
Testasimme grillimakkarat – maistuuko klassikko, juusto vai chili? Vain yksi makkara sai täydet pisteet!
Kotonan ruokatoimitus testasi 12 erilaista grillimakkaraa. Perinteisten makkaroiden voiton vei lihapitoisin vaihtoehto, ja juustomakkaroiden kunkussa on aitoa makua. Arvioimme maun, lihapitoisuuden ja rakenteen lisäksi myös pakkauksen ulkonäköä. Voittajassa on yllättävää potkua!
Perinteiset grillimakkarat
1. Lihaisampi vaihtoehto
Atria Wilhelm Tupla-W – arvosana 4,4 / 5
Lihaisampi vaihtoehto, jonka lihapitoisuus (91 %) näkyy ja maistuu. Raadin mielestä Wilhelm on tasapainoinen, sopivan suolainen eikä turhan rasvainen. Savuinen maku nousi esiin edukseen, ja lihaisa suutuntuma sai kiitosta. Yksi raatilainen tiivisti: "Jos söisin kesällä vain yhden grillimakkaran, se olisi tämä." Kahden makkaran pakkauksesta löytyi raadin mielestä hieman liikaa muovia, mutta ulkonäkö vakuutti, sillä paketti äänestettiin yhdeksi tyylikkäimmistä koko testissä. Makkara on gluteeniton.

2. Perusmakkaran ystävälle
Pouttu Nuotio Grillimakkara – arvosana 3,5 / 5
Pouttu jakoi raadin mielipiteitä: plussaa tuli sopivasta suolaisuudesta ja siitä, että kahden makkaran pakkauksesta näkee, miltä makkara näyttää grillattuna. Kuori on kivan rapsahtava. Toisaalta makkaran suutuntuma jäi jauhoiseksi ja hieman rasvaiseksi. Yksi raatilaisista totesi: "Perusmakkaran ystävälle oikein hyvä." Lihapitoisuus 78 %.

3. Karjalatunnelmaa rapsakalla kuorella
Urho tosi lihaisa (Lidl) – arvosana 2,5 / 5
Lidlin oma Urho erottui muista paitsi lihaisuudellaan, myös hypermaskuliinisella pakkauksellaan. "Karjalatunnelmaa ja rapsakka kuori," kuului raatilaisten kommentit. Makkaran maku on vaimea, mutta suolainen – ja maistuu ehkä juuri siksi monille. Pakkauksessa on neljä makkaraa. Tuotteen ydin tiivistyi erään raatilaisen suusta näin: "Tämä on turnausmakkara, jonka puolisoni ostaisi." Lihapitoisuus 87 %.

Juustomakkarat
1. Täydellinen kombo
HK Maakarit Meksikon Hidalgo jalapeno & cheddar – arvosana 5 / 5
HK:n värikäs tulokas nousi juustomakkaroiden ykköseksi. Jalapenon maku erottui selkeästi: makkara ei ole vain tulinen, vaan siinä on aitoa makua. Rakenne saa kiitosta siitä, että on lihaisa mutta ei liian tiivis, ja juustokolojakin löytyy sopivasti. Juuston maku on vahva, mutta ei päällekäyvä. Yksi raatilainen kuvaili makkaraa näin: "Täydellinen makkara-maustekombo, hyvä rakenne ja mahtava jälkipolte!" Pakkauksen retrohenkinen ja maskuliininen ulkoasu herätti myös ilahtunutta huomiota. Lihapitoisuus 82 %.

2. Laadukas fiilis
Snellman Kunnon Koskenlaskija & Cheddar grillimakkara – arvosana 4,3 / 5
Miellyttävän punertava pinta ja houkuttelevat juustopalat vievät jo ensivaikutelmalla pisteet kotiin. Makuyhdistelmä toimii erinomaisesti, vaikkei Koskenlaskijaa ja cheddaria erottanutkaan toisistaan suupalassa. Makkara on lihaisa, kuori napakka ja suutuntuma erittäin hyvä. Raati kiitteli myös savuisuutta: "Uniikki maku ja todella herkullinen! Ei lainkaan halvan juuston makua, vaan tosi laadukas fiilis.” Lihapitoisuus 77 %.

3. Perinteinen valinta
Pouttu Nuotio Grillimakkara Juusto – arvosana 3,5 / 5
Juustoinen versio Poutun perusmakkarasta on juuri sitä mitä lupaa: juustomakkaraklassikko. Juusto antaa pehmeyttä, mutta ei kannattele kokonaisuutta. Juustotyyppi jää mysteeriksi – ehkä sulatejuustoa, sillä sulatejuustomainen ote antoi makkaralle pehmeyttä ja kiiltoa. Makkaramassan jauhoisuus harmittaa osaa raatilaisista ja he jäivät kaipaamaan makkaraan enemmän lihaisan lohkeavaa rakennetta ja makua. ”Tämän paketin kun avaa talkoissa, niin makkarat ovat hävinneet grillistä alta aika yksikön”, joku raatilaisista tietää. Lihapitoisuus 64 %.

