Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Kolumni

Olen vadelmaharrastaja – miksei vadelmia myydä kaupassa kuin viiniä?

Vadelmissa on eroja! Toiset ovat kuin karkkia, toiset happamampia, osa kiinteitä, osa löllöjä. Kaikki ovat oikein kelpoja, kun vain valitsee marjan käytön mukaan, kirjoittaa päätoimittaja Jenny Brandt.

12.8.2025

Vadelmat ovat nyt kaikkien huulilla. On vadelmien kuumin sesonki, ja koko kevään ja alkukesän on kohistu suklaaseen dipatuista vadelmista, jotka pahimmillaan loppuivat kauppojen pakastealtaista.

Vadelmahuuma ei yllätä minua, sillä olen vadelmien suurkuluttaja. Syön suomalaisia vadelmia ympäri vuoden. Kerään villivadelmia ja kasvatan puutarhavadelmia niin mökillä kuin viljelypalstalla. Valitettavasti en ole vadelmien suhteen lainkaan omavarainen, vaan täydennän säännöllisesti vadelmavarantoa kaupan ja torien tuokkosilla.

En enää pakasta vadelmia itse. Rasioihin pakatut kaupan pakastevadelmat ovat nimittäin niin laadukkaita, ettei ole järkeä käyttää oman pakastimen rajallisia tiloja marjoihin, jotka voi ostaa talvella valmiiksi pakastettuina.

Ei ole järkeä käyttää oman pakastimen rajallisia tiloja marjoihin, jotka voi ostaa talvella valmiiksi pakastettuina.

Vadelmavuoteni on siis monella tavalla antelias ja täydellinen, mutta jos vielä saisi toivoa, kaupoissa vadelmiin suhtauduttaisiin kuin viineihin. Tylyn hinta ja suomalainen vadelma -tiedon sijaan asiakkaille voisi kertoa houkutellen lajikkeen ja ominaisuudet. Vadelma ’Glen Ample’, mehukas ja makea marja jogurttiin ja smoothieen, hieman viilennettynä toimii täydellisesti myös kaurapuuron kanssa. Sopii myös herkutteluun: dippaa valkosuklaaseen tai käytä suklaakakun täytteeksi ja koristeluun.

Vadelmissa todellakin on eroja! Toiset ovat kuin karkkia, toiset happamampia, osa on napakoita (tykkään), osa löllerömpiä (vältän). Kaikki toki ovat oikein kelpoja, kun vain valitsee marjan käyttötarkoituksen mukaan.

Samalla kun moitin muita, tunnustan sössineeni omat vadelmaviljelmäni. En enää muista mikä pensaista on ’Maurin Makea’ tai ’Ottawa’. Joidenkin pensaiden nimet olen unohtanut kokonaan. Vadelmat myös leviävät vauhdilla, joten nimeämisen lisäksi myös rajaaminen olisi tärkeää.

Ensi kesänä viljelytilani kaupungissa triplaantuu, ja saan mahdollisuuden kasvattaa vadelmaviljelmiäni. Jos hyvin käy, pääsen istuttamaan uusia pensaita jo tänä syksynä. Mukaan pääsee ainakin pari uutta punaista lajiketta ja jokin erikoisemmista vadelmista.

Jenny Brandt on Maku- ja Viherpiha-lehtien päätoimittaja.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt