Mausteseokset sopivat yleismausteiksi
Ruoka
Mausteseokset sopivat yleismausteiksi
Mausteseokset ovat käteviä sinkun, epävarman maustajan tai reissukokkaajan apuna. Harmoniset mausteseokset säästävät kaappitilaa ja antavat helposti sen oikean loppusilauksen.
Julkaistu 2.6.2005
Maku

Maustesekoituksissa tuoreet, vastajauhetut, -rouhitut tai -leikatut mausteet sekoitetaan helppokäyttöisiksi, eri ruokiin hyvin sopiviksi seoksiksi. Seoksia kehitellään jatkuvasti lisää, sillä ne helpottavat ruoanvalmistusta, säästävät purkkitilaa kaapista ja niiden avulla tottumattomampikin kotikokkaaja saa esimerkiksi kansainvälisiin trendiruokiin juuri oikean makuvivahteen.

Sopivasti suolaa

Jos aterian valmistusaineet ja maustesekoitukset sisältävät suolaa, voit vähentää muun lisättävän suolan määrää tai jättää sen jopa kokonaan pois. Maista keitosta aina ennen viimeistä suolaripottelua.

Maustesekoituksia kehitetäänkin jatkuvasti vähäsuolaisemmiksi ja maustehyllystä löytyy nykyään kymmeniä täysin suolattomia maustesekoituksia. Tarkista siis jo kaupassa purkin kyljestä suolaprosentti samalla kun vilkaiset, mitä muita mausteita fantasianimien taakse kätkeytyy. Käytetyt ainekset luetellaan painon mukaan alenevassa järjestyksessä. Jos lista alkaa suolalla ja päättyy chiliin, on purkin sisältö pääosin suolaa ja chiliä on käytetty vain ripaus.

Jos huomaat, että hintavan maustesekoituspurkin sisällöstä yli puolet tai jopa 90 prosenttia on puhdasta suolaa, ja loput omasta kaapista löytyviä perusmausteita, kannattaa ehkä miettiä ostoksen tarpeellisuutta. Turha on myös ostaa toistensa kaltaisia sekoituksia erinimisinä valmisteina.

Suomessa tehtyjen maustesekoituksien etuna ovat selkeät ja suomenkieliset pakkaustiedot, joista koostumuksen voi tarkistaa. Etnisistä kaupoista ostettavissa mausteissa sisältötiedot ovat joskus puutteellisia tai ne ovat vain englanniksi.

Hyvä, paha natriumglutamaatti

Natriumglutamaatilla, lyhyemmin glutamaatilla, on monta nimeä. Samasta arominvahventeesta on kyse, jos tekstissä esiintyy sana monosodium glutamate eli MSG, makusuola, vetsin tai kiinalaisittain wei-ch´in. Suomalaisissa pakkausteksteissä on käytettävä aineiden virallisia, omia nimiä: glutamiinihappo, mononatrium-, monokalium-, kalsiumdi-, monoammonium- tai magnesiumdiglutamaatti tai koodeja E 620–625. Glutamaattia esiintyy luonnostaan lähes kaikissa elävissä kasviksissa, erityisesti sienissä sekä sinihomejuustossa ja soijakastikkeessa – jopa äidinmaito sisältää pieniä määriä glutamaattia.

Elintarviketeollisuuden käyttöön glutamaatti valmistetaan bakteerikäymisen avulla soijajauhosta, juurikassokerimelassista tai vehnän gluteenista. Se on valkoista, hajutonta jauhetta, joka ei varsinaisesti maistu miltään, mutta joka tehostaa muun muassa liha- ja kasvisruokien omaa makua.

Aasialaisissa keittiöissä, ja erityisesti kiinalaisessa ruoanvalmistuksessa, käytetään runsaasti glutamaattia ja sen muunnoksia. Etnisissä kaupoissa myydään puhdasta glutamaattia puolen kilon pusseissa edulliseen hintaan, mutta kuluttajan on hyvä tiedostaa, että tutut ”aromisuolat” ovat yksinkertaisimmillaan suolaa ja glutamaattia, samoin monet liemikuutiot.

