
Mausteseokset antavat ruokiin helposti makua – monikäyttöiset sekoitukset sopivat yleismausteeksi, liemiin ja marinadeihin
Valmiit mausteseokset ovat vaivattomia niin kotikeittiössä kuin kesämökillä ja lomamatkoilla. Monipuolisesti käytettävät kuivamausteet säästävät kaappitilaa ja myös säilyvät pitkään.
Maustesekoituksissa tuoreet, vastajauhetut, -rouhitut tai -leikatut mausteet sekoitetaan käteviksi, eri ruokiin hyvin sopiviksi seoksiksi. Valmiit seokset helpottavat ruoanvalmistusta, säästävät purkkitilaa kaapista ja niiden avulla tottumattomampikin kotikokkaaja saa esimerkiksi etnisiin ruokiin juuri oikean makuvivahteen.
Jos noudatat erityisruokavaliota tai olet allerginen, tarkista aina sisältääkö maustesekoitus sinulle sopimattomia aineita. Vaikka käyttömäärät ovat pieniä ruoan kokonaismäärään suhteutettuna, kannattaa olla tarkkana. Esimerkiksi paprika, selleri, palsternakka, persilja, natriumglutamaatti ja vehnä voivat aiheuttaa ei-toivottuja reaktioita.
Allergisten kohdalla joskus pienikin määrä voi laukaista reaktion, toisella taas sama annos ei tunnu missään. Natriumglutamaatille herkistyneen on vältettävä myös glutamaattijohdannaisia. Pakkausteksteissä ne ilmaistaan usein myös yleisnimellä arominvahvenne tai -vahventeet.
Sopivasti suolaa
Jos aterian valmistusaineet ja maustesekoitukset sisältävät suolaa, voit vähentää muun lisättävän suolan määrää tai jättää sen jopa kokonaan pois. Maista keitosta aina ennen viimeistä suolaripottelua.
Maustesekoituksia on kehitetty vähäsuolaisemmiksi ja maustehyllystä löytyykin nykyään monenlaisia suolattomia maustesekoituksia. Tarkista siis jo kaupassa purkin kyljestä suolaprosentti samalla kun vilkaiset, mitä muita mausteita nimien taakse kätkeytyy. Käytetyt ainekset luetellaan painon mukaan alenevassa järjestyksessä. Jos lista alkaa suolalla ja päättyy chiliin, on purkin sisältö pääosin suolaa ja chiliä on käytetty vain ripaus.
Jos huomaat, että hintavan maustesekoituspurkin sisällöstä yli puolet tai jopa 90 prosenttia on puhdasta suolaa, ja loput omasta kaapista löytyviä perusmausteita, kannattaa ehkä miettiä ostoksen tarpeellisuutta. Turha on myös ostaa toistensa kaltaisia sekoituksia erinimisinä valmisteina.
Suomessa tehtyjen maustesekoituksien etuna ovat selkeät ja suomenkieliset pakkaustiedot, joista koostumuksen voi tarkistaa. Etnisistä kaupoista ostettavissa mausteissa sisältötiedot ovat joskus puutteellisia tai ne ovat vain englanniksi.

Makumatka maailman ympäri – etniset mausteseokset
Baharat
Eksoottinen sekoitus lämpimiä mausteita ja yrttejä, kuten mustapippuria, kardemummaa, paprikaa ja korianteria. Baharat on arabiaa ja tarkoittaa maustetta. Tämä todella monikäyttöinen seos sopii erilaisten raaka-aineiden ja ruokien, niin lihan kuin kasvistenkin, maustamiseen.

Cajun
Cajun-mauste saa makunsa paprikasta, valkosipulista ja chilistä. Se sopii erittäin hyvin naudanlihalle, broilerille, kalalle ja äyriäisille.

Garam masala
Intialainen aromaattinen ja maukas mausteseos, jossa maistuu juustokumina, kardemumma, korianteri, mustapippuri, neilikka, kaneli ja cayennepippuri. Se sopii kastikkeisiin, pataruokiin, keittoihin ja marinadeihin.

Green curry
Punaista currya miedompi yhdistelmä vihreää currya, inkivääriä ja sitruunaruohoa. Erinomainen mausteseos esimerkiksi broilerille ja kalalle.
Red curry
Tulinen thaimaalainen mausteseos, jossa maistuvat chili, raikas sitruunaruoho ja kirpeä kaffirlimenlehti. Se sopii etenkin kastikkeisiin ja keittoihin, niin lihalle, kalalle kuin kasviksillekin.
Jerk
Jamaikalainen mausteseos, joka on yhdistelmä yrttejä, chiliä, sipuleita, juustokuminaa ja kurkumaa. Makeus tulee sokerista. Se sopii loistavasti grillatulle lihalle ja broilerille.

