Kuulutko niihin, joiden mielestä paras piirakka leivotaan pullapohjaan? Pullapohjainen mustikkapiirakka onkin pehmeä ja vastustamattoman mehevä. Kun aika tai jaksaminen ovat kortilla, vastaus löytyy valmistaikinaan loihdittavasta mustikkapiirakasta.
Mustikkamurupiirakka valloittaa pehmeällä pohjallaan, paksulla marjakerroksellaan ja kanelilla maustetulla murupinnallaan. Mummon mustikkapiirakkaa valmistuu kerralla koko pellillinen. Herkkuun tulee reilusti tuoretta marjaa ja päälle vaniljasokerilla maustettu muruseos. Piirakan voi tarvittaessa pakastaa. Kokeilemisen arvoinen on myös Lunnin mustikkamurupiirakka, jossa murupohjan ja -päällisen väliin lisätään kerros ricottaa, tuorejuustoa ja tietysti marjaa.
Meiltä löytyy toki vaihtoehtoja myös gluteenittomiin piirakoihin. Mustikkamurupiirakka saa pohjan kauran ja tattarin sekoituksesta ja täytteen tuoreista marjoista, kermaviilistä ja kanelilta maistuvasta kauramurusta. Vai yhdistäisitkö mustikoihin mieluummin mantelia ja sitruunaa? Kurkkaapa siinä tapauksessa gluteeniton mustikkapiirakka mantelipohjalla. Terveellisempi mustikkapiirakka leivotaan ilman sokeria, vehnää tai voita. Kokeile vaikka välipalana!
Mustikan ja sitruunan makupari on kesäisen raikas. Italian-mamman mustikkapiiraassa on sitruunalla maustettu ricottatäyte ja päällä kunnon keko tuoreita marjoja. Helppo sitruuna-mustikkapiirakka valmistuu käden käänteessä: mustikoita lukuun ottamatta ainekset sekoitetaan yhdessä kulhossa, kaadetaan vuokaan ja tasoitetaan lastalla. Mustikan voi yhdistää myös trooppiseen kookokseen. Mehevän mustikka-kookosmurupiirakan pohjaan lisätään sitruunankuorta ja inkivääriä ja muruseokseen reilusti kookoshiutaleita.
Mustikkapiirakka on suomalaisille rakas kesäleivonnainen, mutta marjaisa herkku maistuu myös muualla päin maailmaa. Amerikkalainen mustikkapiirakka kätkee mehevän täytteen kantensa alle. Ranskalainen klassikko, tarte tatin eli keikauskakku onnistuu myös mustikkaisena versiona.
YouTuben videosoitin käyttää evästeitä. Hyväksy evästeet katsoaksesi videon.