Maku

Uppomunalla ja kinkulla täytetyt munkit – makeansuolainen yhdistelmä kokeilunhaluisille kulinaristeille

1 h 30 min
0
0

Sokerimunkin, suolaisen kinkun ja uppomunan lempeä yhdistelmä lyö ällikällä. Positiivisesti!
Tulosta
Teksti Kati Pohja
Kuvat Johanna Myllymäki

Ainekset (4 annosta)

Munkkitaikina

  • ¼ pkt (à 25 g)tuorehiivaa
  • 1 ½ dl maitoa
  • ½ dl sokeria
  • ½ tlsuolaa
  • ½ dl voita sulatettuna
  • noin 4 dlvehnäjauhoja

Uppopaistaminen

  • 1 lrypsiöljyä tai munkkirasvaa

Lisäksi

  • 1 dlsokeria
  • 4uppomunaa
  • 8–12 viipalettaylikypsää saunapalvikinkkua
  • 1 ½ dl bearnaisekastiketta

Tee näin

1 h 30 min
{
AKTIIVINEN1 h
PASSIIVINEN30 min

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, suola ja voi. Alusta taikinaan jauhoja, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä hetki. Jaa taikina kymmeneen osaan ja pyörittele munkeiksi. Nosta munkit leivinpaperin päälle ja peitä liinalla. Kohota munkit kaksinkertaisiksi, vähintään 30 min.

Kuumenna rasva kattilassa 170-asteiseksi. Paista muutama munkki kerrallaan kullanruskeiksi, pari minuuttia per puoli. Käännä munkit kerran paistamisen aikana.

Nosta munkit talouspaperin päälle ja anna rasvan hetki imeytyä paperiin. Sokeroi munkit ennen kuin ne jäähtyvät.

Valmista uppomunat ja ripottele niille hiukan suolaa. Tee munkkeihin viillot ja täytä ne uppomunalla, palvikinkulla ja bearnaisekastikkeella. Tarjoa salaatin kanssa.

Nokialaisella grillikioskilla syötiin aikoinaan ”kuumia koiria”. Ne olivat sokerimunkkeja, joiden välissä oli höyrymakkara kaikin maustein. Näistä kuumista koirista ovat saaneet innoituksensa uppomunalla täytetyt munkkimme.

MITÄ PIDIT?
0