
Maailman paras bolognese – 4 vinkkiä, joilla saat arkiruokasuosikista vieläkin paremman
Täydellinen bolognese onnistuu, kun valitset maukkaan jauhelihan, laadukkaan tomaattisäilykkeen ja keität lempipastasi juuri ja juuri kypsäksi. Bolognese valmistuu nopeimmillaan parissakymmenessä minuutissa, mutta parhaimmillaan se on rauhassa haudutettuna.
Maailman paras bolognese – näillä vinkeillä onnistut
1. Valitse vähärasvainen jauheliha
Suosi bolognese-kastikkeessa vähärasvaista naudan jauhelihaa, jossa on sopivan voimakas lihan maku. Mikään ei estä käyttämästä bologneseen miedomman makuista possun tai broilerin jauhelihaa. Rasvaisemmat jauhelihat sopivat erityisesti pulliin, pihveihin ja murekkeisiin.

Vinkki!
Lihan voi myös hyvin vaihtaa kasviproteiinituotteisiin, kuten Härkikseen tai nyhtökauraan. Myös linsseistä ja pavuista valmistuu maukas vegebolognese.
2. Panosta tomaattimurskaan
Valitse bologneseen laadukas tomaattimurska. Erilaisia tuotteita kannattaa testata ja maistella, jotta löytää itselleen sopivimman tomaattimurskan, jossa on sopiva rakenne, happamuus ja makeus. Italialaiset vannovat ruoanlaitossa San Marzano -tomaattien nimeen. Ne ovat kiinteärakenteisia, maukkaita ja aromaattisia. Tomaattien maku korostuu lämmitettynä. San Marzano -tomaatteja viljellään myös Suomessa.

3. Muista sokeri ja mausteet
Sokeriripaus tasapainottaa tomaattisen kastikkeen hapanta makua, ja siksi sitä ei kannata unohtaa bolognesesta. Mausta bolognese suolan ja mustapippurin lisäksi oreganolla ja balsamiviinietikalla. Tuore basilika ja oregano sopivat ihanasti bologneseannosten viimeistelyyn. Viinietikan tilalla voi käyttää myös punaviiniä.
Vinkki!
Älä unohda selleriä ja parmesaania. Niillä saat aidon italialaisen maun kastikkeeseen.
4. Valuta pasta kunnolla
Bolognesekastike tarjotaan spagettiin sekoitettuna, jolloin tomaattikastike imeytyy sopivasti pastan sekaan. Spagetti kannattaa keittää isossa kattilassa reilussa määrässä suolalla maustettua vettä juuri ja juuri kypsäksi. Hyvä valutus ennen sekoitusta varmistaa, että annos ei jää vetiseksi. Spagetin tilalle sopivat nauhapastat, penne ja fusilli. Kiireinen kokki voi valitsee nopeasti kypsyvän tuorepastan.

