Maku

Mummon mustikkapiirakka – leivo kerralla pellillinen verratonta herkkua

1 h 30 min
{
Aktiivinen
25 min
Passiivinen
1 h 5 min
Mummon mustikkapiirakkaan lisätään reilusti tuoretta marjaa. Päälle ripotellaan muruseosta. Tällä ohjeella valmistat pellillisen mummon mustikkapiirakkaa. Herkun voi myös pakastaa.
MU
KA
4
1
Julkaistu: 20.7.2005


Reseptin ainekset (25 palaa)

Pohja

  • 7 dlvehnäjauhoja
  • 1 ½ dlsokeria
  • 150 gvoita
  • 25 ghiivaa
  • 2 ½ dltäysmaitoa

Päälle

  • 7 dlmustikoita
  • 1 ¾ dlvehnäjauhoja
  • 100 gvoita
  • 1 dlsokeria
  • 1 rklvaniljasokeria
Tulosta

Mummon mustikkapiirakka leivotaan näin:

  1. Mittaa mustikkapiirakan taikinaa varten kulhoon jauhot, sokeri ja voi. Nypi ainekset raemaiseksi seokseksi. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää taikinaan.
  2. Vaivaa taikina tasaiseksi ja anna rauhoittua hetken. Kauli se sitten noin 30 × 35 sentin kokoiseksi levyksi leivinpaperin päällä. Vetäise pohja leivinpaperin avulla uunipellille kohoamaan peitettynä noin puoleksi tunniksi.
  3. Tee sillä aikaa päälle tarvittava muruseos. Mittaa kulhoon jauhot, kylmä voi sekä sokerit ja nypi murumaiseksi seokseksi.
  4. Levitä kohonneen piirakkapohjan päälle ensin mustikat ja ripottele niiden pinnalle muruseos. Paista mummon mustikkapiirakkaa 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja pinta saanut kauniin värin.

Vinkit!

  • Taikina syntyy näppärästi monitoimikoneessa. Mittaa kulhoon kuivat aineet, surauta sekaisin ja lisää hiiva-nesteseos kerralla. Anna koneen käydä, kunnes taikina muodostuu palloksi.
  • Tee syksymmällä samalla ohjeella ihana puolukkapiirakka. Pane muruseokseen silloin 1 ½–2 dl sokeria.
  • Kun vaihdat rasvan laktoosittomaan margariiniin ja taikinanesteeksi veden, niin piirakka sopii myös laktoosi-intolerantikolle.
  • Mummon mustikkapiirakan voi myös pakastaa, ja ottaa aina tarvittava määrä annospaloja sulamaan.

1 kommentti