Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Kardemummalla maustetut

Kleinur eli islantilainen solmumunkki yllättää rapealla ja mehevällä rakenteellaan – katso ohje ja ihastu!

1 h 30 min
{
Aktiivinen 1 h 0 min
Passiivinen 30 min

Miltä maistuisi munkki, joka on rapsakka kuin tippaleipä ja mausteinen kuin pulla? Islantilaiset kleinurit eivät kilpaile hillomunkkien kanssa, vaan tarjoavat aivan omanlaisensa elämyksen: ripaus kardemummaa, rapea suutuntuma ja kaunis solmumainen muoto.

2.4.2025

Kleinurit ovat perinteisiä islantilaisia, munkkimaisia leivonnaisia. Tyypillistä on, että kleinur-taikina leikataan ja taitellaan solmumaisiksi. Kleinurien rakenne on tiiviimpi ja hieman rapeampi kuin suomalaisissa pullamunkeissa. Taikinassa ei yleensä käytetä hiivaa, vaan nostattajana toimii leivinjauhe tai ruokasooda. Kleinureihin kuuluu olennaisesti kardemumma, joka antaa leivonnaisille tyypillisen, hienostuneen maun.

Reseptin ainekset
50 munkkia
8 dl
vehnäjauhoja
1 dl
sokeria
100 g
voita
2 tl
leivinjauhetta
1 tl
vaniljasokeria
½ tl
kardemummaa
½ tl
suolaa
1
kananmuna
1 dl
luonnonjogurttia
1 dl
kevytmaitoa
Lisäksi
1 l
öljyä paistamiseen
½ dl
tomusokeria

Kleinur eli islantilainen munkki – ohje:

  1. Yhdistä vehnäjauhot, sokeri, voi, leivinjauhe, vaniljasokeri, kardemumma ja suola kulhossa. Nypi hiekkamaiseksi seokseksi.
  2. Lisää kananmuna, jogurtti ja maito. Vaivaa taikinaa hetki kunnes se on tasaista.
  3. Jaa taikina kahteen osaan. Peitä kelmulla ja siirrä jääkaappiin 30 minuutiksi.
  4. Kaulitse toinen taikinapaloista noin 3 mm paksuksi levyksi. Käytä apuna vehnäjauhoja.
  5. Leikkaa taikina 4 cm:n suikaleiksi veitsellä, taikinapyörällä tai pizzaleikkurilla. Leikkaa taikina vielä toisesta suunnasta hieman vinottain, jolloin syntyy vinoneliön muotoisia paloja. Tee jokaiseen palaan keskelle viilto.
  6. Taita palan terävä kärki reiän läpi, jolloin taikinasta muodostuu solmu. Tee samoin taikinan toiselle puolikkaalle.
  7. Kuumenna öljy 180-asteiseksi paksupohjaisessa teräs- tai valurautakattilassa. Uppopaista kleinureita noin 1 minuutti per puoli. Nosta talouspaperin päälle valumaan.
  8. Siivilöi kleinureiden pintaan tomusokeria.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt