30-luvun tyyliin
Syyskuunpaistos on mehukas leivonnainen 1930-luvun ohjeella – syksyn maut yhdessä piirakassa!
1 h 10 min
{
Aktiivinen 20 min
Passiivinen 50 min
Omenaa, puolukkahilloa ja sitruunaa. Yhdistelmä saattaa kuulostaa hassulta, mutta raaka-aineet toimivat yhdessä erinomaisesti. Parasta piirakka on lämpöisenä vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. 1930-luvun keittokirjasta bongattu resepti on päivitetty tähän päivään helpommin ymmärrettäväksi.
Reseptin ainekset
6
4–5
omenaa (500 g)
1
sitruuna
4 rkl
siirappia
½ dl + 1 rkl
sokeria
4–5 rkl
puolukkahilloa
2 tl
voita tai margariinia (vuoan voiteluun)
1
kananmuna (voiteluun)
Taikina
150 g
voita tai margariinia
3 dl
vehnäjauhoja
1
kananmuna
½ dl
keytmaitoa
Lisäksi:
2 dl
vaniljakastiketta (tai 1 l vaniljajäätelöä)
Syyskuunpaistos – ohje:
- Valmista taikina. Sekoita rasva ja vehnäjauhot keskenään. Lisää muna ja maito. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina kahteen osaan, peitä kelmulla ja siirrä jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
- Poista omenoista kara omenaporalla ja kuori halutessasi. Viipaloi omenat. Kuori sitruunasta veitsellä koko kuori, valkoinen osa mukaan lukien, viipaloi ja poista siemenet.
- Voitele halkaisijaltaan 26 cm kokoinen piirakkavuoka rasvalla. Kaulitse toinen taikinapaloista hieman piirakkavuokaa isommaksi pyöreäksi levyksi ja nosta se vuokaan. Tasaa reunat veitsellä.
- Levitä taikinan päälle puolet omena- ja sitruunaviipaleista. Lisää puolet siirapista, sokerista ja puolukkahillosta. Tee toinen kerros samalla tavalla.
- Kaulitse jäljelle jäänyt taikinapala piirakkavuoan kokoiseksi pyöreäksi levyksi ja nosta se täytteiden päälle. Painele reunat yhteen. Kaulitse jäljelle jäänyt taikina ja leikkaa siitä ohuita nauhoja. Asettele nauhat piirakan päälle. Voitele pinta kananmunalla ja ripottele pinnalle 1 rkl sokeria.
- Paista piirakkaa 175-asteisessa uunissa noin 35–45 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä hieman ennen tarjoilua. Tarjoa piirakan kanssa vaniljakastiketta tai jäätelöä.
Syyskuunpaistos esiteltiin vuonna 1932 julkaistun Keittotaito-kirjan sivuilla. Kirjan ovat kirjoittaneet Helmi Koskimies ja Eva Somersalo. Miltä syyskuunpaistos maistuu? Kokeilimme ja maistoimme! Lue testijuttu täältä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat