Vappu
Luetuimmat

1

2

3

4

5

6

Poks, kippis ja kulaus! Vappu on työväen ja opiskelijoiden juhla, mutta oman osansa karnevaalista saavat kaikki keväisen juhlinnan ja hyvän ruoan ystävät. Vapun tärkeimpiä herkkuja ovat vastapaistetut, rapsakat ja suussasulavat munkit, tippaleivät, makea sima sekä perunasalaatti ja nakit. Vappubrunssilla ja vappupiknikillä maistuvat erilaiset suolaiset pikkupurtavat sekä salaatit.

Tästä teemasta löydät reseptit vappubrunssille ja monta erilaista ohjetta simalle, munkeille ja muille vapun makeille herkuille. Katso myös munkkien paisto-ohjeet ja vinkit turvalliseen rasvan käsittelyyn.

Parhaat herkut vappuun

Simaa olla pitää!

Itse tehty sima on varma vappuhitti, ja monen juhlavalmistelut alkavatkin simasta. Perinteinen sima käy jääkaapissa viikossa raikkaaksi ja kuplivaksi kevätjuomaksi. Siman valmistus on helppoa, tärkeintä on vain aloittaa riittävän ajoissa. Sitruunat viipaloidaan simaan kuorineen, joten käytä mieluiten luomusitruunoita ja pese hedelmän kuori kunnolla ennen käyttöä. Pikasima pelastaa myöhäisen valmistautujan, sillä juoma valmistuu parissa tunnissa!

Hauskaa vaihtelua simalle saat lisäämällä juomaan voikukkia, raparperia tai vaihtamalla sitruunat limetteihin. Vadelmasima, raparperisima ja limettisima sopivat juomaksi myös muihin kevään juhliin.

Munkit, tippaleivät ja muut makeat vappuleivonnaiset

Munkit ovat vapun ehdoton ykkösherkku. Perinteiset vappumunkit leivotaan pullataikinasta ja paistetaan upporasvassa. Upporasvassa paistaminen vaatii huolellisuutta: lue munkinpaistajan muistilista, jota seuraamalla onnistut varmasti. Paistamisen jälkeen munkit valutetaan talouspaperin päällä ja kieritellään sokerissa vielä lämpiminä.

Mausta munkkitaikina sitruunalla, leivo se jogurttiin tai kookosmaitoon. Pyörittele taikina helposti kypsyviksi ja kauniiksi munkkirinkilöiksi tai söpöiksi pikkumunkeiksi. Kokeile myös korvapuustimunkkeja tai minikokoisia munkkitikkareita. Voit myös kaulia taikinan jauhotetulla alustalla ja ottaa muotilla paloja upporasvassa paistettavaksi.

Jos et ehdi valmistaa hiivataikinaa, paista vapuksi helppoja pikamunkkeja tai donitseja, joiden taikina kohotetaan leivinjauheella. Kokeile trendikkäitä unicorn-donitseja tai vegaanisia suklaa-appelsiinidonitseja. Donitsit voi valmistaa sekä uppopaistamalla että kevyemmin donitsipellillä uunissa.

Jos taas haluat leipoa munkit ennen vappua, voit pakastaa ne sokeroimattomina. Sulata ja lämmitä munkit uunissa ja kierittele ne lämpiminä sokerissa. Maku on aivan kuin tuoreen munkin.

Tippaleivät ja rosetit valmistuvat myös upporasvassa paistamalla. Jos haluat leipoa vapuksi makeaa ilman kuuman öljyn käsittelyä, leivo vaikka hauskoja pusupullia tai vaahtokarkkibrownieita.

Vapunpäivän rento tarjoilu

Vappu on ruokajuhlana hauska, sillä simaa ja munkkeja lukuun ottamatta tarjolla voi olla melkein mitä vain. Vappupäivän brunssille sopivat rennot salaatit. Pastasalaatti, perunasalaatti ja värikäs pallosalaatti on helppo pakata mukaan piknikille lihapullien ja nakkien seuraksi. Täytetyt voileivät, hodarit ja texmex-herkut maistuvat vapunpäivän suolaisena. Perinteisesti vappuaamiaiselle kuuluu myös silli, testaa siis helppo sillisörsseli. Isompaan nälkään maistuvat vaikkapa broiskuburritot. Kokoa resepteistämme mieleisesi tarjoilu omiin vappujuhliisi.

Hauskaa vappua kaikille!

Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.