Munkit
Vastapaistetut munkit ovat vastustamattoman herkullisia. Katso parhaat munkkireseptit ja vinkit sisältä pehmeiden ja pinnasta rapeiden munkkien paistoon!
Luetuimmat

1

2

3

4

5

6

Mikä on sisältä pehmeä ja pinnasta rapea, eikä sitä pysty syömään nuolaisematta huuliasi? Tietenkin vastapaistetut munkit! Munkkien leipominen on huisin hauskaa puuhaa, kun yksi vaivaa taikinan, toinen paistaa ja kolmas sokeroi. Munkkitalkoisiin saat tulijoita varmasti ihan syömäpalkalla.

Näin teet elämäsi parhaat munkit

Munkkitaikina

Munkkitaikina on kuin pullataikina, mutta taikinassa on yleensä hiukan vähemmän sokeria ja rasvaa. Taikinan nesteeksi sopii parhaiten maito, kasvimaito tai vesi. Kananmunan voi jättää munkkitaikinasta pois. Vaivaa taikinaan jauhot niin että saat siitä pehmeän ja kimmoisan. Kohota sekä taikinana että leivottuina munkkeina hyvin ennen paistamista.

Gluteenittomat munkit onnistuvat, kun lisäät taikinaan psylliumia ja kananmunaa, ja vaivaat taikinan sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Pikamunkkien kohotusaineena toimii hiivan sijaan leivinjauhe. Mehevissä pikamunkeissa maistuvat banaani, maapähkinävoi ja suolapähkinät.

Rahkamunkit ovat myös monen suosikkimunkkeja, sillä ne valmistuvat nopeasti. Herkullisten rahkamunkkiemme maun salaisuus on rahkan lisäksi appelsiininkuoressa. Munkit maistuvat herkullisilta myös sitruunamehusta ja -kuoriraasteesta tehtyinä.

Munkkien paistaminen

Paista munkit neutraalin makuisessa rypsiöljyssä tai kokeile kasvipohjaista munkinpaistorasvaa. Valurautapata on paras valinta munkkien paistamiseen, sillä se säilyttää öljyn tasalämpöisenä. Jos et omista valurautapataa, paksupohjainen teräskattila sopii myös, mutta älä käytä pinnoitettuja paistoastioita.

Aloita paistaminen, kun öljy on 170–180-asteista. Tätä alhaisemmassa lämpötilassa öljy imeytyy munkkeihin ja lopputulos on rasvainen ja lötkö. Liian kuuma öljy ruskistaa pinnan liian nopeasti ja munkki jää sisältä raa’aksi.

Testaa öljyn lämpötila joko paistolämpömittarilla, vaalealla leipäpalalla tai taikinapalalla. Kun taikina- tai leipäpala ruskistuu kauniin ruskeaksi noin minuutissa, öljy on sopivan kuumaa.

Kurkkaa kattavat vinkit munkkien paistamiseen, sokeroimiseen, paistorasvan hävittämiseen ja pakastamiseen.

Herkulliset reseptit ihaniin munkkeihin

Jos perusmunkit on koettu tarpeeksi moneen kertaan, kokeile tuunattua munkkitaikinaa. Vai miltä kuulostaisi vaniljaiset jogurttimunkit, hillolla täytetyt munkit tai suklaamunkit?

Lakufanin lempimunkit maustetaan lakritsijauheella ja sitruunankuorella. Viimeistele pikkuiset sydänmunkit lakritsikuorrutuksella ja strösseleillä. Berliininmunkki on monien suosikkileivonnainen, joiden leipominen onnistuu helposti kotonakin. Nutella- ja hillotäytteiset kaunokaiset vievät kielen mennessään. Korvapuustimunkit koukuttavat fariinisokeri-mantelitäytteellään. Näitä on mahdotonta maistaa vain yksi! Vai saisiko olla tuplasti kookosta? Herkulliset kookosmunkit leivotaan kookosmaitoon ja täytetään samettisella kookoshillolla.

Kinuskikissan Oreo-munkit ovat saaneet inspiraationsa amerikkalaisista klassikkokekseistä. Munkkien sisään piilotettu keksi muuttuu paistuessaan ihanan suklaiseksi makupalaksi.

Churrot eli espanjalaiset munkkitangot valmistetaan tuulihattujen tapaan ja paistetaan rapsakoiksi öljyssä. Taikinan voit tehdä jo edellisenä iltana jääkaappiin, jolloin saat viikonlopun brunssille tuoreet churrot.

Sittenkin jotain aivan erilaista! Kokeile munkin, kinkun ja uppomunan makeansuolaista yhdistelmää, joka lyö ällikällä. Positiivisesti!

Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.