


Jouluhullun tuottajan Anni Alatalon jouluaterian kruunaavat kaneliset villisiat: ”Jäljelle jää vain sokeri suupielissä”
Jouluhullun tuottajan Anni Alatalon tapaninpäivän kruunaavat possunmuotoiset kanelimunkit. Munkkien muoto syntyy piparkakkumuotilla ja jouluisen niistä tekee kanelilta maistuva sokerointi. Hauskasti kippuralle paistuneet jalat ovat herkullisen rapeita.
- Sulata margariini kattilassa ja lisää maito. Kuumenna kädenlämpöiseksi (37 astetta).
- Murenna hiiva kulhoon. Lisää sokeri ja suola.
- Kaada maito-rasvaseos kulhoon ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
- Lisää jauhot muutamassa erässä käsin vaivaten. Peitä taikina leivinliinalla ja kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.
- Kaada öljy paksupohjaiseen pataan tai kattilaan. Sekoita sokeri ja kaneli kulhossa.
- Kauli taikina jauhotetulla pöydällä noin 1 cm:n paksuiseksi levyksi. Ota levystä possun muotoisella piparimuotilla kuvioita. Tee veitsellä jalkoihin pystyviillot, jolloin possulle tulee neljä jalkaa.
- Kuumenna öljy 175-asteiseksi. Jos et omista digitaalista paistolämpömittaria, testaa öljyn lämpöä leipäpalalla. Rasva on tarpeeksi kuumaa, kun leipä ruskistuu kauniin väriseksi noin minuutissa.
- Paista munkit öljyssä muutama kerrallaan noin minuutti per puoli, kunnes pinta on kauniin ruskea.
- Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan. Kierittele kuumat munkit kanelisokerissa.
Vinkki!
Saat munkeista maidottomat, kun käytät maidotonta margariinia ja kasvipohjaista maitoa.
Missä possut? Vastapaistetut villisiat eli possunmuotoiset kanelimunkit tekevät Meillä kotonan tuottajan Anni Alatalon joulusta sokerisen:
”Tapaninpäivän aterian kruunaavat äitini paistamat villisiat. Ne ovat pehmeitä possun muotoisia munkkeja, joissa on jouluinen kanelisokerikuorrutus. Hauskasti kippuralle paistuneet jalat ovat herkullisen rapeita. Vanhempani rakastavat Ernst Kirchsteigeria, ruotsalaista tv-juontajaa, ja resepti on alun perin hänen. Vaikka jouluaterian jälkeen kenenkään mahaan ei mahdu enää yhtään torttua tai piparia, villisioista jää joka joulu jäljelle vain sokeri suupielissä.”