
Katajanmarja on metsän oma pippuri – voimakas mauste antaa riistaan ja kalaan upean aromin
Katajanmarja on metsässä kasvava aarre, joka kannattaa napata käyttöön keittiössä. Monikäyttöinen ja vahva-arominen mauste sopii erityisesti erilaisiin riista-, liha- ja kalaruokiin.
Kotimaista katajanmarjaa voisi hyvin kutsua metsäpippuriksi – niin voimakas ja metsäinen aromi siinä on. Virallisesti kyseessä ei ole marja vaan havupuun eli katajan käpy, mutta muodon ja nimen vuoksi sitä kutsutaan marjaksi. Katajanmarjan poimiminen kuuluu jokaisenoikeuksiin, mutta oksia ei saa ottaa ilman maanomistajan lupaa.
Katajanmarjan sato
Katajanmarja kypsyy syys–lokakuussa. Täydellisen kypsyyden katajanmarja saavuttaa kolmen vuoden ikäisenä. Ensimmäisenä vuotena se on pieni ja vihreä, toisena hieman suurempi ja vihertävän sininen, kolmantena täysikokoinen, pyöreä ja sinimusta.
Katajanmarjan säilöntä
Tuoreita marjoja voi pakastaa tai käyttää maustamiseen, mutta useimmiten katajanmarjat säilötään kuivaamalla. Kuivattuna ne säilyvät vuosia.

Katajanmarjan käyttö ruoanlaitossa
Voimakkaanmakuista katajanmarjaa kannattaa käyttää säästeliäästi. Jo muutama marja riittää lihapadankin maustamiseen. Katajanmarja on lievästi myrkyllinen, joten marjoja ei suositella käytettäviksi yhtäjaksoisesti yli kahta viikkoa. Myös suurina määrinä marjoista voi aiheutua erilaisia terveyshaittoja.
Perinteisesti katajanmarjaa on käytetty riistaruokien ja alkoholijuomien, kuten ginin, mausteena. Kokeile sitä myös uunijuureksissa, sienimuhennoksessa, hapankaalissa, graavikalassa ja lihapadassa. Voit murskata katajanmarjat kevyesti morttelissa ennen käyttöä, jotta aromit vapautuvat. Katajanmarja tuo metsäisen vivahteen myös kuumiin juomiin, esimerkiksi teehen tai glögiin.
Lähteet: arktisetaromit.fi, satokausi.fi