
Siman valmistus – perinteinen vappujuoma onnistuu helposti ruokatoimittajan vinkeillä
Siman valmistus on monelle jokavuotinen perinne. Sima kannattaa laittaa tekeytymään noin viikkoa ennen vappua. Ruokatoimittaja Mari Harjula kertoo vinkkinsä, joilla vapun suosikkijuoma valmistuu entistä helpommin.
Pitääkö siman valmistuksessa käyttää luomusitruunoita?
Perinteisessä simassa sitruunat käytetään kuorineen viipaloituina. Sen takia kannattaa suosia luomusitruunoita, sillä niissä ei ole käytetty hyönteismyrkkyjä ja säilöntäaineita. Sitruunat tulee aina pestä ennen käyttöä lämpimällä vedellä ja harjalla puhdistamalla.
Sitruunan kuoria ei kuitenkaan ole pakko käyttää, vaan sitruunat voi halutessaan kuoria ennen käyttöä. Kuoren voi myös leikata suikaleiksi simaan ja sitruunan mehun voi lisätä juoman joukkoon puristamalla.

Millaista hiivaa simaan käytetään? Voiko siman tehdä kuivahiivaan?
Hiiva saa siman käymään. Siman valmistuksessa voi käyttää sekä kuivahiivaa että tuorehiivaa. Tuorehiivaa käytetään 5 g/4 litraa vettä, eli pieni herneen kokoinen pala. Kuivahiivaa tarvitaan 4 litraa vettä kohden noin 1,8 grammaa.
Vinkki!
Sima valmistuu helposti kuivahiivalla, joka vain ripotellaan seoksen päälle ja sekoitetaan joukkoon. Katso ohje ja kokeile kuivahiivan avulla tehtyä simaa!
Kauanko siman valmistus kestää?
Siman valmistuksessa kestää noin viikko. Ensin siman annetaan tekeytyä huoneenlämmössä 12–24 tuntia, jotta käymisprosessi pääsee käyntiin. Tämän jälkeen sima tekeytyy pullotettuna viileässä viikon verran. Siman valmistus kannattaa siis muistaa hyvissä ajoin ennen vappua.
Voiko siman tekeytymistä nopeuttaa?
Siman tekeytyminen nopeutuu, jos siman antaa käydä pullotettuna huoneenlämmössä 1–3 päivän ajan. Tällöin on kuitenkin tärkeää olla tarkkana, ettei sima pääse käymään liikaa. Liian käyneen siman maku on todella hiivainen. Huoneenlämmössä simaan kertyy runsaasti painetta, eli on erityisen tärkeää sulkea pullojen korkit tarpeeksi löyhästi, jotta ylimääräinen paine pääsee pullosta ulos.

Millaiseen paikkaan sima laitetaan tekeytymään?
Ensin siman annetaan tekeytyä huoneenlämmössä 12–24 tuntia. Tänä aikana sima tulee pitää isossa astiassa, kuten elintarvikekäyttöön sopivassa ämpärissä tai kattilassa. Astia kannattaa peittää kannella tai keittiöpyyhkeellä. Kun sima on tekeytynyt, se pullotetaan ja siirretään jääkaappiin tai muuhun viileään paikkaan tekeytymään vielä viikoksi.
Miten sima pullotetaan?
Sima kannattaa pullottaa puhtaisiin lasipulloihin tai säilöntään tarkoitettuihin elintarviketurvallisiin muovipulloihin. Esimerkiksi kaupan muovisia limupulloja ei suositella käytettäväksi uudelleen juomien säilöntään. Katso ohjeet säilytyspullojen oikeaoppiseen sterilointiin!
Sima siivilöidään ja kaadetaan pulloihin, joihin lisätään myös noin teelusikallinen sokeria ja rusinoita. Korkit kannattaa sulkea vain löysästi, jotta siman käydessä syntyvä ylimääräinen paine pääsee pullosta ulos.

Mistä tietää, että sima on valmista?
Valmiin siman maku on raikkaan hapokas ja siihen on muodostunut kuplia. Myös rusinat nousevat pintaan, kun sima on valmista.
Kauanko itse tehty sima säilyy?
Itse tehty sima säilyy pullotettuna viileässä säilytettynä noin viikon ajan.
Miten simaa voi maustaa tai tuunata?
Jos perinteiseen simaan kaipaa vaihtelua, voi sitruunat halutessaan korvata limellä. Myös muita sitrushedelmiä, kuten greippiä voi hyvin käyttää sitruunan lisäksi. Marjat ja hedelmät, kuten vadelmat ja raparperi sopivat myös hyvin simaan, ja ne tuovat herkullista makua ja kaunista väriä. Myös laventelia voi käyttää siman mausteena. Se tuo hieman parfyymista makua simaan. Inkivääri ja kaneli toimivat hyvin siman mausteina.