
Täydellisen murotaikinan salaisuus – täsmävinkit taikinan valmistukseen ja ideat perusohjeen soveltamiseen
Täydellinen murotaikina ei tartu tai murene sormiin. Taikinan valmistamiseen vaikuttaa se, oletko leipomassa pikkuleipiä vai pohjaa piirakkaan, paistokseen tai leivoksiin. Vinkeillämme saat uunista ulos ihanan mureita herkkuja!
Täydellinen murotaikina – näillä vinkeillä onnistut
Raaka-aineet
Kananmuna tuo murotaikinaan kuohkeutta ja sitovuutta, mutta taikina onnistuu myös ilman munaa. Leivinjauhe puolestaan kohottaa taikinaa.
Varmista jauhojen oikea määrä paistamalla murotaikinasta koekakku. Jos taikina leviää uunissa, voit korjata tilanteen lisäämällä taikinaan jauhoja. Jos koekakku on liian kova, lisää taikinaan pehmeää rasvaa.
Kokeile myös näitä:
- Murotaikinan voi maustaa vaniljasokerilla, kanelilla, kardemummalla, kookoshiutaleilla, kaakaojauheella, suklaalla, sitrusmehulla tai sitrusten raastetulla kuorella, yrteillä, kuivatuilla hedelmillä ja pähkinöillä.
- Tavallisen kidesokerin voi korvata osittain fariini- tai muscovadosokerilla tai siirapilla, jotka antavat taikinaan uudenlaisen aromin.
- Osan vehnäjauhoista voi vaihtaa kaakaojauhoihin, manteli- tai pähkinäjauheisiin tai graham- ja ruisjauhoihin. Myös hiutaleilla ja leseillä saa vaihtelua ja rouskuvuutta murotaikinaleivonnaisiin, etenkin piirakkapohjana käytettäviin taikinoihin.

Hyvän pikkuleipätaikinan tuntee sormenpäissä. Se ei tartu eikä murene.
Sekoitettu, vaahdotettu vai nypitty murotaikina?
- Pursotettaviin pikkuleipiin sopii parhaiten kuohkea ja pehmeä vaahdotettu murotaikina, joka pursottuu kauniisti ja vaivatta. Vaahdotetusta taikinasta tulee erityisen mureat pikkuleivät.
- Kaulittavat pikkuleivät onnistuvat parhaiten sekoitetusta tai nypitystä murotaikinasta, joka on tiiviimpi. Liikaa vaahdottamista on syytä välttää ja taikinaa vaivataan vain vähän, jotta se saadaan notkeaksi ja hyvin leipoutuvaksi. Käytä taikinaan tarvittaessa ½ dl enemmän jauhoja.
- Leivos-, torttu-, paistos- ja piirakkapohjiin sopivat kaikki valmistusmenetelmät, mutta jauhojen määrää voi hieman vähentää.

Taikinan työstäminen
- Älä vaivaa taikinaa jauhojen lisäämisen jälkeen liian pitkään, jotta taikina ei sitkisty. Murotaikinaan voi muotoilla monin tavoin: käsin pyörittelemällä, pursottamalla, viipaloimalla tai kaulimalla.
- Viilennä etenkin kaulittava tai viipaloitava taikina jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen työstämistä, jolloin sitä on helpompi käsitellä ja leipoa. Muut muotoilut voi tehdä myös huoneenlämpöisestä taikinasta, pursotettavat pikkuleivät onnistuvat parhaiten pehmeästä taikinasta.
- Kauli ja valmista viileä taikina mahdollisimman nopeasti pikkuleiviksi, jotta taikina ei ehdi pehmentyä.
- Jauhota leivinpöytä ennen kaulimista, jotta taikina ei tartu pöytään kiinni. Jos taikinaa on vaikea kaulia, voit laittaa sen kahden muovikelmun väliin tai kaulia sen leivinpaperin päällä.

Paistoaika
Paista pikkuleipiä uunin yläosassa 175–200 asteessa, kunnes ne saavat väriä ja sisus kypsyy.
Piirakkapohjana murotaikinaa voi esipaistaa uunissa ensin 5–10 minuuttia reunoilta foliosuikaleilla tuettuna tai leivinpaperilla ja paistokuulilla täytettynä ennen täytteen lisäämistä. Tällöin lopputulos on erityisen rapea. Lopuksi piirakkaa paistetaan vielä täytteen kanssa, kunnes sekä täyte että pohja kypsyy. Vaihtoehtoisesti pohjan ja täytteen voi paistaa myös koko ajan yhdessä uunissa.
Muista jäähdyttää!
Jäähdytä valmiit pikkuleivät pellillä, koska uunituoreet pikkuleivät ovat pehmeitä ja menevät helposti rikki. Lastan avulla siirrät pikkuleivät pelliltä kätevästi tarjoilu- tai säilytysastiaan.
