
Seilo käyttää valtaosan mökkipäivästä kokkailuun – ja tekee jopa grillihiilet itse! ”Mökillä puuhailu on auttanut, kun en voinut enää jatkaa ammatissani”
Seilo Ristimäen mökillä Mynämäellä syödään koko kesän ajan ulkona. Itse kasvatetut vihannekset, lähitilalta haettu laatuliha ja vuodenaikaan sopivat viinit viimeistelevät elämyksen.
Sukumme kesäpaikka Mynämäellä siirtyi minun käyttööni noin 15 vuotta sitten. Se on oikeastaan toinen kotini, sillä muutan mökille keväällä ja palaan kaupunkiin loppusyksystä.
Olen kehittänyt mökillä kaikkea ruoanvalmistukseen liittyvää raaka-aineista välineisiin. Viljelen pihalla erilaisia kasviksia ja korona-aikana rakensin sinne kesäkeittiön.
Kasvatan muun muassa salaatteja, sipuleita, porkkanaa, mangoldia, palsternakkaa ja maa-artisokkaa. Usein teen ruokaa mökillä sen mukaan, mitä uutta penkeistä ilmestyy. Sesonki huipentuu loppukesän satokausiwokkiin.
Vihannesten lisäksi tykkään syödä hyvää lihaa. Käyn ostamassa paikalliselta tilalta mangalitza-possua. Sen maku on järjettömän hieno, mutta kypsennys ottaa aikansa. Se ei haittaa ollenkaan.


Tykkään istuskella ulkona ja lämmittää hiiligrilliä rauhalliseen tahtiin. En käytä ollenkaan valmishiiliä vaan poltan hiilet omista koivuklapeista.
Mökillä ylipäätään syödään käytännössä aina ulkona, aamiaisesta yöpalaan asti. Sadesäällä tosin ruoanlaittoa helpottavat kesäkeittiöstä olevat rengaspoltin sekä kaasugrilli.
Ruoanvalmistuksen lomassa on mukava siemailla vähän viiniä. Olen harrastanut viinejä pitkään ja vieraillut yli sadalla viinitilalla eri puolilla maailmaa. Toimin Turun seudulla eräässä paikallisessa viiniseurassa.
Mökillä tulee juotua erilaisia viinejä kuin talvella kaupungissa. Viimeisin ihastukseni on roseeprosecco. Sen pirteän raikas aromi sopii täydellisesti kesään ja kokkausviiniksi. Ruoan kanssa tykkään kyllä nauttia rotevia punaviinejä, erityisesti jos grillataan.
”Kun saan perheen mökille, ensin ruokaa valmistetaan pitkän aikaa ja sitten istutaan syömässä monta tuntia.”Seilo Ristimäki
Puolisoni Anu on arkipäivät töissä Helsingissä, ja tyttäreni ovat jo aikuisia. Siksi useimmiten mökkikaverina on vain koirani Figo. Mutta kun saan perheen mökille, ensin ruokaa valmistetaan pitkän aikaa ja sitten istutaan syömässä monta tuntia. Se on hieno rituaali.
Vaikka itse tykkään syödä lihaa, toinen tyttäreni on vegaani ja toinen kasvissyöjä. Kun heidän puolisonsakin lasketaan mukaan, voi mökillä pöydän ääressä olla neljä kasvissyöjää. Siksi olen opetellut valmistamaan ruokia myös erilaisista kasviproteiineista. Ja grillailussahan on paljon vaihtoehtoja, joita voi tehdä ihan kasviksista.



Moni valittaa nykyään liikaa kiirettä. Minun työkiireeni loppuivat, kun käteni menivät niin huonoon kuntoon, että en voinut enää jatkaa valokuvaajan ammattia. Se oli raskas asia, mutta mökki ja siellä puuhaileminen ovat auttaneet siinä, että olen voinut jatkaa omannäköistä elämää.
Ruoka on siinä isossa osassa. Minulle on tärkeää, että koko prosessi kasvimaalta syömiseen asti tuottaa hyvää oloa.

