Joulun jälkiruoat
Luetuimmat

1

2

3

4

5

6

Piparkakkujäädyke, viikunaparfait, suklaamousse vai luumukiisseli? Tästä teemasta löydät ihanimmat ideat joulun jälkiruokiin!

Raikkaat ja kylmät jälkiruoat

Useimmat kaipaavat runsaan jouluaterian päätteeksi jotain kylmää, raikasta ja sopivan makeaa. Silloin paras vaihtoehto on jäädyke eli parfait. Viikunaparfait, piparkakkujäädyke, luumujäädyke ja lakka-kinuskijäädyke perustuvat kaikki klassisiin joulun makuihin. Kaikki ovat myös helppotekoisia.

Voit tehdä jäädykkeen joko isoon vuokaan tai annosvuokiin. Parhaan lopputuloksen saat silikonivuoalla, josta jäädykkeen saa kumottua ilman, että vuokaa tarvitsee upottaa kuumaan veteen: näin jäädykkeen pintakuvio säilyy parhaiten. Jos et omista silikonivuokaa, voit tehdä jäädykkeen tavanomaiseen kakkuvuokaan. Pienet annosjäädykkeet voi valmistaa lisäksi kertakäyttöisiin kartonkisiin leivosvuokiin tai käytettyihin pestyihin jogurttipurkkeihin.

Ota iso jäädyke temperoitumaan jääkaappiin reilu puoli tuntia ennen tarjoamista. Pienet jäädykkeet pehmenevät lusikoitaviksi nopeammin. Jääkaapissa temperoituminen on tasaisinta, jolloin rakenne pehmenee ennen jäädykkeen sulamista.

Semifreddo on viime vuosien viileä suosikkijälkiruoka. Puolijäiseksi pakastettu jäädyke pyöritellään palloiksi annoskulhoihin. Jouluinen semifreddo maustetaan piparkakkurouheella ja puolukkahillolla.

Mousset ja vanukkaat

Paahtovanukas, suklaamousse ja trifle ovat jälkiruokaklassikoita, jotka jouluisiksi tuunattuina sopivat myös aattoaterian jälkiruoaksi. Runsaan aterian päätteeksi tarjottavaa täyteläistä jälkiruokaa riittää pienempi määrä. Näin ateriasta jää hyvä olo, eikä jälkiruokaa tule vahingossa lusikoineeksi liikaa.

Joulun helpoimpia jälkiruokia ovat luumurahka ja luumumaljat.

Marinoidut hedelmät ja kiisselit

Yksinkertainen, tyylikkään raikas jälkiruoka syntyy marinoimalla tuoreita tai kuivattuja hedelmiä mausteisessa liemessä. Raikkaat sitrukset tai kuivatut viikunat ja luumut imaisevat itseensä liemen makuja ja sopivat hyvin tarjottavaksi jäätelön tai kermavaahdon kanssa. Voit myös yhdistää lämpimän ja kylmän jälkiruoan: marinoidut luumut ja pienet vaniljajäädykkeet sopivat hyvin yhteen.

Klassinen luumukiisseli tai riisipuuron kaverina aattoaamiaisella tarjottava rusinakeitto sopivat myös sellaisenaan jälkiruoaksi kermavaahdon kanssa.

Riisijälkiruoat

Riisipohjaiset jälkiruoat ovat täyteläisestä koostumuksestaan huolimatta niin jouluisia, että ne puoltavat paikkaansa joulupöydässä. Niihin pätee sama vinkki kuin mousseihinkin: pieni määrä riittää.

Riisipuuron ystäville raikas jälkkärivalinta on granaattiomena-glögisiirapilla valeltu riisivanukas tai täyteläinen riisi-valkosuklaakakku.

Joulumakeiset

Jouluaterian jälkiruoaksi riittävät mainiosti myös joulumakeiset. Piparkakkukuulat, suklaavaahtokarkit ja kookoskuutiot ovat kauniita ja houkuttelevia, ja sopivat herkuteltavaksi vaikka sohvalla aattoillan hämärtyessä.

Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
a-lehdet-logo