4,1(404)
Mustikkapiirakka – suosikkiresepti murotaikinapohjalla
Kasvis
45 min
{
Aktiivinen 15 min
Passiivinen 30 min
Mustikkapiirakka on parhaimmillaan, kun se leivotaan klassiseen murotaikinapohjaan. Täytteessä lumoavat tuoreet mustikat ja ranskankerma. Ja mikä parasta: tämä mustikkapiirakka valmistuu superhelposti ja vieläpä ilman sähkövatkainta.
2.9.2018
 |
Maku
Reseptin ainekset
8 annosta
Mustikkapiirakan pohja
100 gvoita
¾ dlsokeria
1muna
2 ½ dlvehnäjauhoja
¾ tlleivinjauhetta
Mustikkapiirakan täyte
200 granskankermaa (tai kermaviiliä)
1muna
¾ dlsokeria
1 tlvaniljasokeria
200 g (4 dl)mustikoita

Mustikkapiirakka – ohje:

  1. Pehmitä voita hetki mikroaaltouunissa. Vatkaa joukkoon vispilällä sokeri ja muna. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
  2. Voitele halkaisijaltaan 26–28-senttinen piirasvuoka. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
  3. Vatkaa ranskankerma, muna ja sokerit keskenään. Jos käytät pakastemustikoita, pyöräytä ne kohmeisina täytteen joukkoon, jolloin ne eivät kostuta paistuvaa pohjaa. Kun sekoitat marjat täytteeseen, täyte samalla värjäytyy. Tuoreet mustikat voit myös ripotella pohjan päälle ja lisätä vasta sitten täytteen, jolloin mustikkapiirakasta tulee samanlainen kuin kuvassa. Levitä mustikkapiirakan täyte taikinan päälle vuokaan.
  4. Paista mustikkapiirakkaa 200-asteisessa uunissa, hieman keskitasoa alempana 25–30 minuuttia.

Mustikkapiirakka – parhaat vinkit kotileipurille

Pohja ja taikina

Täyte

  • Mustikkapiirakan täytteessä ranskankerman voi korvata sopii kermaviilillä tai turkkilainen jogurtilla.
  • Jos käytät mustikkapiirakkaan pakastemustikoita, lisää ne täytteeseen kohmeisina.

Paistoaika

  • Mustikkapiirakan paistoaikaan vaikuttaa vuoan koko ja materiaali.
  • Metallisessa, irtopohjaisessa ja laakeassa vuoassa mustikkapiirakka kypsyy 25 minuutissa.
  • Paksussa keraamisessa vuoassa mustikkapiirakan paistoaika on noin 30 minuuttia.
  • Pakastemustikoista tehty mustikkapiirakka kypsyy myös hieman hitaammin.

Tarjoilu ja säilytys

  • Tarjoa mustikkapiirakka jäähtyneenä vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.
  • Säilytä mustikkapiirakka jääkaapissa.

Testaa myös nämä mustikkapiirakkareseptit!

Kuulutko niihin, joiden mielestä paras piirakka leivotaan pullapohjaan? Pullapohjainen mustikkapiirakka onkin pehmeä ja vastustamattoman mehevä. Kun aika tai jaksaminen ovat kortilla, vastaus löytyy valmistaikinaan loihdittavasta mustikkapiirakasta.

Mustikkamurupiirakka valloittaa pehmeällä pohjallaan, paksulla marjakerroksellaan ja kanelilla maustetulla murupinnallaan. Mummon mustikkapiirakkaa valmistuu kerralla koko pellillinen. Herkkuun tulee reilusti tuoretta marjaa ja päälle vaniljasokerilla maustettu muruseos. Piirakan voi tarvittaessa pakastaa. Kokeilemisen arvoinen on myös Lunnin mustikkamurupiirakka, jossa murupohjan ja -päällisen väliin lisätään kerros ricottaa, tuorejuustoa ja tietysti marjaa.

Meiltä löytyy toki vaihtoehtoja myös gluteenittomiin piirakoihin. Mustikkamurupiirakka saa pohjan kauran ja tattarin sekoituksesta ja täytteen tuoreista marjoista, kermaviilistä ja kanelilta maistuvasta kauramurusta. Vai yhdistäisitkö mustikoihin mieluummin mantelia ja sitruunaa? Kurkkaapa siinä tapauksessa gluteeniton mustikkapiirakka mantelipohjalla. Terveellisempi mustikkapiirakka leivotaan ilman sokeria, vehnää tai voita. Kokeile vaikka välipalana!

Mustikan ja sitruunan makupari on kesäisen raikas. Italian-mamman mustikkapiiraassa on sitruunalla maustettu ricottatäyte ja päällä kunnon keko tuoreita marjoja. Helppo sitruuna-mustikkapiirakka valmistuu käden käänteessä: mustikoita lukuun ottamatta ainekset sekoitetaan yhdessä kulhossa, kaadetaan vuokaan ja tasoitetaan lastalla. Mustikan voi yhdistää myös trooppiseen kookokseen. Mehevän mustikka-kookosmurupiirakan pohjaan lisätään sitruunankuorta ja inkivääriä ja muruseokseen reilusti kookoshiutaleita.

Mustikkapiirakka on suomalaisille rakas kesäleivonnainen, mutta marjaisa herkku maistuu myös muualla päin maailmaa. Amerikkalainen mustikkapiirakka kätkee mehevän täytteen kantensa alle. Ranskalainen klassikko, tarte tatin eli keikauskakku onnistuu myös mustikkaisena versiona.

Hyväksy evästeet

YouTuben videosoitin käyttää evästeitä. Hyväksy evästeet katsoaksesi videon.

Youtube video placeholder
41 kommenttia
Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
a-lehdet-logo