Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Omppusato talteen

Omenoiden pakastaminen – ruokatoimittaja Mari Harjulan 5 helppoa vinkkiä!

Omenoiden pakastaminen on kätevä keino säilöä satoa. Mutta kannattaako laittaa sokeria vai ei, ja kuinka kauan omenat säilyvät pakastimessa? Näillä vinkeillä onnistut!

8.8.2024 | Päivitetty 9.8.2024

Omenoiden pakastaminen – 5 vinkkiä

1. Pakasta juuri ja juuri kypsiä & pakkaa kerta-annoksina

Omenat kannattaa kerätä juuri ja juuri kypsinä, jolloin ne ovat napakoita ja niiden hapokkuus on parhaimmillaan. Kerää omenat sitä mukaa, kun ne kypsyvät. Kesälajikkeet kypsyvät loppukesästä ja syyslajikkeet syys-lokakuussa. Talviomenat kypsyvät usein vasta loppusyksystä juuri ennen pakkasten tuloa. Omenat kannattaa pakastaa sopivan kokoisina kerta-annoksia niin, että yhdessä pussissa on esimerkiksi yhden piirakan täytteiden verran omenia.

2. Pohdi käyttötarkoitus etukäteen

Omenoiden pakastustapa riippuu siitä, missä muodossa omenoita haluaa käyttää. Helppo tapa on pakastaa omenat pieneksi paloiksi lohkottuina pakastepusseihin tai -rasioihin. Silloin niitä ei tarvitse välttämättä edes kuoria. Kolhiintuneet tai madon syömät kohdat, siemenkodat ja kannat kannattaa poistaa. Pakastettuja omenalohkoja voi käyttää esimerkiksi leivontaan, kuten piirakoihin tai vaikka smoothieen.

Kaneli-sokeriliemessä pakastetut omenalohkot ovat mainio naposteltava sellaisenaan. Herkkuomenalohkojen pakastusohjeen löydät täältä.

Omenat voi pakastaa myös sokeriliemeen säilöttynä tai soseena. Molemmat sopivat mainiosti jälkiruokiin, leivonnaisiin tai puuron kanssa sellaisenaan. Lisäksi omenat voi säilöä raasteena, joka sopii esimerkiksi sämpylätaikinan joukkoon sekä puuroihin ja kiisseleihin.

Sokeria vai ei?

Lohkoihin voi halutessaan ripotella hieman sokeria, sillä se edesauttaa c-vitamiinin säilymistä. Sokeri ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Soseen voi makeuttaa sokerilla tai pakastaa sokeroimattomana. Pakastettavaan soseeseen riittää pienempi sokerimäärä kuin jääkaapissa säilytettävään.

Omenasoseen voi maustaa mieleiseksi ja pakastaa sopivina kerta-annoksina. Mausteiksi sopivat esimerkiksi vaniljasokeri, kaneli, yrtit kuten rosmariini sekä rommilla, konjakilla tai calvadoksella. Katso täältä pakastetun omenasoseen ohje.

3. Popsi pakastetut omenat vuodessa

Pakastetut omenalohkot, soseutetut tai sokeriliemeen säilötyt omenat säilyvät maun ja rakenteensa puolesta pakasteessa parhaimpina noin 10–12 kuukautta.

4. Lajike vaikuttaa

Pehmeämmistä omenalajikkeista kannatta keittää sosetta ja napakammat taas pakastaa lohkoina. Parhaiten lohkoina tai raasteena pakastettavaksi sopivat hapahkot tai happamat omenalajikkeet. Soseeseen sopivat lajikkeista sekä makeat että hapokkaat.

5. Sulata huolellisesti

Pakastetut omenat ja omenapakasteet voi sulattaa jääkaapissa, mikrossa sulatusteholla tai huoneenlämmössä. Huoneenlämmössä sulattaessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, että omenat käyttää tai siirtää kylmään heti, kun ne ovat juuri ja juuri sulaneet tai jopa hieman kohmeisina.

Sitruunanmehu ehkäisee tummumista

Omenapakasteet tummuvat aina hieman pakasteessa ja sulatettaessa, mitä ei kannata säikähtää. Se ei vaikuta varsinaisesti makuun, vaan ainoastaan ulkonäköön. Tilkka sitruunamehua ehkäisee tummumista, pakastipa omenat sitten missä muodossa tahansa.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt