
Tein ihanaa perunasalaattia tuoreena ylioppilaana 1995 – nyt ylioppilaslakki on jo hävinnyt, mutta salaatti kuuluu yhä vappuuni
Toisille toukokuu 1995 tuo mieleen lätkän maailmanmestaruuden, mutta minulle perunasalaatin, kirjoittaa päätoimittaja Tytti Kontula.
Toukokuu 1995 on jäänyt suomalaisten sielunmaisemaan vahvasti, kiitos lätkän maailmanmestaruuden. Minulla on ajankohdalle oma merkkipaalu: vietin ensimmäistä vappuani ylioppilaana ja tein ensimmäistä kertaa erästä perunasalaattia.
Nappasin Perunasalaatin ja leipäkuutioiden ohjeen talteen Anna-lehdestä 30 vuotta sitten. Olin 20-vuotias, ja salaatti oli minun panokseni kaveriporukan vappupiknikille. Ihastuin silloin salaatin moderniin olemukseen. Perunanpalat eivät uineet majoneesissa, ja varrelliset kaprikset sekä valkosipulikrutongit suorastaan huusivat eurooppalaista eleganssia. Vein salaatin vappujuhliin, eikä perunanpalaakaan jäänyt syömättä.
Sen jälkeen olen tehnyt samaa perunasalaattia joka vappu.
Jokin reseptissä on kuitenkin kohdallaan, koska salaatti edelleen maistuu vappuseurueellemme hyvin.
Salaattiin tulee rapeita salaatinlehtiä, perunaa, maustekurkkua, omenaa, punasipulia, isoja kapriksia sekä krutonkeja.
Kastike sekoitetaan lasipurkissa. Siihen laitetaan oliiviöljyä, dijoninsinappia, valkoviinietikkaa sekä suolaa ja mustapippuria. Krutongit valmistetaan pilkkomalla kuutioiksi maalaisleipää ja paistamalla palat pannulla oliiviöljyssä, jossa on silputtua valkosipulia.
Pidän siitä ajatuksesta, että (edes jotkut) asiat säilyvät ennallaan.
Enää salaatti ei tunnu mitenkään modernilta vaan tavanomaiselta. Jokin reseptissä on kuitenkin kohdallaan, koska salaatti edelleen maistuu vappuseurueellemme hyvin. Veikkaan, että salaisuus on tasapainossa: kaikkea on juuri sopivasti.
Pidän myös siitä ajatuksesta, että (edes jotkut) asiat säilyvät ennallaan. Kolmeenkymmeneen vuoteen mahtuu monenlaisia juhlia opiskeluaikojen haalarivapuista pikkulapsiperhehärdelliin ja aikuisten kesken vietettyihin vappuihin. Ylioppilaslakkini on vuosien aikana hävinnyt, mutta salaatti on juhlissa mukana yhä edelleen.
Tytti Kontula on Kotivinkki-, Unelmien Talo&Koti-, Ihana- ja Rakkaat kuviot -lehtien päätoimittaja.