Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Hei hei hävikki

Onni löytyy omenapuun alta! Puusta pudonneet ja puoliraa’at omenat sopivat vaikka mihin – tässä 7 ideaa

Jos kotipuutarhan omenapuut pudottavat satoa liian aikaisin, ei syytä huoleen. Hieman raa’aksi jääneet omenat sopivat täydellisesti esimerkiksi mausteiseen chutneyhin tai helppoon uuniomenasoseeseen. Katso vinkit pudokkaiden hyödyntämiseen!

14.8.2024

Omenapuut pudottavat joskus satoa ennen aikojaan, ja toisinaan myrskykin katkoo hedelmiä pullistelevia oksia. Pudokkaat ovat usein pieniä ja puoliraakoja, mutta ne kannattaa kerätä talteen, sillä happaman raa’at omenat sopivat monenlaiseen kokkailuun ja säilöntään. Hapokkuus on vain hyväksi esimerkiksi chutneyssa, ja puoliraa’at omenat pehmenevät uunissa paremmin kuin makeat ja kypsät omenat.

Nappaa reseptivinkit pudokasomenoiden hyödyntämiseen

1. Helppo sose syntyy uunissa

Uunisose syntyy vaivatta. Puhdista ja pilko omenat uunivuokaan ja lisää joukkoon 1–2 desiä vettä ja sokeria omenakiloa kohden. Hauduta 150-asteisessa uunissa noin tunti. Soseuta.

2. Maukasta mehua pudokkaista

Huuhtele ja pilko 2 kg omenoita kattilaan. Lisää 1l vettä ja keitä 20 minuuttia. Valuta harson läpi 30 minuuttia. Mittaa mehu. Lisää mehulitraa kohden 2 dl sitruunanmehua, 6 dl sokeria ja 1 rkl sitruuna- tai viinihappoa. Kiehauta ja kuori vaahto pinnalta. Kaada mehu puhtaisiin pulloihin ja säilytä viileässä.

3. Mausteinen omenachutney on oiva lisuke

Pane 2 l pieniksi pilkottuja omenapaloja kattilaan. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli, pari valkosipulinkynttä ja 2 rkl raastettua inkivääriä. Lisää 4 dl sokeria, 2 dl väkiviinaetikkaa ja ripaus kanelia, chiliä, jeeraa ja kurkumaa. Keitä hiljalleen kunnes omenapalat ovat pehmenneet. Tölkitä ja säilytä jääkaapissa. Käytä noin kuukauden kuluessa.

Puusta pudonneet omenat
Pudokkaat sopivat myös piirakkaan, kunhan makeutat omenat hyvin.

4. Oman sadon herkkulikööri

Raasta 4 kg pudokkaita isolla terällä. Laita raaste harsokankaalla vuorattuun siivilään ja valuta mehua noin tunti. Purista kaikki mehu harson läpi. Anna sakan laskeutua jääkaapissa seuraavaan päivään. Kaada sakaton mehu lasitölkkiin, lisää litra vodkaa ja 3–4 dl sokeria. Anna liköörin maustua viileässä vähintään kuukausi.

5. Lisämakua siirapista juomiin ja jälkiruokiin

Valmista makusiirappi seuraavasti. Pane pari kiloa omenalohkoja isoon kattilaan ja lisää joukkoon 2 l vettä ja 1 kanelitanko. Keitä miedolla lämmöllä 30 minuuttia välillä sekoittaen. Siivilöi liemi toiseen kattilaan ja lisää 1 kg sokeria. Keitä miedolla lämmöllä 3–4 tuntia välillä sekoittaen. Jäähdytä, tölkitä ja säilytä jääkaapissa.

6. Marinoidut omenat sulostuttavat jogurtissa ja puurossa

Leikkaa kilo pudokkaita pieniksi paloiksi. Mittaa kattilaan 5 dl vettä ja 5 dl sokeria. Lisää joukkoon vaniljatanko ja keitä, kunnes sokeri on liuennut nesteeseen. Lisää omenat ja keitä pari minuuttia. Kaada omenat liemineen parin litran lasipurkkiin. Laita jääkaappiin maustumaan pariksi päiväksi. Käytä omenat kuukauden kuluessa esimerkiksi jogurtin tai puuron lisukkeena tai leivonnassa.

7. Upota omppuja pehmoisiin sämpylöihin

Hävikkitietoisen hurmaavat sämpylät leivotaan pudokasomenoista. Leivo omenat taikinaan raasteena ja mehuna. Katso omenasämpylöiden ohje täältä!

Omenasämpylät
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt