Grillaus
Luetuimmat

1

2

3

4

5

6

Grillaus on monelle kesän ykkösharrastus. Vuodesta toiseen grillikauden suosikkeja ovat vartaat, makkarat ja pihvit. Viime vuosien grillaushittejä ovat olleet grillattu halloumi ja hedelmät. Tästä teemasta löydät parhaat grilliherkut niin lihansyöjän kuin kasvissyöjänkin lautaselle, merenherkkuja unohtamatta. Lue myös vinkit grillin valintaan ja onnistuneeseen grillaamiseen!

Grillaus siirtää keittiön ulos kesän ajaksi, tuoksuineen ja käryineen. Parasta grillauksessa on monipuolisuus. Voit valmistaa grillissä melkein mitä tahansa seurueesta, mieliteoista ja tilanteesta riippuen. Grillissä valmistuvat niin vartaat, hampurilaiset, pihvit ja kyljykset, ribsit ja kareet kuin maukkaat grillikasviksetkin. Viimeistele grilliherkut kastikkeilla ja täydennä ateria grillatuilla hedelmillä, kuten ananaksella tai banaaneilla.

Jos aloittelet grillausharrastusta tai uskot taitojesi talven aikana ruostuneen, lukaise grillauksen ABC. Jos harkitset grillin hankkimista, mieti alkajaisiksi, kuulutko rentojen pallogrillaajien joukkoon vai toivotko grilliltäsi kaasugrillin monipuolisuutta. Lue myös muistilistamme grillin ostajalle. Kaikkien grilliruokia valmistavien on syytä välillä tarkistaa, onko välineiden ja ritilöiden huolto hyvissä kantimissa. Parhaat grilliherkut syntyvät hyvin huolletussa grillissä.

Mitä kaikkea grilliin? Poimi ideat!

Grillivartaat

Grillivartaat ovat suosittuja grillattavia. Voit kypsentää vartaissa oikeastaan mitä vain: kasviksia, lihaa, broileria, kalaa, äyriäisiä ja/tai hedelmiä. Tärkeintä on koota grillivartaat tasakokoisista paloista, ja aineksista, joiden kypsennys onnistuu samanaikaisesti.

Useimmat grillivartaissa suositut kasvikset kuten paprika, kesäkurpitsa, herkkusienet ja kirsikkatomaatit ovat maukkaita riippumatta siitä, kuinka pitkään vartaita kypsennät. Näin ne toimivat hyvin liha- ja broileripalojen kanssa, jotka määrittävät sen, kuinka kauan grillivartaita kypsennetään.

Näin teet onnistuneet grillivartaat

  • Jos käytät puisia varrastikkuja, liota niitä vedessä vähintään puoli tuntia ennen vartaiden kokoamista. Näin ehkäiset liekin tarttumista varrastikkuihin kypsennyksen aikana.
  • Paloittele vartaisiin tulevat ainekset. Marinoi lihat esim. öljystä, mausteista ja soijakastikkeesta valmistetussa marinadissa. Pyöräytä kasvikset mausteöljyssä.
  • Kokoa varrastikkuihin vuorotellen lihaa, broileria tai kalaa sekä kasviksia.
  • Grillaa kohtuullisella lämmöllä vähän väliä käännellen, kunnes vartaiden liha tai kala on kypsää. Kasvisvartaat voit grillata haluamaasi kypsyysasteeseen.
  • Tarjoa vartaat kuumina helpon dippikastikkeen kanssa.

Hampurilaiset grillissä

Hampurilaiset ovat nousseet grillikauden odotetuimpiin herkkuihin. Grillissä hampurilaispihvit ja kasvislisäkkeet paistuvat samanaikaisesti ja myös sämpylöiden lämmitys hoituu kätevästi. Hampurilainen on kuin tehty ulkona kääreestä haukattavaksi.

Valmista hampurilaisen väliin klassinen jauhelihapihvi naudanjauhelihasta tai karitsan jauhelihasta. Yllätä ystävät mehevällä kasvishampurilaisella. Tai paista hampurilaisen väliin aito kokolihapihvi.

