Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Klassikko Kreikasta

Smyrnan lihapullat eli soutzoukakia tuo Kreikan ja lämmön kotikeittiöösi

1 h 0 min

Smyrnan lihapullat eli soutzoukakia on kreikkalais-suomalaisen kokin Aino Mavrigiannakisin arkibravuuri. Tomaattikastikkeessa maukkaiksi muhineet kreikkalaiset lihapullat Aino tarjoaa perunamuusin kanssa.

30.1.2025

Smyrnan lihapullat eli soutzoukakia tai sutsukakia on kreikkalainen liharuoka. Pitkulaiset lampaan- tai naudanjauhelihasta valmistetut pyörykät kypsennetään valkosipulilla, kanelilla ja juustokuminalla maustetussa tomaattikastikkeessa. Smyrnan lihapullissa on runsaasti makua. Esimerkiksi juustokuminan tulee maistua kunnolla, ja sitä voi lisätä myös valmiin annoksen päälle.

Smyrnan lihapullat tarjotaan perunamuusin tai riisin kanssa, mutta ne maistuvat myös kylminä. ”Napsin niitä usein suoraan jääkaapista”, Aino Mavrigiannakis kertoo.

Reseptin ainekset
4 annosta
2 dl
vettä
1
kanaliemikuutio
½ dl
mannasuurimoita
500 g
naudan jauhelihaa
1
muna
(4 rkl
punaviiniä)
4 tl
juustokuminaa
½ tl
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
Kastike
1
iso sipuli hienonettuna
2
valkosipulinkynttä hienonnettuna
1
kanelitanko
2
laakerinlehteä
1 tl
savupaprikaa
1 tl
juustokuminaa
4
maustepippuria
1 tl
hunajaa
400–500 g
tomaattimurskaa
3 dl
vettä
1
kanaliemikuutio

Smyrnan lihapullat – ohje:

  1. Kiehauta vesi ja liuota siihen kanaliemikuutio. Lisää mannasuurimot ja keitä hetki, kunnes seos sakenee. Anna jäähtyä.
  2. Tee kastike. Kuullota sipulia oliiviöljyssä keskilämmöllä, kunnes se on kullanruskeaa. Lisää valkosipuli ja mausteet. Sekoita joukkoon tomaattimurska, vesi ja kanaliemikuutio. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 40–50 minuuttia.
  3. Kastikkeen hautuessa valmista soutzoukakiat. Sekoita jauhelihan joukkoon mannaseos, muna, punaviini ja mausteet. Öljyä kädet ja muotoile massa pitkulaisiksi lihapulliksi. Paista leivinpaperilla vuoratulla pellillä 220-asteisessa uunissa 40 minuuttia.
  4. Lisää kypsät lihapullat kastikkeeseen ja hauduta 5 minuuttia. Halutessasi voit hauduttaa ruoan myös vuoassa uunissa 180 asteessa 20 minuuttia.

Kokeile myös Ainon toista arkibravuuria, pinaattiriisiä eli spanakorizoa.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt