Maku

Amerikkalainen omenapiirakka – Amerikan suosituin klassikkoleivonnainen hurmaa sinutkin

2 h 5 min
KA
3.81
6

Amerikkalainen omenapiirakka on klassikko, jossa muskottipähkinällä ja kanelilla maustettu omenatäyte piiloutuu taikinakuoren alle. Tarjoile huumaava herkku vaniljajätskin kanssa!
Tulosta
Teksti Taina Vuohelainen
Kuvat Arto Vuohelainen

Ainekset (10 annosta)

Taikina

  • 200 gvoita (kuutioituna)
  • 5 1/2 dlvehnäjauhoja
  • 3 dltomusokeria
  • 3/4 tlsuolaa
  • 2 rklappelsiinin kuoriraastetta
  • 1muna
  • 2–3 rklappelsiinimehua

Täyte

  • 4isoa omenaa (esim. Granny Smith)
  • 2 dlsokeria
  • 3 rklvehnäjauhoja
  • 1/4 tlsuolaa
  • 1 1/2 tlkanelia
  • 1/4 tljauhettua muskottipähkinää
  • 3 rklvoita

Päälle

  • 1 rkltomusokeria

Tarjoiluun

  • 10 dlvaniljajäätelöä

Tee näin

2 h 5 min
{
AKTIIVINEN45 min
PASSIIVINEN1 h 20 min

Amerikkalainen omenapiirakka valmistuu näin:

  1. Voitele vuoka (Ø 26 cm). Jos käytät irtopohjavuokaa, pingota pohjalle leivinpaperi.
  2. Nypi sormin kulhossa kylmä voi, jauhot, tomusokeri ja suola murumaiseksi.
  3. Pese ja kuivaa appelsiini, raasta kuorta taikinaan. Lisää muna ja appelsiinimehua niin, että saat taikinasta kiinteän.
  4. Pyöräytä taikina kahdeksi palloksi. Kauli toinen pallo pohjaksi vuokaan, ja taputtele sormin taikinaa myös reunoille.
  5. Viipaloi pestyt omenat kuorineen kulhoon. Sekoita keskenään sokeri, jauhot ja mausteet. Kaada seos omenien päälle ja ravistele kulhoa.
  6. Asettele omenaviipaleet vuoan pohjalle ja kaada loput sokeriseoksesta omenille. Ripottele voi nokareina päälle.
  7. Kauli kansi piirasvuokaa suuremmaksi ja nosta taikinakansi paikoilleen kaulimen avulla. Tee kanteen piparimuotilla kuvioita tai pistele haarukalla kanteen reikiä.
  8. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla 40–50 minuuttia.
  9. Tarjoa amerikkalainen omenapiirakka haaleana jäätelön kanssa.
MITÄ PIDIT?
3.81