Säilöntäastioiden käsittely – näin puhdistat purkit ja pullot niin, että säilykkeet säilyvät pitkään
Ruoka
Säilöntäastioiden käsittely – näin puhdistat purkit ja pullot niin, että säilykkeet säilyvät pitkään
Säilöntäastioiden käsittely ja sterilointi vaikuttavat olennaisesti itse tehtyjen mehujen ja hillojen säilyvyyteen. Kurkkaa vinkit, joilla puhdistat astiat oikeaoppisesti ennen purkitusta tai pullotusta!

Säilöntäastioiden käsittely:

  • Liota pulloja, purkkeja ja kansia yön yli, jotta niiden pinnassa olevat itiöt heräävät. Pese ne sen jälkeen huolellisesti astianpesuaineella käsin tai koneessa.
  • Steriloi pestyt purkit joko uunissa kuumentamalla tai keittämällä. Uunissa kuumentaminen sopii etenkin isoille purkeille ja suurille määrille. Säilöntäastioiden tulee olla kuumia, kun ne täytetään.
  • Uunissa steriloitaessa kuumenna uuni 100–125 asteeseen. Kääri tyhjät pullot ja purkit sanomalehtipaperiin ja lado vieri viereen uunipellille niin, että avoin pullon suu on uunin takaseinää päin. Kuumenna vähintään 15 minuuttia.
  • Keitettäessä laita tölkit kattilaan ja lisää vettä niin, että ne peittyvät. Keitä tölkkejä kiehuvassa vedessä 5–10 minuuttia ja nosta ne atuloilla puhtaalle alustalle. Metallikannet, korkit ja tiivisteet steriloidaan aina keittämällä.
  • Pienet hillo-, hyytelö- tai marmeladipurkit voit steriloida myös kätevästi mikrossa. Täytä lasipurkit reilusti puolilleen vedellä ja nosta mikroaaltouuniin kiehumaan. Keitä kannet erikseen kattilassa.
  • Säilyvyyden varmistamiseksi voit huuhtoa kuumat pullot, purkit ja korkit vielä juuri ennen täyttöä kiehuvalla Atamon-liuoksella pakkauksen ohjeen mukaan.

Vinkki!

Silikonikinnas ja grillipihdit ovat mainioita apuvälineitä kuumien astioiden käsittelyssä.

Muokattu 12.8.2022 klo 14.30: Lisätty uutta tietoa.

Kommentoi »