Maku

Rahkamunkit – Irman ihanan sitruunaiset vappupallerot viedään käsistä

1 h 45 min
KA
4
0

Rahkamunkit leivotaan nyt lukijamme Irman tapaan ihanan sitruunaisena versiona. Rapeakuorisissa munkeissa on mehevän pehmeä sisus.
Tulosta
Kuvat Timo Villanen

Ainekset (35 kpl)

Rahkamunkit

  • 50 gtuorehiivaa
  • 3 dlmaitoa
  • 400 gsitruunarahkaa
  • 1sitruunan mehu ja raastettu kuori
  • 1muna
  • 1 dlsokeria
  • 1 rklvaniljasokeria
  • 1 rklkardemummaa
  • 1 tlsuolaa
  • 14 dl vehnäjauhoja
  • 1 ½ dljuoksevaa rypsiöljyvalmistetta (Sunnuntai)

Paistaminen

  • 9 dl rypsiöljyä (tai 1 kg kookosrasvaa, esim. Cocos)

Pinnalle

  • 1 dlsokeria
  • 1 tlsitruunan kuorta raastettuna

Tee näin

1 h 45 min
{
AKTIIVINEN1 h
PASSIIVINEN45 min

Rahkamunkit valmistuvat näin:

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää rahka, sitruunan mehu ja kuori.
  2. Sekoita muna, sokeri ja vaniljasokeri erillisessä kulhossa niin, että ne vaahtoavat vähän ja yhdistä maitorahkaseokseen.
  3. Lisää mausteet ja osa jauhoista. Sekoita tasaiseksi. Alusta loput jauhot vähitellen taikinaan, kunnes se irtoaa astian reunoista.
  4. Lisää viimeisenä rypsiöljyvalmiste. Valmis taikina on löysää ja tarttuu hieman käsiin.
  5. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa noin puoli tuntia.
  6. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Pyörittele taikinasta käsin pieniä pyöreitä palloja ja laita ne pellille leivinpaperin päälle. Palloista ei tule aivan sileitä. Peitä ne leivinliinalla odottamaan paistoa.
  7. Kuumenna öljy tai rasva paksupohjaisessa kattilassa. Paistorasva on riittävän kuumaa, kun se on 170–180-asteista. Paista munkit rasvassa kypsiksi ja kullanruskeiksi. Nosta ne kuivumaan talouspaperin päälle.
  8. Pyörittele rahkamunkit sokerissa, johon voit raastaa mukaan myös sitruunan kuoriraastetta.

Vinkki!

Etsitkö sittenkin perinteistä ohjetta? Kurkkaa siinä tapauksessa herkullisten munkkien resepti.

MITÄ PIDIT?
4