Maku

Munkkien paistaminen ja parhaat munkkireseptit

Munkkien paistaminen ja parhaat munkkireseptit

Vastapaistetut munkit ovat vapun suussasulavin herkku. Katso parhaat reseptit sekä vinkit paistamiseen!
Teksti Emilia Kolari
Kuvat Johanna Myllymäki
Mainos

Harva herkku voittaa vastapaistettuja munkkeja, joiden kuori rapsahtaa hampaissa ja sokeri sulaa kielelle. Kotitekoiset munkit kuuluvat erityisesti vappuun, mutta maistuvat ne toki muulloinkin.

Munkkien paistaminen ei ole vaikeaa, mutta niihin liittyy muutama niksi, joka on hyvä tietää herkullisen lopputuloksen (ja paloturvallisuuden!) varalta.

Katso ohjeet ja niksit vappumunkkien paistamiseen tästä.  Sivun lopusta löydät herkullisimmat munkkireseptit kuten perinteiset munkkirinkilät, sitruunamunkit, berliininmunkit ja espanjalaiset churrot. Kurkkaa myös VIDEO, kuinka munkit valmistuvat!

Munkkien paistaminen

  • Uppopaistoon eli runsaassa rasvassa kypsentämiseen paras keittoastia on valurautapata, mutta muukin paksupohjainen kattila sopii.
  • Käytä paistamiseen 100-prosenttista rasvaa, kuten ruokaöljyä tai paistinrasvaa. Sunnuntain munkinpaistorasva on kasvirasvaa. Myös kookosrasva käy tarkoitukseen, mutta suutuntuma ei ole yhtä miellyttävä kuin muilla rasvoilla.
  • Rasvaa tulee olla padan pohjalla vähintään 4 cm. Pienessä padassa paistamiseen tarvitset vähemmän rasvaa, mutta isossa padassa saat paistettua enemmän munkkeja kerrallaan ja lämpötila on helpompi pitää tasaisena.
  • Öljyn lämpötilan tulisi olla 170–180 astetta. Sen seuraaminen on helpointa paistolämpömittarilla, jonka kärki voi olla öljyssä koko paistamisen ajan.
  • Perinteisesti öljyn lämpötilaa voit testata leipäpalalla: rasva on tarpeeksi kuumaa, kun leipäpala ruskistuu kauniin väriseksi noin minuutissa.
  • Varaa lieden viereen kansi, jolla saat liekit tukahdutettua, jos rasva ylikuumenee.
  • Älä tiputa rasvaan vettä, ettei se ala roiskua.

 

 

Munkkien sokeroiminen

  • Sokeroi munkit heti, kun pystyt tarttumaan niihin sormilla, sillä sokeri tarttuu parhaiten munkkeihin heti paistamisen jälkeen. Voit käyttää apuna myös pihtejä.
  • Voit myös sokeroida munkit paperipussia käyttämällä: laita pussiin sokeria ja munkit, sulje ja ravista.
  • Sokeri täytyy vaihtaa riittävän usein, sillä imettyään paistorasvaa sokeri ei enää tartu munkkien pintaan.

 

Paistorasvan hävittäminen

  • Siivilöi munkinpaistorasva hieman jäähtyneenä ja säilytä viileässä. Jos paistat pian munkkeja uudelleen, voit käyttää rasvaa vielä kahdesti.
  • Hävitä käytetty öljy suljetussa muoviastiassa sekajätteen joukossa. Älä kaada käytettyä öljyä viemäriin.

 

Munkkien pakastaminen

  • Voit pakastaa munkit ilman sokeria. Lämmitä munkkeja tarjolle tarvittava määrä uunissa ja sokeroi ne.

 

Munkit erityisruokavalioon

  • Munkkitaikinasta voi jättää kananmunan pois.
  • Maidottomat munkit voi maidon sijaan tehdä veteen - tai jopa simaan!
Julkaistu: 16.5.2012
Katso myös nämä