


Lindströmin pihvit
Lindströmin pihvit ovat syksyn rakastettu klassikkoruoka, joka yhdistää punajuurten maun jauhelihapihveihin. Lindströminpihvit valmistetaan kuten lihapullat, mutta taikinaan lisätään punajuurta ja tavallista runsaammin sipulia. Tällä luottoreseptillä onnistut, nappaa ohje talteen!
Lindströmin pihvit – ohje:
- Sekoita vesi ja korppujauhot, anna turvota muutama minuutti. Lisää hienonnettu sipuli, pieneksi pilkotut punajuuret, jauheliha, muna ja mausteet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Muotoile taikinasta 8–10 pihviä. Paista lindströmin pihvit molemmin puolin öljyssä paistinpannulla.
- Viipaloi sipulit ja paista pannulla öljyssä kypsiksi.
- Tarjoile lindströmin pihvit sipulin ja kapristen kanssa.
Mistä lindströmin pihvit ovat kotoisin?
Lindströminpihvien synnystä on olemassa kaksi tarinaa. Toisen mukaan ruokalajin keksi tukholmalainen Maria Kristiina Lindström 1800-luvulla Regeringsgatanilla Tukholmassa. Hän valmisti mureketaikinan, johon lisäsi punajuurta tuomaan makua ja väriä. Östermalmin kauppahallissa sijaitsee edelleen herkkukauppa ja lounasravintola Tysta Mari, joka kantaa Lindströmin lempinimeä.
Toisaalta huhutaan, että keksijä olisi Pietarissa syntynyt, Helsingissä keisarillista armeijaa palvellut suomalainen luutnantti Henrik Lindström (1831–1902). Hän oli vuonna 1862 istunut ravintolassa ja pyytänyt tarjoilijaa tuomaan seurueelle raa’asta sisäpaistista tehdyn pihvin, joka sisältäisi hienonnettua sipulia, kapriksia ja punajuurta. Jokainen ruokavieras suolasi, pippuroi, sekoitti ja muotoili annoksensa mielensä mukaan, jonka jälkeen lautaset palautettiin keittiöön paistamista varten.