Muut maut
1.Grillijuhlan päätähti
HK Maakarit Inferno – arvosana 4,7 / 5
Kolmen chilin yhdistelmä hurmaa vahvalla, mutta tasapainoisella tulisuudellaan. Tässä on makkara, joka sopii grillijuhlan päätähdeksi! Habaneron savuisuus nousee selvästi esiin ja tekee raatiin vaikutuksen: "Ensimmäisenä maistuu chili – ei vain polte, vaan aito maku." Rakenne on laadukas ja lihaisa, suutuntuma ryhdikäs ja makumaailma harkitun tulinen. ”Infernon kanssa pitää tykätä tulisesta, mutta kun tykkää, niin tästä tykkää sitten kunnolla”, yksi raatilaisista pohtii. Pakkaus on siisti ja moderni. Lihapitoisuus 87 %.

2. Runsaan sipulinen
Tamminen Kipinä kolmen sipulin grillimakkara – arvosana 4,5 / 5
Sipulinen herkkumakkara yllätti testiraadin täysin – edukseen! Makkarassa maistui aidosti pehmeä sipuli, eikä siinä ole lainkaan esanssimaisuutta. Ruohosipuli näkyy houkuttelevasti leikatun makkaran pinnassa ja valkosipulin palat toivat rouheaa särmää suutuntumaan. ”Maistuu kivalla tavalla itse tehdylle. Kotoisa makkarakeiton vivahde, joka on vain positiivista, todella herkullinen”, raati kiittelee. Joskin pehmeä kuori ei ole kaikkien raatilaisten mieleen. Pakkauksen tyylikkyys saa myös kiitosta. Lihapitoisuus 76 %.

3. Ihan kuin itse tehty
Snellman All Natural Toscana – arvosana 4 / 5
Ohut, hieman nakkimainen makkara on maultaan täyteläinen ja yllättävän monivivahteinen. Raatia ilahdutti, että luvattu tomaatti maistuu makkarassa kunnolla, ja loppumaussa häivähtää paketin kuvitukseenkin päätynyt sitruuna. ”Koostumus muistuttaa itsetehtyä makkaraa, karkeampi ja aidompi rakenne kuin muissa testin makkaroissa.” Pienikokoisena toimii hyvin esimerkiksi grillisalaatissa tai osana isompaa grillimenua. Lihapitoisuus 92 %.

4. Selkeä kanan maku
Atria Artesaani Ranskankerma-ruohosipuli kanamakkara – arvosana 3,7 / 5
Kanamakkara jakoi raadin mielipiteet: kanamakkaran ystävät ihastelivat, mutta possunlihamakkaroihin tottuneet vierastivat voimakasta broilerin makua. Kiva juttu, että ranskankerman happamuus maistuu makkarassa selkeästi. Pehmeä ja nakkimainen suutuntuma sai kiitosta, ja näkyvä ruohosipuli oli monen mieleen. Rouheus puuttui ja rakenne oli raadin mielestä turhan sileä grillimakkaraksi. ”Sopii hodariin väliin paremmin kuin grilliherkuksi”, raati pohti. Lihapitoisuus 80 %.

5. Kevyttä potkua
HK Kabanossi Chili-sulatejuusto – arvosana 3,4 / 5
Makkarasta löytyy tuttua kabanossihenkeä, mutta kevyellä chilin potkulla! Makkaran rakenne jää hieman höttöiseksi, eikä sulatejuusto pääse oikeuksiinsa: raati olisi kaivannut makkaraan hieman laajempaa makumaailmaa. "Vähän parempi arkimakkara," kuului raadin lempeä arvio. Perusmakkaroiden ystävälle tuttu ja turvallinen valinta, mutta suuria makuyllätyksiä tämä makkara ei suo. Lihapitoisuus 68 %.

6. Uutuuksista kiinnostuneille
HK Kabanossi Curry – arvosana 3 / 5
Keltainen curry-makkara sopii grillaajalle, joka etsii ihan uusia makumaailmoja! Makkara erottuu ensisilmäyksellä keltaisella värillään, mutta myös maku poikkeaa tavallisesta grillimakkarasta – ihan kuten paketti lupaakin! Suomalaisesta kanan- ja kalkkunanlihasta valmistettu grillimakkara sopii niille, jotka haluavat suosia valinnoissaan punaisen lihan sijaan vaaleaa lihaa. "Hauskasti tulee joulumakkara mieleen," toteaa yksi testaaja. Curryn maku jää miedoksi, mutta havaittavissa on valkosipulin ja inkiväärin vivahteita. "Voisi sopia jonkun makean lisukkeen kanssa, ehkä grillatun ananaksen tai chutneyn kera." Uutuuksista kiinnostuneelle kokeilemisen arvoinen. Lihapitoisuus 53 %.