Grillipihvit

Grilliparila on kesäajan paistinpannu, jolla voi valmistaa mitkä tahansa pihvit samoin kuten kotikeittiössäkin. Grillipihvit valmistuvat niin ulko- tai sisäfileepaloista kuin kassleristakin. Jopa hyvin mureutettu sisäpaisti toimii grillissä ohuiksi viipaleiksi leikattuna ja kevyesti nuijittuna. Voit grillata pihvit ritilällä ja/tai parilalla. Monelle pihville sopiva lopputulos syntyy paistamalla ensin lihan pinta parilalla, jonka jälkeen voi grillata ritilällä kauniit pinnat.

Tärkeintä on muistaa ottaa grillattava liha ajoissa huoneenlämpöön. Näin lihan pinta paistuu nopeammin eivätkä lihasnesteet valu parilalle, jolloin lopputuloksesta tulee mehevä. Voit marinoida pihvit etukäteen, hieroa pintaan mausteöljyseosta tai maustaa pihvit vasta paistettuina.

Kokonaiset fileet, kareet ja ribsit

Grillissä voi kypsentää kokonaisena niin porsaanfileetä, karitsankareeta kuin karitsan paahtopaistejakin. Nämä kaikki valmistuvat grillissä ilman esikypsennystä.

Porsaan kyljysrivi eli grillikylki esikeitetään mausteliemessä, grillataan tämän jälkeen kokonaisena ja paloitellaan herkullisiksi ribseiksi. Myös broilerin koipireisillä ja luullisilla rintafileillä varsinainen kypsennys tapahtuu ennen grillausta. Pintojen grillaaminen on vain piste i:n päällä, eikä broilerin kypsyydestä tarvitse enää huolehtia.

Ohuet broilerinfileet ja karitsan ulko- ja sisäfileet vastaavat taas nopean grillaajan tarpeisiin. Niille riittää usein pelkkä pintamaustaminen ennen tai jälkeen grillauksen.

Grillattu kala ja äyriäiset

Grillattu lohi on monen suosikki. Lohen grillaaminen on helppoa sellaisenaan mutta myös vartaisiin paloiteltuna. Lohen grillauksessa tärkeintä on valita tuoretta kalaa, jonka voi kypsentää juuri ja juuri kypsäksi. Näin vältät lohen hajoamisen grilliritilöihin.

Kuha, ahven ja siika sopivat mainiosti grillissä kypsennettäviin nyytteihin. Folioon ja leivinpaperiin kääräistyt nyytit ovat näppäriä grillattavia. Lado nyytin pohjalle kypsiä perunoita viipaleina tai muita aineksia, joiden kypsymistä ei tarvitse tarkkailla. Näin voit määritellä nyytin kypsymisajan kalan kypsymisen mukaan. Kesäsipuli ja tuorejuusto antavat kalanyyteille hyvän ja kesäisen maun.

Grillatut ravut ja kampasimpukat tekevät grilliateriasta hetkessä juhlan. Katso ohjeistamme, mikä merellinen grilliherkku saa sinun kokkausintosi syttymään!

Grillikasvikset ja -lisukkeet

Moni grillaa mieluiten maissia tai herkkusieniä, mutta grilliin sopivat mainiosti myös paprikat, keitetyt uudet perunat, vihreä parsa, porkkanat, kesäkurpitsat, kukkakaalit ja munakoisot. Huomioi kasvisten ja lisäkkeiden grillauksessa erilaiset ruokavaliot: jos joukossa on kasvissyöjiä, grillaa kasvikset ensin puhdistetulla grilliritilällä tai -parilalla, ja lisää grilliin vasta tämän jälkeen pekoniin kietaistut herkkusienet, lihat tai kalat.

Voit myös valmistaa grillikasvikset erillisessä grillaukseen tarkoitetussa paistopussissa. Pussissa grillattaviksi sopivat myös jälkiruoiksi tarkoitetut hedelmät, jos haluaa varmistua, ettei niihin tartu grillistä makuja ja tuoksuja.

Viime vuosien suosikki on grillattu halloumijuusto, joka sopii niin salaatteihin kuin grillikasvisten kanssa tarjottavaksi. Grilliin sopivat myös hieman pehmeämpi grillijuusto, fetajuusto sekä kotoinen leipäjuusto, joka kannattaa käyttää nopeasti kuumassa grillissä.

Maukkaat kastikkeet viimeistelevät grilliruoan. Sekoita yksinkertainen kylmä kastike turkkilaisesta jogurtista tai kermaviilistä sekä sinihomejuusto- tai fetamuruista. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunalla. Muita kastikeideoita löydät ohesta reseptiemme joukosta.

Herkullista grillauskesää kaikille!

Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.