Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Näin onnistut

Lohi grillissä – ruokatoimittajan 5 vinkkiä, joilla grillaat täydellisen mehevää lohta

Tuore lohi tai kirjolohi on juuri sopivan rasvainen kala grillattavaksi. Ruokatoimittaja Mari Harjulan vinkeillä grillilohesta tulee mehevää, maukasta ja kauniisti kypsynyttä.

6.6.2025

Lohen grillaus – ruokatoimittajan 5 hyvää vinkkiä

1. Miten grillattu lohi pysyy kasassa?

Murea lohi hajoaa helposti kypsennettäessä. Parhaiten lohifilee tai lohipalat pysyvät kasassa, kun ne kypsentää folionyytissä tai halsterissa. Lohen halstraaminen onnistuu myös nuotiolla tai avotulella.

Grilliparilalla kypsennettäessä lohipalat ja -filee kannattaa kypsentää nahkoineen, mikä auttaa pitämään kalan kasassa.

Kaasugrillissä tai muussa kuvullisessa grillissä valmistettaessa kalaa ei ole pakko kääntää, koska se kypsyy lämmössä kauttaaltaan ilman kääntämistäkin. Avogrillissä lohi on hyvä kääntää, mutta vasta sitten kun se on paistunut kunnolla toiselta puolelta.

Lohiseljankanyytit
Helpot lohiseljankanyytit kätkevät sisäänsä klassikkokeitosta tutut aromikkaat maut.

2. Mitä tehdä, ettei lohi tartu kiinni grilliin?

Öljyä parila tai muurikka hyvin ennen grillaamista, ettei kala tartu siihen kiinni. Pyyhi ja öljyä myös lohen pinta. Öljyksi sopii miedon makuinen ja kuumuutta kestävä rypsiöljy.

Jos pidät majoneesista voit kokeilla myös kokkien nerokasta kikkaa, jossa lohen pintaan hierotaan tai valellaan majoneesia ennen grillausta. Paksu ja rasvainen majoneesi paitsi maustaa kalan, myös estää sen tarttumisen grilliin kiinni. Lisäksi majoneesi pysyy kalan pinnassa eikä valu grilliin paiston aikana.

3. Kauanko lohta grillataan?

Ota lohi jääkaapista huoneenlämpöön 15–30 minuuttia ennen grillausta koosta riippuen, jotta lämpö ehtii tasaantua. Paistoasteet ja kypsennyslämpötila riippuvat lohen tai lohipalojen koosta.

Kokonainen lohi kypsyy 180–200 asteessa noin 45 minuutissa, lohifilee 170–180 asteessa noin 15–20 minuutissa ja lohipalat tai medaljongit 160-asteessa 8–10 minuutissa.

Tasaisimman ja tarkimman paistolämpötilan saa säädettyä kaasu- tai sähkögrillissä.

4. Mistä tietää, että lohi on sopivan kypsää?

Älä ylikypsennä lohta, jotta se ei kypsy liian kuivaksi. Lohi kypsyy vielä grillaamisen jälkeenkin eli ota se pois grillistä riittävän ajoissa, juuri ja juuri kypsänä. Lohi on kypsää mutta vielä mehevää, kun sen sisälämpötila on 45–55 astetta, ja lihan sävy on vaaleanpunainen, paksuimman kohdan jopa hieman punertava.

Voit kokeilla kalan kypsyyttä myös haarukan piikeillä painamalla. Kun kala lohkeaa syiden mukaan, se on sopivan kypsää. Kun grillaat kokonaista fileetä, kiinnitä huomiota myös kalafileen paksuuteen. Mikäli fileen toinen pää on pyrstöpäätä selvästi paksumpi, kannattaa fileen paksumpaan päähän leikata viiltoja, jotta kala kypsyy grillissä tasaisesti.

Teriykilohi grillissä
Teriyakilohi grillissä valmistetaan kokonaisesta lohifileestä, joka kypsyy grillissä alle varttitunnissa.

5. Miten grillattu lohi kannattaa maustaa?

Mausta lohi vähintään suolalla ennen grillausta. Ripottele kalapalojen ja fileen päälle sekä kokonaisen kalan sisälle merisuolaa ja anna maustua 0,5–2 tuntia koosta riippuen.

Kokonaisen kalan voi suolata myös laittamalla sen yöksi kymmenprosenttiseen suolaveteen. Valmista suolaliemi mittaamalla 1 dl suolaa litraan vettä. Kiehauta ja jäähdytä seos ja upota kala suolaveteen maustumaan 20–45 minuutiksi koosta riippuen.

Lohen voi myös marinoida tai pintamaustaa hieromalla sen pintaan kuivamausteita. Nappaa vinkit mausteseosten ja kuivamausteiden käyttöön!

Lohi-perunavartaat
Lohi-perunavartaat saavat sopivasti makua vinegrettimäisestä marinadista.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt