
Tuliko överisti omppuja? Näin omenat säilyvät syöntikunnossa pitkään – nappaa ruokatoimittajan vinkit!
Kun keräät omenat juuri kypsyneinä, on niiden hapokkuus parhaimmillaan. Oikein säilytettynä tuoreet omenat pysyvät syöntikunnossa pitkään, ja säilömällä saat herkutella omppusadosta ympäri vuoden. Lue ruokatoimittaja Mari Harjulan vinkit!
1. Jääkaappiin mehustumaan
Kerää omenat sitä mukaa, kun ne kypsyvät. Kesälajikkeet kypsyvät loppukesästä ja syyslajikkeet syys-lokakuussa. Talviomenat kerätään usein juuri ennen pakkasia ja ne loppukypsyvät vielä varastoinnin aikana. Tuoreet omenat säilyvät mehukkaina 1–5 asteisessa jää- tai kylmäkaapissa, jossa ilma on kosteaa. Laita omenat muovipussiin tai -rasiaan, jotta niiden kosteus ei haihdu ja jotta niiden erittämä etyleeni ei kypsytä vieressä olevia kasviksia tai hedelmiä jääkaapissa. Omenoita voi myös säilyttää huoneenlämmössä, mutta ne saattavat kerätä banaanikärpäsiä ja kuivan ilman vuoksi nahistua helpommin kuin jääkaapissa säilyttäessä. Talviomenat ovat kesäomenoita kovempia ja säilyvät pidempään.
2. Huuhtele huoletta
Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria, mutta ne ovat aina hyvä huuhdella, jotta mahdolliset roskat poistuvat. Ruokaviraston suositusten mukaan myöskään tuontihedelmiä tai -kasviksia ei tarvitse kuoria. Kasvinsuojeluaineita koskevat säännökset ovat nykyään tiukat ja aineiden sallitut enimmäismäärät pienet, ja siksi ulkomaisillekin ompuille riittää vain huuhtelu.
3. Suurikin sato talteen
Mikäli omenasatosi on suuri eivätkä kaikki omppusi mahdu jääkaappiin, voit säilyttää niitä myös kylmäkellarissa, autotallissa tai vaikkapa lasitetulla parvekkeella, jossa lämpötila vastaa jääkaappilämpötilaa. Parhaiten omenat säilyvät puisessa laatikossa tai korissa, jonne ne saa ladottua ilmavasti ja jossa omenoiden pilaantuneet kohdat eivät kosketa toisiaan.
4. Entäpä kolhiintuneet?
Käytä myös kolhuiset omenat – voit valmistaa niistä vaikkapa soseen tai hilloa! Kolhiintuneet kohdat kannattaa kuitenkin poistaa hedelmäveitsellä. Omenoita ei tarvitse edes kuoria, jos painelet keitetyn soseen siivilän läpi, sillä sitkeältä maistuvat kuoret jäävät siivilään. Sose säilyy pakasteessa ilman sokeria. Sokeriton sose sopii mainiosti sämpylätaikinaan tai suolaiseen kastikkeeseen. Jos aiot käyttää sosetta jälkiruokaan, lisää hieman sokeria ja mausta lisäksi esimerkiksi kanelilla.

5. Piirakkatarpeet pakkaseen
Pakasta omenat kerta-annoksina niin, että yhdessä pussissa on omenia esimerkiksi yhden piirakan täytteiden verran. Kolhiintuneet kohdat, siemenkodat ja kannat kannattaa poistaa ennen pakastusta. Helppo tapa on pakastaa omenat pieneksi paloiksi lohkottuina pakastepusseihin tai –rasioihin. Omenat voi pakastaa myös sokeriliemeen säilöttynä, soseena tai raasteena. Sokerin lisääminen edesauttaa c-vitamiinin säilymistä, mutta se ei ole välttämätöntä. Nappaa lisää vinkkejä omenoiden pakastamiseen täältä!
6. Omppuherkut kuivaamalla
Omenoista saa rapeita herkkuja, kun ne kuivaa esimerkiksi ohuina lohkoina, renkaina tai kuutioina. Kuivaaminen onnistuu parhaiten ilmastoidussa huoneenlämmössä leivinpaperin päällä sekä 50 asteisessa kiertoilmauunissa tai kasvikuivurissa. Kuivausaika vaihtelee omenan kosteuden ja palojen suuruuden mukaan. Huoneenlämmössä kuivumisaika lasketaan vuorokausissa ja uunissa tunneissa. Kuivaamisen jälkeen omenat kannattaa ensin pakata esimerkiksi paperipussiin ja kunnolla kuivuttuaan siirtää kannelliseen, ilmatiiviiseen purkkiin, jossa ne pysyvät pitkään rapeina. Paras säilytyspaikka on kuiva ja valolta suojattu paikka. Katso täältä ohje omenoiden kuivaamiseen uunissa.