
Mikä ihmeen kleinur? Islantilaiset rakastavat solmumunkkejaan, jossa yhdistyvät perinne, kaunis muoto – ja helppous!
Kleinur on Islannin rakastettu kahvipöydän klassikko. Hiivattoman, solmuksi kiepautetun ja kardemummalla maustetun leivonnaisen juuret ulottuvat 1700-luvulle saakka. Rapeapintaiset, kullanruskeat kleinurit nautitaan perinteisesti joulun aikaan, mutta ne sopivat kahvipöytään ympäri vuoden – myös keväisin. Miksi islantilaiset vannovat solmumunkkien nimeen?
Kleinurit ovat perinteisiä islantilaisia, munkkimaisia leivonnaisia, joita valmistetaan erityisesti joulun ja muiden juhlapäivien yhteydessä. Niiden historia ulottuu satojen vuosien taakse, ja ne ovat olleet Islannissa suosittuja ainakin 1700-luvulta lähtien. Kleinurit ovat saapuneet Islantiin todennäköisesti tanskalaisten mukana, mistä kertoo myös niiden tanskalainen nimi ”klejner”.
Islantilaiset vannovat kleinureiden eli solmumunkkien nimeen, koska niissä yhdistyvät pitkä perinne, kaunis muoto ja helppous. Vaikka kleinurit kuuluvat erityisesti islantilaisen joulun ja uudenvuoden herkkuhetkiin, niitä ei leivota vain juhlapöytiin. Perinteiset solmumunkit ovat osa islantilaista kotileivontaa ympäri vuoden – oli kyseessä syntymäpäivä, ristiäiset tai tavallinen tiistai. Leivonnainen on oiva esimerkki skandinaavisesta leivontaperinteestä, jossa korostuu yksinkertaisuus, mausteisuus ja pitkä säilyvyys.
Kleinur muotoillaan pujottamalla toinen kulma taikinaan tehdyn viillon läpi. Näin syntyy solmumainen ulkonäkö.
Tyypillistä on, että kleinur-taikina leikataan vinoneliöiksi, joiden keskelle tehdään pieni viilto. Leivonnainen muotoillaan pujottamalla toinen kulma tämän viillon läpi, jolloin syntyy solmumainen ulkonäkö (katso video-ohje jutun lopusta!).
Kleinurien rakenne on tiiviimpi ja hieman rapeampi kuin suomalaisissa pullamunkeissa. Taikinassa ei yleensä käytetä hiivaa, vaan nostattajana toimii leivinjauhe tai ruokasooda. Kleinureihin kuuluu olennaisesti kardemumma, joka antaa leivonnaisille tyypillisen, hienostuneen maun. Useissa resepteissä käytetään myös muskottipähkinää tai sitruunankuorta maun syventämiseen. Vastapaistettuna kleinur muistuttaa perinteistä suomalaista munkkia, seuraava päivänä maussa on tippaleivän fiilistä.
Kleinurit nautitaan Islannissa usein ilman erityisiä lisukkeita tai kuorrutteita, sellaisenaan kahvin kanssa. Toisin kuin suomalaiset munkit, kleinureita ei yleensä kuorruteta sokerilla tai suklaalla, vaan ne ovat pelkistettyjä ja vähäsokerisia. Verrattuna suomalaisiin vappumunkkeihin tai hillomunkkeihin kleinurit ovat rakenteeltaan tiiviimpiä, ja niiden makumaailma on miedompi ja mausteisempi.
Kleinur eli islantilainen munkki – katso ohje!
Kleinurit eli islantilaiset munkit muistuttavat vastapaistettuina pehmeää perinteistä munkkia. Rapeapintaiset, kullanruskeat kleinurit nautitaan perinteisesti joulun aikaan, mutta ne sopivat kahvipöytään ympäri vuoden – myös keväisin.