Omenat
Luetuimmat

1

2

3

4

5

6

Omenat täyttävät omenapuiden oksat loppukesästä ja alkusyksystä. Kotimaisia omenoita voi myös ostaa edullisesti. Syksyn sato uppoaa ihaniin leivonnaisiin ja herkullisiin hilloihin, mutta omenat sopivat mainiosti myös keittoihin ja salaatteihin.

Omenoiden satokauden aikaan on hyvä nauttia omenoista sellaisenaan, kuorineen haukattuna. Omenan parhaat aineet piilevät juuri kuoren alla. Erilaiset omenalajikkeet takaavat, että puusta, torilta tai kaupasta löytyy omaan makuun juuri sopivan kirpeää, makeaa, kiinteää tai pehmeää haukattavaa.

Ruoanlaittoon ja leivontaan kannattaa valita kiinteitä ja hapokkaita omenoita, jotka säilyttävät makunsa ja rakenteensa kypsennettäessä. Myös yleinen puutarhaomenalajike Valkea kuulas sopii leivontaan, jos omenat poimitaan ja käytetään napakan kypsänä. Kirpeän hapokkaat, viimeisenä kypsyvät talviomenat sopivat mainiosti sekä leivontaan, säilöntään että ruoanlaittoon.

Omenapiirakka on satokauden klassikko

Ensimmäiset kypsyneet omenat tekee mieli upottaa omenapiirakkaan. Moni ei kyllästy lainkaan, vaan omenapiirakan himoa riittää niin pitkälle kuin satoakin.

Iso omenapiirakka valmistuu helposti pellillä. Pienestä määrästä omenoita saat hyvän piirakan vuokaan. Jotkut pitävät omenapiirakan päällä kypsyvistä omenaviipaleista, jotkut taas haluavat peitellä ne taikinapinnan tai kauramurun alle, jolloin ne kypsyvät meheväksi piirakantäytteeksi.

Näin hyödynnät omenat keittiössä: ihania herkkuja ja nerokkaita ruokia

Leivo omenoista herkulliset omenakakut ja -tortut

Omenakakut ja -tortut ovat omenapiirakan muhkeampia versioita. Taikinaan upotetut omenapalat kypsyvät meheviksi ja pitävät kakun rakenteen herkullisen pehmeänä. Omenakakku on täydellinen syysleivonnainen, joka kaipaa rinnalleen vain vaniljakastikkeen. Omenatorttujen aatelia on kumottava Tarte tatin, jossa omenat kypsyvät meheviksi taikinan alla. Myös muut keikauskakut onnistuvat mainiosti omenoista.

Omenaiset pullat ja leivokset kruunaavat kahvihetkén

Omenoista voi leipoa muutakin kuin omenapiirakkaa ja omenakakkua. Omenat sopivat pullan täytteeksi, pieniin piirasiin eli kukkosiin sekä kauniisti taivutettuina leivosten täytteeksi. Helpoin omenapulla syntyy valmiista kaupan korvapuusteista vaikka mökkioloissa. Toscamurulla kuorrutettuja pehmeitä pullia ei pysty vastustamaan kukaan!

Suosikkijälkiruoat omenaisista paistoksista uuniomeniin

Kauratoskaomenat ja uuniomenat ovat suosituimpia omenajälkiruokia. Omenapaistoksissa omenat asetellaan vuoan pohjalle, ja pinnalle tehdään simppeli muruseos, jonka alla omenat kypsyvät meheviksi. Omenoista voi tehdä myös pannaria ja ohukaisia. Täältä löydät uudet ja vanhat lempijälkkärisi!

Hyödynnä omenat myös suolaisissa leivonnaisissa

Omenoista voi leipoa myös suolaisia herkkuja. Simppelit suolapalat syntyvät omenoilla ja sinihomejuustolla päällystetyistä voitaikinalevyistä. Omenaraaste mehevöittää arkiset sämpylät. Omenaviipaleet sopivat myös peltileivän pinnalle.

Omenat sopivat myös ruoanlaittoon

Oletko koskaan kokeillut käyttää omenaa lihapulliin tai pastaan? Jos et, suosittelemme kokeilemaan! Omenat antavat makeutta ja raikasta hapokkuutta myös sosekeittoon ja salaatteihin.

Keittele omenat säilykkeiksi

Jos omenoita tulee runsaasti, osa sadosta kannattaa säilöä myöhempää käyttöä varten. Omenahillo onnistuu hillosokerilla omenakuutioista aivan marjahillon tapaan. Voit lisätä joukkoon pari kanelitankoa tai vaniljaa makua antamaan. Helppo omenasose syntyy kuorineen siemenettömiksi lohkotuista omenoista. Keitä omenat vesitilkassa pehmeiksi seosta kauhoen. Soseuta omenat sauvasekoittimella ja lisää tämän jälkeen joukkoon sokeria maistellen. Tällainen omenasose on helppo pakastettava ja maistuu puuron päällä vuoden ympäri.

Uunissa haudutettavaan omenahilloon käytetään vain vähän sokeria, jolloin omenoiden ihana maku pääsee oikeuksiinsa. Halutessasi voit tehdä omenasoseen myös mikrossa.

Omenat voi säilöä myös omenachutneyksi tai -hillokkeeksi, joka maistuu vaikkapa possunliharuokien lisäkkeenä.

Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.