Ras el hanout
Marokkolainen mausteseos, joka sisältää paprikaa, korianteria, musta- ja maustepippuria, kardemummaa, inkivääriä, muskottipähkinää, kurkumaa, neilikkaa ja cayennepippuria. Se sopii esimerkiksi patoihin ja broilerille sekä paistetuille tai grillatuille kasviksille.

Shawarma
Maustesekoitus sisältää muun muassa kuivattuja yrttejä, chiliä, valkosipulia, kardemummaa ja kanelia sekä muskottipähkinää. Perinteisesti sillä maustetaan kanaa, joka tarjotaan usein pehmeän leivän ja lisukkeiden kanssa.

Tandoori
Perinteinen intialainen mausteseos, jossa maistuvat chili, kardemumma ja juustokumina. Voimakkaan värinen mauste antaa kauniin punaisen värin ruoalle. Sopii etenkin lihalle, kanalle ja kalalle.
Teriyaki
Japanilaisen teriyakikastikkeen makuinen kuivamausteseos, jossa korostuvat seesaminsiemen, japanilainen soijakastike sekä chili. Sopii erityisen hyvin kalan ja broilerin maustamiseen.
Za’atar
Vanha mausteseos, jota käytetään laajalti Arabian niemimaalla. Sen pääraaka-aineita ovat seesaminsiemenet ja sumakki, muuten koostumus vaihtelee hieman alueittain. Za’atar sopii ruokien ja leivonnaisten mausteeksi ja pöytämausteeksi.

Rubit grilliruokiin
Rubit eli kuivamausteet antavat grillattaviin lihoihin, kaloihin ja kasviksiin rutkasti makua, väriä ja rouhean pinnan. Yhden tai kahden maustepurkin käyttö on grillatessa huomattavasti helpompaa kuin monen purkin pyöritys. Kuivamausteista tehdyt maustesekoitukset säilyvät ilmatiiviisti pakattuina huoneenlämmössä useita viikkoja.
Rubia hierotaan suoraan grillattavien raaka-aineiden pintaan. Ainekset voi myös tarvittaessa öljytä ensin kevyesti, jos mausteet eivät pysy esimerkiksi kasvisten pinnassa. Lihan pinnassa öljy toimii myös mehevöittäjänä. Rubit sopivat myös jälkimaustamiseen ja pöytämausteeksi. Niistä saa tehtyä marinadin lisäämällä sekaan öljyä.
Hyvä, paha natriumglutamaatti
Aasialaisissa keittiöissä, ja erityisesti kiinalaisessa ruoanvalmistuksessa, käytetään runsaasti natriumglutamaattia ja sen muunnoksia. Etnisissä kaupoissa myydään puhdasta glutamaattia puolen kilon pusseissa edulliseen hintaan, mutta kuluttajan on hyvä tiedostaa, että tutut ”aromisuolat” ovat yksinkertaisimmillaan suolaa ja glutamaattia, samoin monet liemikuutiot.
Natriumglutamaatilla, lyhyemmin glutamaatilla, on monta nimeä. Samasta arominvahventeesta on kyse, jos tekstissä esiintyy sana monosodium glutamate eli MSG, makusuola, vetsin tai kiinalaisittain wei-ch´in.
Suomalaisissa pakkausteksteissä on käytettävä aineiden virallisia, omia nimiä: glutamiinihappo, mononatrium-, monokalium-, kalsiumdi-, monoammonium- tai magnesiumdiglutamaatti tai koodeja E620–625. Glutamaattia esiintyy luonnostaan lähes kaikissa elävissä kasviksissa, erityisesti sienissä sekä sinihomejuustossa ja soijakastikkeessa – jopa äidinmaito sisältää pieniä määriä glutamaattia.
Elintarviketeollisuuden käyttöön glutamaatti valmistetaan bakteerikäymisen avulla soijajauhosta, juurikassokerimelassista tai vehnän gluteenista. Se on valkoista, hajutonta jauhetta, joka ei varsinaisesti maistu miltään, mutta joka tehostaa muun muassa liha- ja kasvisruokien omaa makua.
Natriumglutamaatin terveysvaikutuksista on puhuttu paljon, ja mielipiteitä löytyy puolesta ja vastaan. Aitojen makujen vaalijat välttävät glutamaatin käyttöä jo siitä syystä, että tasapäistämällä makuja se vie ihmisiltä puhtaiden makujen kokemisen ilon.
Muokattu 2.7.24 klo 15.10: Lisätty tietoa, kuvia ja reseptejä.