Marjat
Marjat kruunaavat ihanat leivonnaiset, jälkiruoat ja smoothiet. Opastamme myös, miten otat kesän maut talteen tekemällä marjoista mehua tai hilloa.
Luetuimmat

1

2

3

4

5

6

Kotimaiset marjat ovat hyvä syy ylpeillä Suomen kesällä. Auringossa kypsyneet mustikat, vadelmat, mansikat, vadelmat, herukat ja karviaiset ovat paitsi uskomattoman herkullisia, myös varsinaisia terveyspommeja. Napsi marjat suoraan suuhun, mutta jätä jotain myös leivontaan ja ruuanlaittoon. Marjoista syntyvät kesän ihanimmat leivonnaiset, jälkiruoat, mehut ja smoothiet.

Parhaat marjat leivontaan ja ruoanlaittoon

Mansikka

Mansikka aloittaa kesän marjakauden. Kotimaiset mansikoiden sesonki käynnistyy vuodesta riippuen kesäkuussa tai kesä-heinäkuun vaihteessa.

Ensimmäiset mansikat säästetään kesäiseen mansikkakakkuun, joka voi yhtä hyvin olla klassinen mansikkatäytekakku tai mansikoilla täytetty britakakku. Mansikat sopivat kuitenkin myös raparperin seuraksi, donitseihin, jäätelöön, salaatteihin suolaisen halloumijuuston makupariksi tai juomiin. Raikas mansikka on parhaimmillaan yksinkertaisten leivonnaisten täytteenä. Kokeile esimerkiksi ihania mansikkapullia. Piirakkaan kannattaa varata muita marjoja, sillä uunissa mansikoiden raikkaus ja rakenne kärsivät.

Mansikka sopii myös säilöttäväksi. Kokeile mansikoita kuivattuna, hillottuna, tai mehussa raparperin kanssa.

Mustikka

Mustikka on toinen suomalaisten suosikkimarja, jota löytyy metsistämme heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun saakka. Mustikoista syntyy kesän ihanin piirakka, joka voi olla niin murotaikinapohjainen, pullapohjainen kuin valmiista taikinasta tehty. Suosituin mustikkapiirakkamme on helppo ja herkullinen (katso resepti ja video). Gluteenittoman mustikkamurupiirakan salaisuus on mehevässä täytteessä ja rapeassa päällisessä. Mustikat sopivat leivonnaisten lisäksi jälkiruokiin, hilloihin, ja sattumiksi salaatteihin. Pakastettuna mustikoiden värjäävä ominaisuus korostuu, joten käytä kakun täytteeksi mieluiten tuoreita mustikoita.

Vadelma

Vadelma liitetään usein mustikan pariksi. Kuningatarleivonnaiset ja -jälkiruoat yhdistävät nämä kaksi aromikasta marjaa ihanaksi makupariksi. Sellaisenaan vadelma sopii kakun päälle ja täytteisiin. Voit halutessasi paseerata vadelman kiehauttamalla sen ja puristamalla siitä irtoavan nesteen siivilän läpi. Sileää vadelmasosetta voi käyttää esimerkiksi hyydytettäviin juustokakkuihin ja jälkiruokiin. Pieniä villivadelmia voi käyttää samaan tapaan kuin puutarhavadelmia.

Ulkomaisia vadelmia suositellaan kuumennettavaksi ennen käyttöä. Muutama minuutti keittämistä takaa sen, ettei nautitusta vadelmakakkupalasta tule vatsaoireita. Jos haluat käyttää kakkuun kuumentamattomia vadelmia, valitse mieluiten kotimaisia.

Herukat ja karviaiset

Puutarhojen kirpeät marjat, herukat ja karviaiset, kypsyvät elokuussa. Herukat mielletään usein mehumarjoiksi, mutta ne ovat myös kauniita kakun päällä, sopivat piirakoihin ja muihin leivonnaisiin, kuten kääretorttuun tai herukkaisiin paloihin. Mustaherukasta voi tehdä myös täyteläistä ja sopivan kirpeää pannacottaa. Karviaispensaiden omistajat miettivät usein, mihin muuhin karviaiset sopivat kuin pensaasta naposteltavaksi. Kokeile tehdä maukasta karviaiscurdia kakun väliin. Sileäksi paseerattu sose vie kielen mennessään.

Puolukka

Puolukka päättää syksyn marjakauden. Ihana syyskuinen marja on ehkä marjoistamme monikäyttöisin. Tee puolukoista herkullista piirakkaa, pullia tai kuppikakkuja. Yhdistä kirpeä puolukka toffeen, kinuskin tai kookoksen kanssa. Käytä puolukat lisäkkeeksi survottuna tai mausta niillä salaatteja ja leipiä.

Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.