Maku

Murotaikina – monikäyttöinen taikina pikkuleipien, piirakoiden ja leivoksien pohjaksi

15 min
{
Aktiivinen
15 min
Passiivinen
Murotaikina valmistuu kotileipurin perusaineksista. Taikinan voi tehdä kolmella eri tyylillä: sekoittamalla, nyppimällä tai vaahdottamalla. Pursotettaviin pikkuleipiin käy parhaiten vaahdotettu ja kaulittaviin sekoitettu tai nypitty murotaikina. Piirakoihin ja paistoksiin sopii kaikki menetelmät.
KA
4.1
0
Julkaistu: 26.4.2021


Ainekset (1 annos piirakkapohjaa tai 30–60 pikkuleipää)

  • 200 gvoita
  • 1 ¼ dlsokeria
  • 4 dlvehnäjauhoja
  • 1 tlleivinjauhetta
  • 2 tlvaniljasokeria
  • 1muna
Tulosta

Murotaikina kolmella tavalla

Sekoitettu murotaikina

  1. Mittaa kylmä rasva, sokeri ja kuivat aineet monitoimikoneen kulhoon. Sekoita tasaiseksi leikkuuterällä.
  2. Lisää muna koneen käydessä.
  3. Jatka sekoittamista, kunnes taikinasta muodostuu pallo.

Nypitty murotaikina

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
  2. Lisää rasva sormenpäillä nyppien niin, että taikinasta tulee tasarakeista.
  3. Lisää lopuksi muna ja sekoita tasaiseksi.

Vaahdotettu murotaikina

  1. Pehmitä rasva mikroaaltouunissa (rasvan tulee olla tässä tapauksessa hyvin pehmeää, jotta taikinan pursottaminen onnistuu). Vatkaa se sokerin kanssa vaahdoksi.
  2. Lisää muna edelleen vatkaten.
  3. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne taikinaan.

Murotaikinan työstäminen

  • Jos leivot murotaikinasta piirakkapohjan, taputtele se suoraan piirakkavuokaan reunoja myöten.
  • Pikkuleipiä leipoessa kauli taikina jauhoja apuna käyttäen tasaiseksi levyksi. Ota muotilla pikkuleipiä ja nosta ne leivinpaperoidulle pellille. Voit myös pyöritellä taikinan kahdeksi tangoksi (à 30 cm) ja antaa niiden jähmettyä jääkaapissa. Leikkaa tangot vajaan sentin viipaleiksi.

Murotaikinan paistoaika

  • Murotaikinan paisto-ohje riippuu taikinan käyttötavasta. Piirakkapohjaa voi esipaistaa ennen täytteen lisäämistä 5–10 minuuttia uunin alatasolla 200 asteessa. Lopuksi piirakkaa paistetaan täytteen kanssa, kunnes täyte ja pohja kypsyvät. Pohjan ja täytteen voi paistaa myös koko ajan yhdessä uunissa.
  • Paista pikkuleivät uunin yläosassa 175–200 asteessa. Pienten pikkuleipien paistoaika on noin 5–10 minuuttia, isompien 10–15 minuuttia.

Kommentoi »