Maku

Suklaavaahtokarkit

8 h 20 min
{
Aktiivinen
20 min
Passiivinen
8 h
Sulatetulla suklaalla ja tummalla kaakaojauheella maustetut kotitekoiset vaahtokarkit ovat täydellisiä kuuman kaakaon seassa.
0
6


Ainekset (40 kpl)

  • 110 gkananmunan valkuaista (n. 4 kpl)
  • 17 gliivatejauhetta (n. 5 tl)
  • 2 dlkylmää vettä (120 ja 80 ml)
  • 200 gsokeria (reilu 2 dl)
  • 100 gglukoosisiirappia (n. 3/4 dl)
  • 100 gsuklaata
  • 1 rklkaakaojauhetta

Lisäksi

  • 2 rklkaakaojauhetta
  • 2 rklmaissitärkkelystä
  • 1 1/2 dltomusokeria
Tulosta

Ota valkuaiset ajoissa huoneenlämpöön. Vuoraa 20×20-senttinen neliövuoka leivinpaperilla.

Mittaa kulhoon 120 ml kylmää vettä ja liivatejauhe, älä sekoita. Anna seistä n. 10 minuuttia. Sulata suklaa varovaisesti mikrossa ja laita sivuun.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi puhtaassa kulhossa. Aloita vatkaaminen pienellä teholla ja lisää tehoa loppua kohden.

Mittaa kattilaan 80 ml vettä, sokeri ja glukoosisiirappi. Sekoita yhteen ja anna ainesten liueta toisiinsa keskilämmöllä. Lisää sitten lämpöä reilusti ja anna seoksen poreilla, kunnes lämpötila on 118 astetta. Älä sekoittele poreilemisen aikana.

Ota 118-asteinen siirappi pois levyltä ja kaada se ohuena nauhana valkuaisvaahtoon samalla vatkaten.

Kaavi liivatemössö juuri käyttämääsi kattilaan ja anna seoksen sulaa levyn jälkilämmöllä. Sekoita tasaiseksi ja kaada vaahtoon ohuena nauhana samalla vatkaten.

Sekoita vaahtoon sulatettu suklaa ja siivilöi lopuksi joukkoon kaakaojauhe. Vatkaa seosta vielä n. 5–10 minuuttia tai kunnes se on huoneenlämpöistä.

Yhdistä keskenään kaakaojauhe, maissitärkkelys ja tomusokeri. Siivilöi valmistellun vuoan pohjalle reilu kerros seosta ja kaada sitten vaahto vuokaan. Ripottele päälle vielä hieman tomusokeriseosta. Säästä loput tomusokeriseoksesta myöhempään. Anna jähmettyä vähintään 4 tuntia tai mielellään yön yli peittämättömänä.

Leikkaa n. 40 palaan esimerkiksi pitsaleikkurilla. Pyörittele palat tomusokeriseoksessa ja hölskyttele vaahtokarkeista ylimääräinen jauhe siivilässä. Voit halutessasi vielä siivilöidä vaahtokarkkien pinnalle pelkkää tummaa kaakaojauhetta.

Säilyä vaahtokarkit huoneenlämmössä ilmatiiviisti. Vaahtokarkit säilyvät ainakin viikon.

- Voit käyttää liivatejauheen sijasta liivatelehtiä, joita tarvitset 17 grammaa (8-10 kpl). - Kannattaa antaa vaahtokarkkien kuivahtaa paloiteltuina huoneenlämmössä vaikka yön yli. Tämän jälkeen vaahtokarkit voi säilyttää huoneenlämmössä kannellisessa rasiassa, jossa ne eivät kuivahtamisen jälkeen päästä nestettä.

MITÄ PIDIT?
0
6 kommenttia