuja tai maissia, osa keitoista on tomaattisempia. Cowboy-keiton tapainen on myös amerikkalaisresepti "Hamburger soup".
Olle Jakobssonin reseptin löydät jutun lopusta.

Mihin tilanteeseen keitto sopii?
"Mielestäni lämmin cowboy-keitto on ihanteellinen nautittava talvipakkasilla ulkona vietetyn ajan jälkeen. Keittoon voi kukin lisätä mieleisiään mausteita, jolloin sen saa muunneltua omanlaisekseen."
Kokkaatko cowboy-keittoa usein?
"Teen sitä ehkä kerran kahdessa kuukaudessa. Usein valmistan tupla-annoksen, jolloin saan muutaman annoksen pakkaseen."
Seuraatko ruotsalaisia ruokasivustoja tai -ryhmiä? Miten ne eroavat suomalaisista?
"Olen kaksikielinen, joten seuraan aktiivisesti ruotsalaisia ruokasivustoja. Vaikka olemme naapureita ja ruokakulttuurit ovat paljolti samanlaisia, on maiden välillä myös eroja. Esimerkiksi joulupöydässä on ruotsalaisilla aina oltava janssoninkiusausta, lihapullia ja prinskorvia eli pieniä nakkeja."
Millaista ruokaa kotonanne cowboy-keiton lisäksi kokataan?
"Olemme vaimoni kanssa melko kaikkiruokaisia, joten teen monenlaista ruokaa. Arkisin ihan tavallista ruokaa – muun muassa sellaisia ruokia, joita opin tekemään seuratessani äitini ruoanlaittoa. Juhlapyhinä yleensä perinteiden mukaista juhlavampaa ruokaa, varsinkin silloin, kun lapset perheineen ovat paikalla."
Cowboy-keitto
(4 annosta)
- 400 g naudan jauhelihaa
- 1 sipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- 4 perunaa
- 1 punainen paprika
- 1 rkl rypsiöljyä
- 2 ½ dl kermaa
- 5 dl vettä
- 1 ½ rkl kasvisfondia
- 3 rkl tomaattipyreetä
- 1 tl oreganoa
- 1 tl paprikajauhetta
- suolaa
- mustapippuria
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuori ja kuutioi perunat. Halkaise paprika, poista kanta ja siemenet ja kuutioi paprika.
- Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipulit ja kuullota niitä, kunnes ne pehmenevät.
- Lisää jauheliha ja ruskista se.
- Lisää perunat ja paprikat kattilaan ja kuullota niitä muutaman minuutin ajan.
- Lisää vesi kattilaan ja kiehauta se. Lisää kerma, fondi, tomaattipyree ja mausteet. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmenneet.
- Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
