Kotivinkki

Leivontaguru Markus Hurskaisen kakkubravuuri nostaa munkit uusiin sfääreihin! Upea munkkikakku täytetään raparperilla

8 h 30 min
{
Aktiivinen
1 h 30 min
Passiivinen
7 h
Koko Suomi Leipoo -ohjelmasta tuttu kondiittori-ravintoloitsija Markus Hurskainen rakastaa munkkeja niin paljon, että tekee kakkunsakin niistä. Keväällä munkkikakussa maistuvat raparperi ja paahdettu valkosuklaanamelaka. Kokeilisitko kesällä vaikka mansikkatäytettä?
MU
4.5
0
Julkaistu: 3.6.2022


Reseptin ainekset (10 annosta)

Munkit

  • 250 g (noin 4 dl)erikoisvehnäjauhoja
  • 125 g (1¼ dl)kylmää täysmaitoa
  • 1 tlrouhittua kardemummaa
  • 60 gvoita
  • ½ tlsuolaa
  • 50 g (2/3 dl)sokeria
  • ½ ps (6 g)kuivahiivaa
  • 1 lrypsiöljyä munkkien paistoon
  • sokeria munkkien sokeroimiseen

Paahdettu valkosuklaanamelaka eli japanilainen vanukas

  • 120 gvalkosuklaata
  • 1liivate
  • 70 g (noin ¾ dl)maitoa
  • 130 g (1½ dl)kermaa

Raparperikompotti

  • 150 graparperia (tuore tai pakaste)
  • 80 g (1 dl)hillosokeria
  • ½ dlvettä

Koristelu

  • 40 gtummaa suklaata
  • 2 rkltummaa kaakaojauhetta
  • syötäviä kukkia, esim. rautayrtin kukkia
Tulosta

Markus Hurskaisen munkkikakku – ohje:

  1. Valmista valkosuklaanamelaka tarjoilua edeltävänä päivänä. Paahda valkosuklaata 130-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes suklaa on kullanruskeaa. Laita liivate likoamaan kylmään veteen. Kiehauta kerma ja maito kattilassa. Purista lionneesta liivatteesta ylimääräiset vedet pois ja lisää liivate kuuman kermamaidon joukkoon. Kaada edelleen kuuma neste kulhoon paahdetun valkosuklaan päälle ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Siirrä kylmään peitettynä jähmet­tymään vähintään 6 tunniksi tai yön yli. Vatkaa namelaka kuohkeaksi ja lusikoi pursotinpussiin, jossa on haluamasi tylla.
  2. Yhdistä kaikki munkkitaikinan aineet yleiskoneen kulhossa ja vaivaa taikinakoukulla matalalla teholla noin 15 minuuttia, kunnes taikinassa on hyvä sitko ja se irtoaa kulhon reunoista. Anna levätä kulhossa liinalla peitettynä puoli tuntia. Leivo taikina pitkäksi pötköksi ja jaa 10 palaan (noin 50 g/kpl). Pyörittele palat palloiksi ja anna kohota liinan alla kaksinkertaisiksi.
  3. Kuumenna öljy kattilassa 180-asteiseksi. Uppo­paista kohonneita munkkeja 180-asteisessa öljyssä noin puolitoista minuuttia per puoli tai kunnes munkit ovat kauniin ruskeita. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla rasvasta talouspaperin päälle ja pyörittele välittömästi kauttaaltaan soke­rissa.
  4. Leikkaa raparperit (sulata pakasteraparperit) noin sentin paloiksi. Laita raparperipalat kattilaan veden kanssa ja kiehauta. Lisää hillosokeri raparperien joukkoon koko ajan sekoittaen ja anna seoksen kiehua hiljalleen noin kymmenen minuuttia välillä sekoittaen. Soseuta valmis kompot­ti ja jäähdytä. Laita jäähtynyt kompotti pursotinpussiin.
  5. Sulata suklaa 40-asteiseksi ja laita suklaa pursotinpussiin. Siivilöi kaakaojauhetta ohut kerros leivinpaperin päälle. Pursota suklaasta noin ­3 mm paksuisia tikkuja kaakaojauheen päälle ja siirrä koristeet jääkaappiin.
  6. Täytä sokeroidut ja hieman jäähtyneet munkit raparperikompotilla. Asettele munkit kakku­vadin reunalle kranssiksi. Pursota vaahdotettua valkosuklaanamelakaa kauttaaltaan munkkien päälle. Viimeistele munkkikakku suklaatikuilla ja syötävillä kukilla.

Markus Hurskainen kertoo kakkureseptistään näin:

”Rakastan munkkeja yli kaiken, ja mielestäni tällä ­tavalla tarjoiltuna munkit nousevat uusiin sfääreihin. Keväällä raparperi loistaa yhdessä paahdetun valkosuklaan kanssa upeana makuparina.”

Kommentoi »