Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme

Britakakku – rakastettu klassikkokakku

1 h 0 min
{
Aktiivinen 30 min
Passiivinen 30 min

Britakakku on herkkusuiden suosikki! Leivonnaisen viehätys perustuu makeaan marenkiin ja raikkaisiin marjoihin. Katso vaihekuvista, kuinka britakakku valmistuu!

20.9.2010
Reseptin ainekset
12 annosta
Britakakun pohja
125 g
margariinia tai voita (rasvaa 80 %)
1 dl
sokeria
3
keltuaista
1 ½ dl
vehnäjauhoja
2 tl
leivinjauhetta
1 dl
kevytmaitoa
Britakakun pinnalle
3
valkuaista
1 ½ dl
sokeria
Britakakun täyte
3 dl
kuohukermaa
2 rkl
sokeria
2 tl
vaniljasokeria
200 g
vadelmia
Britakakun koristeeksi
3 dl
vadelmia ja mustikoita
½ dl
sitruunamelissan tai mintun lehtiä

Britakakku – ohje:

  1. Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa joukkoon keltuaiset yksi kerrallaan.
  2. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa.
  3. Voitele leivinpaperi. Levitä taikina sen päälle uunipannun kokoiseksi levyksi.
  4. Pese ja kuivaa vatkaimet. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja vatkaa sokeri vähitellen joukkoon. Kun seos on jäykkää ja kiiltävää, levitä se pohjataikinan päälle. (Lisää pinnalle halutessasi mantelilastuja.)
  5. Paista britakakkua 175-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskeaa. Anna jäähtyä.
  6. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.
  7. Puolita jäähtynyt kakkulevy. Nosta toinen puolikas tarjoiluvadille. Levitä päälle kermavaahto ja vadelmat. Nosta toinen kakkulevy päälle.
  8. Koristele britakakku vadelmilla ja mustikoilla sekä sitruunamelissan tai mintun lehdillä.

Vinkit!

  • Britakakussa yhdistyvät tuhti kakkupohja ja henkäyksenkeveä marenki. Rapea pohja maistuu sopivasti manteliselta ja paahtuneelta. Osa kakun viehätystä on huoleton ulkonäkö. Levitä marenkitaikina puhtaalla nuolijalla. Jos marenkitaikinaan sekoittuu rasvaista kakkutaikinaa, vaahto voi lässähtää.
  • Perinteisesti britakakkua valmistuu pellillinen, joka leikataan kahteen osaan ja täytetään kermavaahdolla ja tuoreilla vadelmilla, mansikoilla tai muilla kesän marjoilla. Jos käytät pakastevadelmia, valitse suomalaisia ja käytä ne kohmeisina. Sulaneet pakastevadelmat värjäävät täytteen ja murskaantuvat.
  • Jos haluat oikaista, helppo britakakku valmistuu valmiista kakkupohjasta. Voit käyttää myös valmismarenkeja, jotka murennetaan kermatäytteen sekaan.
  • Muuntele britakakun täytettä makusi mukaan. Kermavaahdon lisänä voit käyttää tuorejuustoa tai rahkaa, vadelmat voit korvata muilla marjoilla tai hedelmillä. Britakakun väliin voi laittaa esimerkiksi kirsikoita, puolukoita, hillaa tai raparperia. Testaa myös ihana omenabrita, suklaabrita ja hurmaava joulubrita!
  • Herkku on parhaimmillaan, kun valitset tuoreet marjat ja täytät kakun juuri ennen tarjoilua. Tämä on monen mielestä paras britakakku – ja syystä! Kakun pohjan voi tarvittaessa paistaa jo etukäteen, pakastaa ja ottaa sulamaan edellisenä päivänä. Täytteet kannattaa lisätä kuitenkin vasta ennen tarjoilua, jotta marenki pysyy rapeana.

Britakakku tuli Ruotsista

Britakakku, kuten monet leivonnaiset, on kotoisin Ruotsista. Naapurimaassamme tällä herkulla on ainakin neljä muuta nimeä: Brittatårtan lisäksi Pinocchiotårta, Herrgårdstårta, Glömmingetårta, Mammas tårta.

Se, mikä resepti aikoinaan Suomeen saapui, on hämärän peitossa. Yhden tarinan mukaan se oli Pinocchiotårta, joka päätyi suomenruotsalaisen kartanon Brita-nimisen keittäjän käsiin.

Toisen tarinan mukaan resepti oli mukana ruotsista käännetyssä keittokirjassa 1960-luvulla. Yhtä kaikki, kakku on hurmannut meidät. Osalle meistä kesäloma ei ala ilman britakakkua.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt