Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Ruoka

Lasipurkkien desinfiointi – 4 tapaa puhdistaa purkit ja pullot niin, että säilykkeet säilyvät pitkään

Lasipurkkien ja -pullojen käsittely ja sterilointi vaikuttavat olennaisesti itse tehtyjen mehujen ja hillojen säilyvyyteen. Kurkkaa vinkit, joilla puhdistat astiat oikeaoppisesti ennen purkitusta tai pullotusta!

12.8.2022 | Päivitetty 27.6.2024

Lasipurkkien liottaminen

Liota lasipurkkeja ja -pulloja sekä niiden kansia 8–10 tuntia väljässä vedessä huoneenlämmössä ennen käyttöä, jotta mikrobien itiöt aktivoituvat. Pese sen jälkeen purnukat huolellisesti harjalla ja astianpesuaineella.

Pestyt hillopurkit ja lasipullot voi steriloida joko keittämällä, uunissa kuumentamalla, astianpesukoneessa tai mikrossa.

Lasipurkkien desinfiointi – 4 tapaa

1. Lasipurkkien keittäminen

Laita purkit kattilaan ja lisää vettä niin, että ne peittyvät. Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä 5–10 minuuttia ja nosta ne atuloilla puhtaalle alustalle. Metallikannet, korkit ja tiivisteet steriloidaan aina keittämällä.

Muoviset astiat eivät kestä kiehauttamista. Ne voi huuhdella vedessä, jossa on tilkka säilöntäainetta.

2. Lasipurkkien kuumentaminen uunissa

Uunissa kuumentaminen on perinteisin tapa kuumentaa purnukat. Kuumenna uuni 100–125-asteiseksi ja kääri pestyt pullot ja purkit sanomalehtipaperiin. Jätä suuaukot avoimiksi. Lehdet suojaavat purkkeja rikkoutumiselta ja käsiä palovammoilta. Lado paperiin käärityt purkit vieri viereen uunipellille ja työnnä pelti uuniin niin, että purkkien suuaukot osoittavat uunin takaseinään päin. Anna kuumentua noin 15 minuuttia. Purkkien tulee olla kuumia, kun ne täytetään. Kiehauta sillä aikaa korkit vesikattilassa. Poista sanomalehdet vasta kun purkit ovat jäähtyneet. Uunissa steriloiminen sopii etenkin isoille purkeille ja suurille määrille. Säilöntäastioiden tulee olla kuumia, kun ne täytetään.

3. Lasipurkkien puhdistus astianpesukoneessa

Astianpesukone on helpoin tapa valmistella tölkit ja kannet purkituskuntoon. Jätä käsinpesu väliin ja lado purkit astianpesukoneeseen. Napsauta päälle kuuma pesuohjelma samaan aikaan kun aloitat hilloamispuuhat, jolloin purkit ovat kuumia ja valmiita käyttöön.

4. Lasipurkkien sterilointi mikrossa

Pienet hillo-, hyytelö- tai marmeladipurkit voit steriloida myös kätevästi mikrossa. Täytä lasipurkit suunnilleen puolilleen vedellä ja nosta mikroaaltouuniin kiehumaan. Keitä kannet erikseen kattilassa.

Säilyvyyden varmistamiseksi voit huuhtoa kuumat pullot, purkit ja korkit vielä juuri ennen täyttöä kiehuvalla Atamon-liuoksella pakkauksen ohjeen mukaan.

Vinkki!

Silikonikinnas ja grillipihdit ovat mainioita apuvälineitä kuumien astioiden käsittelyssä.

Muokattu 12.8.2022 klo 14.30 ja 27.6.2044 klo 14.19: Lisätty uutta tietoa.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt