Maku

Mustikkapiirakka

45 min
KA
4.32
34

Mustikkapiirakka on parhaimmillaan, kun se leivotaan klassiseen murotaikinapohjaan. Tämän mustikkapiirakan täytteessä lumoavat tuoreet mustikat ja ranskankerma. Mikä parasta, piirakka valmistuu ilman sähkövatkainta.
Tulosta
Teksti Emilia Kolari
Kuvat Timo Pyykkö

Ainekset (8 annosta)

Mustikkapiirakan pohja

  • 100 gvoita
  • 3/4 dlsokeria
  • 1 kplmunaa
  • 2 1/2 dlvehnäjauhoja
  • 3/4 tlleivinjauhetta

Mustikkapiirakan täyte

  • 200 granskankermaa (tai kermaviiliä)
  • 1 kplmunaa
  • 3/4 dlsokeria
  • 1 tlvaniljasokeria
  • 200 gmustikoita (4 dl)

Tee näin

45 min
{
AKTIIVINEN15 min
PASSIIVINEN30 min

Mustikkapiirakka valmistuu näin:

  1. Pehmitä voita hetki mikroaaltouunissa. Vatkaa joukkoon vispilällä sokeri ja muna. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
  2. Voitele halkaisijaltaan 26–28-senttinen piirasvuoka. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
  3. Vatkaa ranskankerma, muna ja sokerit keskenään. Jos käytät pakastemustikoita, pyöräytä ne kohmeisina täytteen joukkoon, jolloin ne eivät kostuta paistuvaa pohjaa. Kun sekoitat marjat täytteeseen, täyte samalla värjäytyy. Tuoreet mustikat voit myös ripotella pohjan päälle ja lisätä vasta sitten täytteen, jolloin mustikkapiirakasta tulee samanlainen kuin kuvassa. Levitä mustikkapiirakan täyte taikinan päälle vuokaan.
  4. Paista mustikkapiirakkaa 200-asteisessa uunissa, hieman keskitasoa alempana 25–30 minuuttia.

Vinkki!

  • Tarjoa mustikkapiirakka jäähtyneenä.
  • Voit korvata voin pullomargariinilla.
  • Voit leipoa mustikkapiirakan yhtä hyvin irtopohjavuokaan. Leikkaa tällöin vuoan pohjalle sopiva leivinpaperipala ja painele taikina vuoan reunoille 2–3 sentin korkeudelle. Siirrä valmis mustikkapiirakka vadille ennen tarjoilua.
  • Mustikkapiirakan täytteeseen sopii ranskankerman tilalle yhtä hyvin kermaviili tai turkkilainen jogurtti. 
  • Jos käytät mustikkapiirakkaan pakastemustikoita, lisää ne täytteeseen kohmeisina.
  • Mustikkapiirakan paistoaikaan vaikuttaa vuoan koko ja materiaali. Metallisessa, irtopohjaisessa ja laakeassa vuoassa mustikkapiirakka kypsyy 25 minuutissa. Paksussa keraamisessa vuoassa mustikkapiirakan paistoaika on noin 30 minuuttia. Pakastemustikoista tehty mustikkapiirakka kypsyy myös hieman hitaammin.
  • Säilytä mustikkapiirakka jääkaapissa.
MITÄ PIDIT?
4.32