Natriumglutamaatin terveysvaikutuksia tutkitaan paljon. Niin glutamaatin puolustajat kuin ankarat vastustajatkin ylläpitävät provosoivia nettisivustoja – oman järjen käyttö sekä kohtuus glutamaatin käytössä lienevät riittävät neuvot kotikokkaajalle. Aitojen makujen vaalijat välttävät glutamaatin käyttöä jo siitä syystä, että tasapäistämällä makuja se vie ihmisiltä puhtaiden makujen kokemisen ilon.

Ruokavaliot ja maustesekoitukset

Jos noudatat erityisruokavaliota tai olet allerginen, tarkista aina sisältääkö maustesekoitus sinulle sopimattomia aineita. Vaikka käyttömäärät ovat pieniä ruoan kokonaismäärään suhteutettuna, kannattaa olla tarkkana. Esimerkiksi paprika, selleri, palsternakka, persilja, natriumglutamaatti ja vehnä voivat aiheuttaa ei-toivottuja reaktioita.

Allergisten kohdalla joskus pienikin määrä voi laukaista reaktion, toisella taas sama annos ei tunnu missään. Natriumglutamaatille herkistyneen on vältettävä myös glutamaattijohdannaisia. Pakkausteksteissä ne ilmaistaan usein myös yleisnimellä arominvahvenne tai -vahventeet.

Suomalaisten suosikit

Monipuolisesta maustetarjonnasta huolimatta vanhat suosikit pitävät paikkansa maustehyllyssä. Aromisuola on ehdoton ykkönen ja perässä seuraa hyvin klassinen maustesekoituspaletti.

Kokeile näitä

  • Sitrus-grillimausteseos ja hunaja-grillimausteseos: grilliruokiin, pintamaustamiseen ja marinadeihin.
  • Yrttimaustesekoitus tomaatille: tomaattiruokiin ja parilakasviksiin.
  • Provencale-yrttiseos: ranskalaistyyppisiin kasvis- ja kanaruokiin.
  • Yrttinen kalamauste: kaloille ja äyriäisille.

Maustemixejä grilliruokiin

Grillikauden alkaessa kannattaa maustehyllyä katsoa sillä silmällä. Helppokäyttöiset mausteseokset sopivat yhtä hyvin pintamaustamiseen kuin marinadeihin ja kastikkeisiin. Yhden tai kahden maustepurkin käyttö on grillatessa huomattavasti helpompaa kuin monen purkin pyöritys.

Makua kotikokeille ja sinkuille

Maustesekoitukset ovat vaivattomia niin kotikeittiössä kuin kesämökillä ja lomamatkoilla. Pakkaa mukaan muutaman purkin suppea maustevalikoima. Mausteet ehditään käyttää eikä purkinpohjia jää varastoon odottamaan seuraavan vuoden kesälomaa tai matkaa.

Maustesekoitus pelastaa satunnaisen ruoanvalmistajan keitokset. Se on paikallaan myös sinkun keittiössä. Jo yrtti-pippurisekoituksella pärjää ja saa ruokiin hyvän maun.

Kesämökin maustekaappi

Seisooko kesäkodin maustehyllyssä väljähtyneitä vuosikertamausteita? Silloin on aika käydä läpi hyllyn sisältö.

Tiiviistä säilytyspurkista huolimatta mausteiden aromit haihtuvat ja toivotun maun aikaansaaminen ruokaan ei enää onnistu. Hyvät ruoka-aineet ansaitsevat vain parasta, siksi hyllyyn hankitaan tuoreet ja aromaattiset mausteet. Alla oleva lista on viitteellinen, jokainen varustaa maustekaappinsa oman makunsa mukaan.

Näillä mausteseoksilla pärjää

  • Yrttimausteseos, suolaton
  • Pippuriseos, suolaton
  • Curry, suolaton
  • Cajunmaustesekoitus, suolaton
  • Intialainen mausteseos, suolaton
  • Pohjantähti maustesekoitus
  • Kalamausteseos, vähäsuolainen
  • Grillimausteseos
  • Suola
Kommentoi »